1773 Γεννιέται ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ. Από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας», αντιτάχθηκε στην ελληνική Επανάσταση του 1821 την οποία και θεωρούσε παιδί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και επομένως απειλή για την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων (της φεουδαρχίας).
1786 Γεννιέται ο οπλαρχηγός επαναστάτης του 1821 (και μέλος της Φιλικής Εταιρίας) Δημήτριος Πλαπούτας, που την περίοδο της Αντιβασιλείας καταδιώχθηκε ως ρωσόφιλος, κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο μαζί με τον Θ. Κολοκοτρώνη. Και οι δύο τελικά αμνηστεύτηκαν.
1848 Οι αστικοδημοκρατικές επαναστάσεις στην Ευρώπη βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη Βιέννη, οι εξεγερμένοι απαιτούν τη θέσπιση δημοκρατικότερου Συντάγματος και συστήματος αντιπροσώπευσης.
1854 Γεννιέται ο δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης.
1891 Γεννιέται ο Σοβιετικός συγγραφέας Μιχαήλ Μπουλγκακόφ.
1919 Ύστερα από απόφαση του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου του Συνεδρίου των Παρισίων, αποβιβάζονται στη Σμύρνη τα πρώτα αγήματα του ελληνικού στρατού. Ξεκινά η Μικρασιατική Εκστρατεία η οποία, 3 χρόνια αργότερα, οδήγησε στην Μικρασιατική Καταστροφή. Ο απολογισμός της τραγικός: 50.000 νεκροί, 75.000 τραυματίες. Κοντά 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς, θύματα της πολιτικής του κεφαλαίου, που έχει τον πόλεμο στο αίμα του, αλλά που ρουφά το αίμα των λαών για τα συμφέροντά του.
Η Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή δεν είχε καμιά σχέση με το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών. Ήταν το αποτέλεσμα της συμμετοχής της άρχουσας τάξης της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς Ανατολής, προκειμένου να προωθήσει μέσω αυτής της συμμετοχής στην πράξη τη στρατηγική της «Μεγάλης Ιδέας», δηλαδή της προσάρτησης εδαφών στην Ελλάδα και έτσι να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των Ελλήνων κεφαλαιοκρατών, τα οποία διαπλέκονταν μ' αυτά των τότε ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ιδιαίτερα της Αγγλίας. Και την πραγματοποίηση των οποίων επιδίωκαν, μέσω των αγγλικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.
1928 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας φτάνει τα 6.204.684 άτομα. Ο πληθυσμός της Αθήνας ανέρχεται σε 452.919 άτομα, του Πειραιά σε 251.328 και της Θεσσαλονίκης σε 236.524 άτομα. Ο αστικός πληθυσμός ανέρχεται στο 33% και ο αγροτικός στο 67%. Επί του συνολικού πληθυσμού το ποσοστό των τελείως αγραμμάτων φτάνει το 50,2%. Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός ανέρχεται σε 2.603.533 άτομα. Με τη γεωργία ασχολούνται 1.293.398, την κτηνοτροφία 1.460.700 άτομα. Οι εργάτες ανέρχονται σε 686.552.
1935 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης Καζιμίρ Μαλέβιτς, δημιουργός των ρευμάτων του Σουπρεματισμού και του Κονστρουκτιβισμού.
1935 Αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο τμήμα του μετρό της Μόσχας (13 σταθμοί), το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ένα πραγματικό κόσμημα της αρχιτεκτονικής.
1941 Η εθνικοαπελευθερωτική ομάδα «Δημοκράτης» κυκλοφορεί την πρώτη έντυπη προκήρυξή της, με την οποία καλεί τον ελληνικό λαό σε πάλη κατά των κατακτητών. Λίγο αργότερα εκδίδει και έντυπο όργανο με τίτλο επίσης «Δημοκράτης». Στη Θεσσαλονίκη συγκροτείται η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία».
1941 Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γαλλίας αναγγέλλει με προκήρυξή του την ίδρυση του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης.
1942 Οργανώνεται το πρώτο παρτιζάνικο σώμα «Σ. Τσαρνένσκι» της Λαϊκής Φρουράς στην Πολωνία.
1946 Το Υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει όσους πλούτισαν την περίοδο της Κατοχής, πως δεν πρόκειται να τους επιβληθεί κανένας φόρος «και συνεπώς δύνανται ελευθέρως να προσελθώσιν εις οποιαδήποτε τοποθέτησιν χωρίς να γεννάται δι’ αυτούς κίνδυνος ότι θα θεωρηθή αυτό σαν τεκμήριο πλουτισμού».
1950 Σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τον εμφύλιο, δημιουργείται το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ). Στο ΕΣΚΕ συσπειρώθηκαν η Συνδικαλιστική Προοδευτική Παράταξη, η Ενιαία Σοσιαλιστική και Συνδικαλιστική Παράταξη, η Δημοκρατική Αριστερή Συνδικαλιστική Παράταξη Ελλάδος, η Συνδικαλιστική Κίνηση Αριστερών Φιλελευθέρων και η Συνδικαλιστική Παράταξη Προοδευτικών Φιλελευθέρων και Ανεξάρτητων Συνδικαλιστών.
1955 Υπογράφεται Συνθήκη από τους αντιπροσώπους της ΕΣΣΔ, της Αγγλίας, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, με την οποία η Αυστρία αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος (έως τότε ήταν χωρισμένη σε ζώνες κατοχής, όπως και η Γερμανία).
1957 Η Μ. Βρετανία πραγματοποιεί την έκρηξη της πρώτης της βόμβας υδρογόνου.
1967 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Έντουαρντ Χόπερ.
1970 Πραγματοποιείται στο Παρίσι Σύσκεψη 18 Κομμουνιστικών Κομμάτων των καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης, στην οποία μετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Η σύσκεψη πήρε μέτρα για το δυνάμωμα της υποστήριξης του αγώνα των λαών του Βιετνάμ, του Λάος και της Καμπότζης εναντίον της αμερικανικής επέμβασης.
1978 Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (15-20/5/1978). Η Ολομέλεια της νέας ΚΕ του Κόμματος εκλέγει στις 21/5 ως Γενικό Γραμματέα τον Χαρίλαο Φλωράκη.
1991 Η Εντίτ Κρεσόν ορκίζεται η πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στην ιστορία της Γαλλίας. Αναγκάζεται ωστόσο να παραιτηθεί ένα χρόνο αργότερα λόγω της λαϊκής δυσαρέσκειας που εκφράστηκε εκλογικά με τον καταποντισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις περιφερειακές εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.
Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.