1919 Ο Κόκκινος Στρατός μπαίνει νικηφόρος στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Συγκροτείται η Πανουκρανική Επαναστατική Επιτροπή.
1927 Στη Βουλή εγκρίνεται η άρση της βουλευτικής ασυλίας των κομμουνιστών βουλευτών, που παραπέμπονται στον ανακριτή με την κατηγορία της «εσχάτης προδοσίας». Πολλοί συλλαμβάνονται και φυλακίζονται στις φυλακές Συγγρού. Κάτω από λαϊκές αντιδράσεις, η κυβέρνηση, τρεις μήνες μετά, εκδίδει απαλλακτικό βούλευμα.
1927 Πραγματοποιείται εξέγερση των εργατών στην Καντόνα της Κίνας με επικεφαλής τους κομμουνιστές, που έπειτα από 3 μέρες ηρωικής αντίστασης ηττήθηκε. Χιλιάδες εργάτες εκτελέστηκαν την επαύριο της ήττας της εξέγερσης.
1932 Βρετανία, Ιταλία και ΗΠΑ δηλώνουν πως αναγνωρίζουν την αρχή της ισοτιμίας της Γερμανίας στο ζήτημα των εξοπλισμών.
1941 Γερμανία και Ιταλία κηρύσσουν τον πόλεμο στις ΗΠΑ.
1944 Με νυχτερινή επίθεση τμήματα του 4ου συντάγματος του ΕΛΑΣ προωθήθηκαν μέχρι την Ομόνοια. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε ακόμη την περιοχή γύρω από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, το Πολυτεχνείο, ενώ κυριεύτηκαν το Δ' Αστυνομικό Τμήμα και η Τροχαία. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η άλωση της Σχολής Ευελπίδων. Οι Βρετανοί κατάφεραν μόνο να ανακαταλάβουν την πτέρυγα του Νοσοκομείου Συγγρού που κατείχε ο ΕΛΑΣ. Ο κανονιοβολισμός του Πειραιά από το βρετανικό στόλο συνεχίστηκε. Ο Σκόμπι, στο πολεμικό συμβούλιο που συνήλθε στις 11 Δεκέμβρη με τη συμμετοχή και του διοικητή της Ορεινής Ταξιαρχίας, συνταγματάρχη Θ. Τσακαλώτου, συζητούσε την αποχώρηση των βρετανικών δυνάμεων από την Αθήνα, ωσότου συγκεντρωθούν οι ενισχύσεις. Ο Τσακαλώτος αντέδρασε έντονα, όπως και το Λονδίνο, που διέταξε τον Σκόμπι να κρατήσει πάση θυσία τις θέσεις του μέχρι να καταφθάσουν οι ενισχύσεις που ήταν ήδη καθ' οδόν.
1945 Η ΚΕ του ΕΑΜ αίρει την ανοχή και υποστήριξη που είχε δώσει στην κυβέρνηση Σοφούλη, επειδή δεν απελευθέρωσε τους πολιτικούς κρατούμενους και συνέχιζε τις διώξεις.
1946 Ιδρύεται το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF).
1948 Τη νύχτα της 11 προς 12 Δεκεμβρίου 1948 δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού, αποτελούμενες από την 1η Μεραρχία, με διοικητή τον Χ. Φλωράκη (Γιώτη), και τη 2η Μεραρχία, με διοικητή τον Γιάννη Αλεξάνδρου (Διαμαντή), πραγματοποιούν επιχείρηση για την κατάληψη της Καρδίτσας. Στην επιχείρηση πήρε, επίσης, μέρος η ταξιαρχία ιππικού του ΔΣΕ με διοικητή τον Στ. Μανάκα (Στέφο), που ανήκε στην 1η Μεραρχία. Τη γενική διεύθυνση της επιχείρησης είχε ο Κ. Καραγιώργης, διοικητής του Κλιμακίου Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ). Η επιχείρηση στέφθηκε με επιτυχία. Στις 13/12 οι αντάρτικες δυνάμεις αποσύρθηκαν από την πόλη.
1951 Αποχωρούν από την ΕΔΑ οι Αριστεροί Φιλελεύθεροι και ο Μιχάλης Κύρκος.
1961 Η ΕΣΣΔ ανακοινώνει τη διακοπή των σχέσεων με τη ΛΔ Αλβανίας.
1964 Κουβανοί φυγάδες βάλλουν κατά του κτιρίου του ΟΗΕ με μπαζούκας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Τσε Γκεβάρα από το βήμα του διεθνούς Οργανισμού.
1973 Οι ηγέτες της Δυτικής Γερμανίας, Βίλι Μπραντ, και της Τσεχοσλοβακίας, Λ. Στρούγκαλ, υπογράφουν συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, ακυρώνοντας τη Συνθήκη του Μονάχου για το διαμελισμό της Τσεχοσλοβακίας του 1938.
1974 Μετά την παραίτηση του στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη (πτώση της χούντας), ο δικαστικός Μιχαήλ Στασινόπουλος ορκίζεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.
Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.