Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής για τις γυναίκες στον ΔΣΕ Στο χωριό Πυξός της Φλώρινας, όπου πραγματοποιήθηκε η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μάη και θα είναι αφιερωμένη στη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ.
     Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 π.μ., στο χωριό Πυξός της Φλώρινας, προς τιμήν της Α' Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ).
     Θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που θα κάνει τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ενώ η κεντρική ομιλία θα γίνει από την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
     Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ θα διατίθεται λεύκωμα με αρχειακό υλικό, με φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα από τη δράση της ΠΔΕΓ.

     Η συμβολή των γυναικών στον ΔΣΕ αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ένοπλης ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα. Υπολογίζεται ότι οι μαχήτριες του ΔΣΕ ανέρχονταν στο 1/4 της συνολικής του δύναμης, η συντριπτική πλειοψηφία τους προερχόταν από την αγροτιά. Τομή για τη γυναικεία συμμετοχή αποτέλεσε η ίδρυση της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών (ΠΔΕΓ). Στις 25 Οκτώβρη 1948 πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική της σύσκεψη.

.

     Ως μαζική γυναικεία οργάνωση είχε σκοπό να συσπειρώσει, όχι μόνο τις μαχήτριες του ΔΣΕ, αλλά και γυναίκες από τις ελεύθερες περιοχές και την υπόλοιπη Ελλάδα για τη στήριξη του αγώνα του ΔΣΕ, με το όπλο και το χωνί στο χέρι, με τον Τύπο, με γνώμη στη συνέλευση, στα μετόπισθεν. 
     Η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη έγινε στις 1-3 Μάρτη 1949, μέσα στη φωτιά της μάχης, σε ένα πολεμικό αμπρί, όπου συμμετείχαν 325 εκλεγμένες από όλη την Ελλάδα, οι οποίες αντιμετώπισαν πολλά εμπόδια και δυσκολίες για να φτάσουν μέχρι εκεί. Η θαυμαστή ανθεκτικότητα κυρίως των κομμουνιστριών, και άλλων αγωνιστριών, που έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στον ΔΣΕ, στις φυλακές, τις εξορίες, τα εκτελεστικά αποσπάσματα, πηγάζει ακριβώς από το γεγονός ότι συνέδεσαν τη ζωή τους, τα "όχι" και τα "ναι" στα διλήμματα και στις αποφάσεις τους, με την πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.      Εμπνεόμαστε, συνεχίζουμε στο δρόμο που χάραξαν, αξιοποιώντας τα πολύτιμα διδάγματα του ταξικού αγώνα που μας κληροδότησαν.

Το πρόγραμμα εκδήλωσης:
     -- Άνοιγμα από την ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας.
     -- Ομιλία από την Ελένη Μπέλλου.
     -- Αποκαλυπτήρια του μνημείου της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Δημήτρη Κουτσούμπα.
     -- Αφιέρωμα στην Ιδρυτική Σύσκεψη και την Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΠΔΕΓ.
     -- Μουσικό αφιέρωμα από χορωδία γυναικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.