Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα: 15 Δεκέμβρη

1832 Γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός Γκιστάβ Άιφελ, σχεδιαστής του περίφημου πύργου του Παρισιού.
1933 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Άκης Πάνου.
1944 Ο λόχος Κοκκινιάς και ο 3ος λόχος Αθήνας του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας, ενώ ισχυρές βρετανικές επιθέσεις στο συνοικισμό Κουντουριώτη και το κέντρο του Πειραιά ανατράπηκαν με βαριές απώλειες για τον εχθρό. Ωστόσο, ο συσχετισμός δυνάμεων μεταβάλλονταν με ραγδαίους ρυθμούς σε βάρος του ΕΛΑΣ. Νέα βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονταν και προωθούνταν συνεχώς προς το κέντρο, ενώ οι απαραίτητες και πολυαναμενόμενες ενισχύσεις του ΕΛΑΣ παρέμεναν ενταγμένες στις επιχειρήσεις σε Ήπειρο και Μακεδονία κατά του Ζέρβα και του Τσαούς Αντών.
Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ΕΑΜ για συγκέντρωση τροφίμων υπέρ του δοκιμαζόμενου μαχόμενου λαού της Αθήνας και του Πειραιά, η Μακεδονία μάζεψε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και έστειλε 300.000 οκάδες στάρι, ενώ από τη Ρούμελη κατέφθασαν ήδη 1.200 οκάδες διαφόρων ειδών με προορισμό τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή, οι συνοικίες γύρω από την Καισαριανή συνέχισαν να υποδέχονται τους χιλιάδες κατοίκους της μαρτυρικής αυτής πόλης, που βομβαρδίζονταν ανελέητα από το βρετανικό πυροβολικό και την αεροπορία, προσφέροντάς τους απλόχερα στέγη και τη λιγοστή τροφή που τους ήταν διαθέσιμη. Άνθρωποι των τεχνών, της μουσικής και του θεάτρου επισκέπτονταν καθημερινά τα νοσοκομεία προσφέροντας ψυχαγωγία στους πληγωμένους.
1960 Πρόταση για το «πόθεν έσχες» καταθέτει στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Το μέτρο αφορά τον εκάστοτε πρωθυπουργό ή πρώην πρωθυπουργό, τους πρώην και νυν αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και τους στενούς συγγενείς τους.
1961 Καταδικάζεται σε θάνατο από το δικαστήριο του Ισραήλ ο πρώην συνταγματάρχης των «Ες-Ες» Αντόλφ Αϊχμαν, ως ένας εκ των οργανωτών της γενοκτονίας των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
1964 Το Πρωτοδικείο Αθηνών κηρύσσει έκπτωτη την ηγεσία της ΓΣΕΕ (Ν.Δ. 4331/1964), διορίζοντας στη θέση της νέα Προσωρινή Διοίκηση, με Γ.Γ. τον κυβερνητικό (της Ένωσης Κέντρου) συνδικαλιστή Ν. Παπαγεωργίου και χρονικό ορίζοντα το 15ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας. Τις περισσότερες θέσεις κατέλαβαν εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής (παράταξη της Ένωσης Κέντρου), ενώ συμπεριελήφθησαν επίσης και αρκετοί «Θεοδωρικοί». Από τη νέα Διοίκηση αποκλείστηκαν εντελώς οι εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και οι «115» Συνεργαζόμενες Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις. Τους επόμενους μήνες η Προσωρινή Διοίκηση της ΓΣΕΕ θα αλλάξει πολλές φορές σύνθεση, εμμένοντας στον αποκλεισμό των «115» και εντείνοντας παράλληλα τον αντικομμουνισμό.
1966 Πεθαίνει ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνει.
1970 Προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 7». Πρόκειται για το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από άνθρωπο που έφτασε σε άλλο πλανήτη.
1993 Εκπρόσωποι 117 χωρών εγκρίνουν τη Συνθήκη GATT για το εμπόριο, με σκοπό τη δημιουργία «ανοιχτών» διεθνών αγορών.Η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου ευνόησε ιδιαίτερα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη, ώστε μέσα και από κανόνες, στο πνεύμα του φιλελευθερισμού, να εκμεταλλεύονται τις φτωχότερες χώρες. Οι συνέπειες της GATT για την χώρα μας υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικές στη συρρίκν 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.