1791 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασσικής μουσικής Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.
1901 Γεννιέται ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.
1901 Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (βραβείο Νόμπελ Φυσικής, 1932).
1911 Οι ιταλικές δυνάμεις νικούν τις οθωμανικές στην Τρίπολη (ιταλοτουρκικός πόλεμος 1911 - 1912).
1926 Πεθαίνει Γάλλος ζωγράφος Κλοντ Μονέ, εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του ρεύματος του ιμπρεσιονισμού.
1929 Ο αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη, Τάκης Φίτσος, συλλαμβάνεται και προφυλακίζεται για τα άρθρα του υπέρ των απεργών φοιτητών και τροχιοδρομικών.
1929 Αρχίζει στη Σοβιετική Ενωση τις εργασίες του το 1ο Συνέδριο των Ουντάρνικων ομάδων - πρωτοπόρων της παραγωγής (5 - 10/12/1929).
1933 Λήγει η περίοδος της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ, που είχε επιβληθεί από το 1920 και πάνω στην οποία είχε ακμάσει το οργανωμένο έγκλημα και το λαθρεμπόριο.
1934 Η αστυνομία επιτίθεται κατά των φυματικών της «Σωτηρίας», που διαμαρτύρονταν για τις καταχρήσεις του διευθυντή, τραυματίζει πολλούς και προβαίνει σε ομαδικές συλλήψεις. Ενας από τους τραυματίες τελικά θα υποκύψει.
1934 Η Τουρκία παραχωρεί εκλογικά δικαιώματα στις γυναίκες.
1934 Γεννιέται ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος.
1940 Ο Φράνκλιν Ρούσβελτ εκλέγεται για τρίτη φορά Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1941 Ο Κόκκινος Στρατός και ο ηρωικός λαός της Μόσχας σταματούν την προέλαση των γερμανικών δυνάμεων στις παρυφές της Μόσχας. Τα σοβιετικά στρατεύματα περνούν στην αντεπίθεση.
1944 Ο Τσόρτσιλ διαμηνύει στον Σκόμπι: «Είστε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα και πρέπει να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη...Μη διστάσετε πάντως να ενεργείτε σα να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση».
Στην πρωτεύουσα η γενική απεργία συνεχίστηκε με καθολική επιτυχία. Εκατοντάδες χιλιάδες λαού πλημμύρισαν και πάλι το κέντρο της Αθήνας, ενώ, για μια ακόμη φορά, σημειώθηκε δολοφονική επίθεση κατά των διαδηλωτών με αποτέλεσμα το θάνατο 30 και τον τραυματισμό πάνω από 100. Γενικότερα, η τρομοκρατία κατά του λαϊκού κινήματος, με συλλήψεις, βασανισμούς, δολοφονίες, κλπ. εντάθηκε, η κυκλοφορία απαγορεύτηκε μετά τις 17:30, καθώς και η οποιαδήποτε είσοδος - έξοδος από την Αθήνα. Η πρωτοβουλία των κινήσεων όμως ανήκε στον ΕΛΑΣ.
Ο ΕΛΑΣ κατέλαβε τις φυλακές Συγγρού, την Εφορία Υλικού Πολέμου, την έδρα των Χιτών στη Σόλωνος 108, κ.ά., ενώ συνέχισε τον αφοπλισμό των αστυνομικών τμημάτων της πρωτεύουσας. Σφοδρές μάχες έδωσε ο λόχος σπουδαστών του ΕΛΑΣ «Λόρδος Βύρων» κατά των Βρετανών στο Πολυτεχνείο.
Οι Βρετανικές στρατιωτικές ενισχύσεις συνέχισαν να εισρέουν με αυξανόμενο ρυθμό από αέρα και θάλασσα. Μετά από έκκληση του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, ο λαός του Πειραιά σήκωσε μόνο το βράδυ της 5ης προς 6η Δεκεμβρίου 2.000 οδοφράγματα.
1952 Το νέφος που σχηματίζεται στο Λονδίνο από τα εργοστάσια και τις καμινάδες προκαλεί το θάνατο σε 12.000 ανθρώπους.
1958 Ιδρύεται ο Αθηναϊκός Σύλλογος Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΑΣΟΠΕΦ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.
Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.