Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

«ελεγχόμενα» ανεξέλεγκτη χρεοκοπία




Του Plandu (από «Le Monde»)

«Journee du don d' organes» (Ημέρα δωρεάς οργάνων) ο τίτλος του σκίτσου του Plandu, και ιδού ο τεμαχισμός:
Το δεξί χέρι «pour le FMI» (για το ΔΝΤ), το δεξί πόδι για την ΕΕ, το αριστερό χέρι για τις τράπεζες.
Κατόπιν αυτών και μετά τη διανομή, το υπόλοιπο σώμα του ελληνικού λαού δεν ανήκει παρά στον κεφαλαιοκράτη, που, εφοδιασμένος με το βαλιτσάκι της ευρωενωσιακής «τεχνογνωσίας», διατάζει:
«Λοιπόν!... Αϊντε!... Και τώρα δουλειά!»...


«ελεγχόμενα» ανεξέλεγκτη χρεοκοπία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (έκθεση Δεκέμβρης 2010), η συνολική έκθεση της Ελλάδας σε ξένες τράπεζες έως τον Ιούνη του 2010 ανερχόταν σε 252,1 δισ. δολάρια.
Το 73,3% του παραπάνω ποσού (184,7 δισ. δολάρια) ήταν οφειλή προς γαλλικές (83,1 δισ.), γερμανικές (65,4 δισ.) και αμερικανικές (36,2 δισ.) τράπεζες.
*
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, έξι μήνες αργότερα, δηλαδή το Δεκέμβρη του 2010, η έκθεση των ξένων τραπεζών στο ελληνικό χρέος είχε μειωθεί στα 145,7 δισ. δολάρια.
Η οφειλή προς γαλλικές τράπεζες μειώθηκε στα 56,7 δισ., προς γερμανικές στα 34 δισ. και στις αμερικανικές στα 7,3 δισ. δολάρια.
*
Τι σημαίνει αυτό;
Οτι μέσα σε έξι μήνες από την εφαρμογή του «μνημονίου 1» οι ξένες τράπεζες, δεμένες με χίλια νήματα με την εγχώρια πλουτοκρατία, μείωσαν τις επισφάλειές τους στην Ελλάδα κατά 42%.
Η πολιτική δηλαδή του «μνημονίου» τους εξασφάλισε τον απαραίτητο χρόνο και τις απαραίτητες «διευκολύνσεις» για να οργανωθούν και να ξεφορτωθούν μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους.
*
Το νέο μνημόνιο, το «μνημόνιο 2», ανάμεσα στα άλλα, έχει τον ίδιο επίσης σκοπό:
Να εξασφαλίσει και τον υπόλοιπο αναγκαίο χρόνο, και τις νέες «διευκολύνσεις» ώστε οι «δανειστές» μας να ξεφορτωθούν ει δυνατόν το σύνολο του ελληνικού χρέους, παίρνοντας φυσικά πίσω τα «λεφτά τους» - δηλαδή το κεφάλαιο μαζί με υπερπολλαπλάσια τοκογλυφικά.
*
Αυτή είναι μια από τις βασικές πλευρές της ουσίας των μνημονίων και των «μεσοπρόθεσμων»: Να παρασχεθούν οι ασφαλιστικές δικλείδες και τα «μαξιλάρια ασφαλείας» ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ντόπιων και διεθνών «σαράφηδων».
Αυτή είναι, τελικά, η ακολουθούμενη πολιτική της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας» της Ελλάδας: Η εξασφάλιση στο μεγάλο κεφάλαιο εκείνων των συντεταγμένων διαδικασιών που του επιτρέπουν τη δική του «ελεγχόμενη» έξοδο από την κρίση, τα βάρη της οποίας φορτώνονται στο λαό, με συνέπεια τη δική του ανεξέλεγκτη και ισόβια χρεοκοπία...

απο Ριζοσπάστη της 24-6-2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.