Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον προϋπολογισμό του Δήμου Φλώρινας

Ο προϋπολογισμός της Δημοτική Αρχής του Δήμου Φλώρινας έτους 2015, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 05.12.2014, δεν μπορεί να ξεφύγει από τα ασφυκτικά πλαίσια μιας στρατηγικής που σταδιακά μεθοδεύει την οριστική απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης και την επιβάρυνση του λαού προς όφελος των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Οι δήμοι υποχρεώνονται να περιορίσουν το όποιο κοινωνικό έργο παρέχουν στα λαϊκά στρώματα ακόμα και στα πιο ευάλωτα και φτωχά τμήματα του πληθυσμού. Δομές, όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλες, θα πρέπει να μειώσουν δραστικά τις δαπάνες τους, δηλαδή να εξυπηρετούν ακόμα λιγότερους.
Αυτή η πολιτική είναι βαθύτατα αντιλαϊκή, με στόχευση να «σπρώξει» τους Δήμους να φορτώσουν με νέους φόρους τους δημότες, να ξεπουλήσουν περιουσιακά τους στοιχεία για να ανταπεξέλθουν ή να ιδιωτικοποιήσουν τομείς και δράσεις. Την πρώτη ευθύνη για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα οικονομικά των Δήμων, φέρνουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, που από τη μια τους φορτώνουν με νέες αρμοδιότητες και από την άλλη κλείνουν την στρόφιγγα των επιχορηγήσεων
Και το ζήτημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Και λεφτά υπάρχουν  και πλούτος παράγεται. Λεφτά υπάρχουν για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές τραπεζών, μεγαλοβιομηχάνων και εφοπλιστών. Και τον πλούτο τον αρπάζουν οι καπιταλιστές, το πολιτικό τους προσωπικό και η λογιστική διαχείριση κυβερνήσεων και συγκυβερνήσεων που φτωχαίνουν το λαό για  να βγάζουν τα λεφτά στην Ελβετία και αλλού.

Ο ασφυκτικός έλεγχος, που ασκούν, πλέον, οι κυβερνήσεις στους προϋπολογισμούς των Δήμων, μέσω του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, αποτελεί ακόμα μία απόδειξη, ότι οι Δήμοι, έχοντας χάσει τα όποια αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά του παρελθόντος, επιδιώκεται να αποτελέσουν έναν κρατικό θεσμό , προσανατολισμένο στην εφαρμογή των πολιτικών, που αποφασίζει η κεντρική διοίκηση, στα τοπικά πράγματα.
Οι παρεμβάσεις του Παρατηρητηρίου, δεν έχουν στόχο το «συμμάζεμα» των οικονομικών των δήμων, αλλά την διασφάλιση, ότι οι προϋπολογισμοί θα ενσωματώσουν τις στρατηγικές, κατευθυντήριες γραμμές της συγκυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, όπως αποτυπώθηκαν και στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

Και ο προϋπολογισμός του Δήμου Φλώρινας στηρίζεται στη συρρικνωμένη χρηματοδότηση από το κράτος και στη φορολογία των πολιτών.
·         Οι ΚΑΠ το 2011 ανέρχονταν σε 8.319χ, ενώ για το 2015 προϋπολογίζονται 5.625χ. Η ΣΑΤΑ που ήταν κοντά στα 2.000χ σήμερα προϋπολογίζεται στα 748χ. Είναι εμφανές ότι ο Δήμος με αυτά τα ποσά δεν μπορεί να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες και η δημοτική αρχή δε φαίνεται διατεθειμένη να κάνει κάτι παραπάνω από λογιστική διαχείριση.
·         Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για ουσιαστική ελάφρυνση των λαϊκών οικογενειών, όπως επίσης καμία πρόβλεψη για αύξηση των τελών σε μεγάλες επιχειρήσεις τράπεζες, σούπερ μάρκετ κλπ). Για να μη μιλήσουμε για τις μεγάλες εταιρείες που εκμεταλλεύονται το υπέδαφος της περιοχής μας χωρίς να αποδίδουν το παραμικρό στο δήμο.
·         Τα πρόστιμα των δημοτών εμφανίζονται αυξημένα κατά 60.000 ευρώ σε σχέση με το 2011. Το τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) εμφανίζεται αυξημένο κοντά 100.000 ευρώ.
·         Η επιχορήγηση για τα προνοιακά επιδόματα από 4.168χ το 2011 έχει φτάσει στα 2.888χ. Και ναι μεν μπορεί στο παρελθόν να λάμβαναν κάποιοι χρήματα χωρίς να τα δικαιούνται, γεγονός το οποίο φυσικά καταδικάζουμε, όμως αυτές οι περικοπές των προνοιακών επιδομάτων έχουν φέρει τα άτομα με ειδικές ανάγκες σε κατάσταση απόγνωσης. Προχθές είχαμε την ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες. Με ανακοινώσεις δε λύνονται τα προβλήματά τους.
·         Τραγική είναι και η κατάσταση της χρηματοδότησης στις σχολικές επιτροπές. Ευχόμαστε να μην έχει βαρύ χειμώνα, γιατί είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα σχολεία θα κλείσουν. Υπάρχει στον προϋπολογισμό και ένα κονδύλιο ως έσοδο από δωρεά ιδιωτικής εταιρείας σε σχολείο και πρόσφατα αναφέρθηκε στις σχολικές επιτροπές ως στόχευση η λήψη τέτοιων δωρεών. Εμείς θεωρούμε ότι οι εταιρείες δεν έχουν καμιά δουλειά στα σχολεία, η επαρκής χρηματοδότηση των οποίων είναι υποχρέωση του κράτους. Οι εταιρείες, έχουν άλλες επιδιώξεις, να βάλουν τη διαφήμισή τους, να επέμβουν στο σχολικό πρόγραμμα (αυτό γίνεται ήδη στα πανεπιστήμια), γιατί όχι να δώσουν και τη φίρμα τους στο σχολείο. Αυτοί που είναι «γαλαντόμοι» με τα ψίχουλα που πετάνε στα παιδιά μας, να φορολογηθούν, ώστε να χρηματοδοτούνται τα σχολεία μας από το κράτος. Η αύξηση της χρηματοδότησης από το κράτος πρέπει να γίνει υπόθεση διεκδίκησης ενός μαχητικού κινήματος εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών.
·         Η επιχορήγηση στο ΝΠΔΔ είναι επίσης δραματικά μειωμένη. Με αυτή δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υπηρεσίες που πρέπει να προσφέρει στο λαό της Φλώρινας (παιδικοί σταθμοί, αθλητισμό, πολιτισμό)
·         Υπάρχουν προγραμματικές συμβάσεις για μελέτες που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 1.500χ. Με την κυρίαρχη λογική του κόστους, με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να προσληφθούν δύο μηχανικοί για 30 χρόνια. Αλλά προφανώς, πίσω από αυτή τη λογική κρύβεται η στόχευση για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του δημοσίου και τέτοιου είδους προγραμματικές συμβάσεις οδηγούν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση.
·         Αντίστοιχα, για την καθαριότητα δίνονται 98.000, με ανάθεση σε ιδιώτες; Ποσό με το οποίο θα μπορούσε να καλυφθεί η μισθοδοσία 5 καθαριστριών. Η ίδια φιλοσοφία και εδώ. Όπως και για τη φύλαξη.
·         Επίσης, υπάρχει δραματική συρρίκνωση του μόνιμου προσωπικού του Δήμου. Με αυτήν την πορεία δε θα μπορεί ο Δήμος να υπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες και θα οδηγηθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο, επιδίωξη άλλωστε των κυβερνώντων, που και η δημοτική αρχή υπηρετεί.
·         Από την άλλη μεριά βρίσκονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πολλές υπηρεσίες του δήμου περιμένουν τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με τους μισθούς πείνας για να λειτουργήσουν. Την ίδια στιγμή αυξάνεται και το έκτακτο υπό ομηρία προσωπικό.
·         Για την πυροπροστασία προϋπολογίζονται 50.000 ευρώ, ποσό πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες.
·         Όσον αφορά τα έργα, η δραματικά μειωμένη ΣΑΤΑ, δεν επαρκεί παρά μόνο για να μπαλωθούν κάποιες τρύπες στην άσφαλτο ή να γίνουν μικροσυντηρήσεις. Δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν σοβαρά έργα υποδομών, που θα βελτιώσουν τη ζωή των λαϊκών οικογενειών. Πχ δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό έργο για τη βελτίωση των παιδικών χαρών, πολλές από τις οποίες είναι σε άθλια κατάσταση και επικίνδυνες για τα παιδιά. Υπάρχει κονδύλιο για τον έλεγχό τους, αλλά καμία πρόβλεψη για τη βελτίωσή τους.
·         Υπάρχει μεγάλο κονδύλιο για έργα ΕΣΠΑ, αλλά, το ποια έργα θα επιλεγούν να ενταχθούν εκεί στην ουσία δεν το αποφασίζει ο δήμος. Άλλοι αποφασίζουν με τα δικά τους κριτήρια και το δικό τους προγραμματισμό.

Αν η δημοτική Αρχή ήθελε πραγματικά να βάλει πλάτη για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους μικρούς επιχειρηματίες του Δήμου, έπρεπε πρώτα από όλα ανοιχτά να καταγγείλει το γεγονός ότι οι προϋπολογισμοί των επόμενων χρόνων καθορίζονται από το Μεσοπρόθεσμο που προβλέπει ρητά τη μείωση των δαπανών, την αύξηση της "εισπραξιμότητας", σε μια περίοδο που τα νοικοκυριά στενάζουν. Να κάνουν έστω και κάποια κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια σ’ αυτούς που μας καταδικάζουν στην εξαθλίωση και σε ουσιαστική υπολειτουργία
Ευθύνες υπάρχουν και στις άλλες παρατάξεις, που περιορίζουν την κριτική τους στα διαχειριστικά θέματα, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο την πολιτική της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα ασφυκτικά πλαίσια που καθόρισε για την σύνταξη των νέων προϋπολογισμών.
Υπάρχουν βέβαια  πολιτικές δεσμεύσεις απέναντι σε αυτά τα κόμματα που τους εμποδίζουν να το πράξουν
Στη σημερινή συγκυρία οι δημοτικές παρατάξεις έχουν δύο επιλογές: ή να αποτελέσουν τον λογιστικό υπάλληλο του κράτους, και να συντάξουν τους αντιλαϊκούς προϋπολογισμούς στα πλαίσια που καθόρισε η κυβέρνηση , με ότι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά συμφέροντα ή να βρεθούν στο πλάι των εργαζομένων που βάλλονται, όχι με την αστική “φιλανθρωπία” και την αλληλεγγύη των συσσιτίων και των ΜΚΟ, αλλά μαχητικά, διεκδικητικά, πολιτικά, αναδεικνύοντας τους υπεύθυνους και παλεύοντας μαζί με τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους φοιτητές , τις γυναίκες, όσους βάλλονται από τη βάρβαρη πολιτική, για μια διαφορετική κατεύθυνση συνολικά της κοινωνίας και της οικονομίας, που οι λαϊκές-κοινωνικές ανάγκες θα είναι στο επίκεντρο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.