Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα: 9 Δεκέμβρη

1641 Πεθαίνει ο Φλαμανδός ζωγράφος της μπαρόκ Αντονι Βαν Ντάικ.
1714 Η Οθωμανική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βενετίας. Ο πόλεμος διήρκεσε 4 χρόνια και έληξε με νίκη της πρώτης. Η βενετοκρατούμενη Πελοπόννησος πέρασε στους Οθωμανούς. Στον πόλεμο αυτό, οι Ελληνες κοτζαμπάσηδες του Μοριά τάχθηκαν με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα αυξημένα προνόμια.
1824 Κατά τον περουβιανό πόλεμο της Ανεξαρτησίας, οι Ισπανοί ηττώνται στη μάχη του Αγιακούτσο, ήττα που οδήγησε στην ανεξαρτησία του Περού.
1852 Γεννιέται ο Ρώσος πρίγκιπας και βασικός θεωρητικός του αναρχισμού Πιότρ Κροπότκιν.
1859 Γεννιέται ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Δροσίνης.
1882 Γεννιέται ο Ισπανός συνθέτης της κλασικής μουσικής Χοακίν Τουρίνα.
1917 Οι οθωμανικές δυνάμεις παραδίδουν την Ιερουσαλήμ στο βρετανικό στρατό (Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).
1929 Ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης παραιτείται από Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
1935 Υπογράφεται βρετανο-γαλλική συμφωνία που ουσιαστικά σήμαινε την παράδοση της Αβησσυνίας (Αιθιοπίας) στη φασιστική Ιταλία (Συμφωνία «Χόαρ - Λαβάλ»). Η συμφωνία προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις σε Βρετανία και Γαλλία. Ετσι, δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή. Η φασιστική Ιταλία προσάρτησε την Αβησσυνία το Μάη του 1936 (δεύτερος ιταλο-αβησσυνιακός πόλεμος).
1943 Οι Γερμανοί προχωρούν σε ομαδικές δολοφονίες στην Πελοπόννησο. Το όργιο του αίματος θα συνεχιστεί έως τις 13 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθεί με μια από τις φοβερότερες θηριωδίες του ναζισμού, το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων.
1944 Ο ΕΛΑΣ κινείται κατά της Σχολής Ευελπίδων, ενώ συνεχίζονται και οι επιθέσεις στου Μακρυγιάννη. Τμήματα του Τάγματος Καλλιθέας καταφέρνουν να φτάσουν μαχόμενα μέχρι την Ακρόπολη, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το άνοιγμα που είχε δημιουργήσει ο ΕΛΑΣ.
Η βρετανική αεροπορία συνέχισε την τρομοκρατική της δράση, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο του Αη Γιάννη, ενώ χτυπούν τις εργατοσυνοικίες της Αθήνας με βαριά όπλα από την Ακρόπολη. Χτυπήθηκαν επίσης τα γραφεία της 3ης Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ.
Ο Τσόρτσιλ προς τον στρατηγό Ουίλσον: «Οφείλετε να αποστείλετε ενισχύσεις εις τας Αθήνας άνευ ουδεμίας χρονοτριβής», και προς τον Βρετανό πρέσβη στην Αθήνα Ρ. Λίπερ: «Ο σκοπός είναι σαφής: Να συντριβεί το ΕΑΜ. Το σταμάτημα των μαχών υποτάσσεται σ' αυτό τον σκοπό».
1963 Ο Κ. Καραμανλής φεύγει από την Ελλάδα, δηλώνοντας πως παραιτείται από την πολιτική. Ο Π. Κανελλόπουλος γίνεται αρχηγός της ΕΡΕ.
1970 Πεθαίνει ο Σοβιετικός Αρμένιος αεροναυπηγός Αρτέμ Μικογιάν, σχεδιαστής πολλών από τα αεροσκάφη τύπου MIG. Για την προσφορά του τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον τίτλο «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας», «Ηρωας της Σοβιετικής Ενωσης», με το Κρατικό Βραβείο «Στάλιν» και «Λένιν», κ.ά.
1972 Συνέρχεται στην Ουγγαρία η 17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία εκλέγει τον Χαρίλαο Φλωράκη Α' Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ.
1981 Ο Ευάγγελος Αβέρωφ - Τοσίτσας διαδέχεται τον Γεώργιο Ράλλη στην προεδρία της ΝΔ.
1987 Ξεσπούν στη Λωρίδα της Γάζας οι πρώτες εκδηλώσεις της «Ιντιφάντα», της άοπλης εξέγερσης των Παλαιστινίων κατά της ισραηλινής κατοχής και καταπίεσης.
1994 Η βρετανική κυβέρνηση και το «Σιν Φέι», η πολιτική πτέρυγα του IRA, αρχίζουν τις πρώτες, μετά από 70 χρόνια, επίσημες συνομιλίες τους.
1996 Ο ομοιοπαθητικός Γιώργος Βυθούλκας τιμάται με το Νόμπελ εναλλακτικής ιατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.