Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα

Ανακοίνωση για τη βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Το ΚΚΕ καταδικάζει την αποτρόπαια εγκληματική βομβιστική επίθεση, που εκδηλώθηκε σήμερα ενάντια σε μαζική κινητοποίηση στην Άγκυρα και οδήγησε στο θάνατο 50 και πλέον διαδηλωτών και τον τραυματισμό δεκάδων άλλων.
Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη, στο λαό της Τουρκίας, στις οικογένειες των θυμάτων.
Οι εξελίξεις επιβάλλουν να δυναμώσει η ετοιμότητα και η κοινή δράση των λαών της περιοχής κόντρα στα αντιλαϊκά σχέδια των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστών».

Τουρκία: Βομβιστές αυτοκτονίας πίσω από τις εκρήξεις στην Άγκυρα - Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών
Δεκάδες βαριά τραυματίες από τη διπλή έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στην Άγκυρα άφησαν την τελευταία τους πνοή σε νοσοκομεία της τουρκικής πρωτεύουσας, ανεβάζοντας σε 95 νεκρούς τον μέχρι στιγμής απολογισμό της επίθεσης, όπως τουλάχιστον τον δίνει η τουρκική κυβέρνηση. Στους 248 οι τραυματίες, 48 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, που επικαλείται το «Ρόιτερς», οι εκρήξεις οφείλονται σε βομβιστές αυτοκτονίας και μάλιστα έχουν καταγραφεί από κάμερες.
Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστήριξε ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας ήταν τα μέλη του.
«Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, γύρω στις 10.04 (τοπική ώρα) σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω του μπλοκ του HDP. Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.
«Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και γι' αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Υποκριτική καταδίκη από Ερντογάν
Νωρίτερα ο αρχηγός του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είχε μιλήσει για «ένα κράτος-μαφία, ένα κράτος-δολοφόνο» και κατήγγειλε ότι «εμπόδισαν τα ασθενοφόρα και θέλουν να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων».
Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλήσει για «επίθεση μίσους», η οποία «στοχεύει την ειρήνη του έθνους» και να κάνει έκκληση για «αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα» απέναντι στην τρομοκρατία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, με τηλεγράφημά του προς τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις πολύνεκρες εκρήξεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος Πούτιν «εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων» και δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Την επίθεση καταδίκασαν επίσης η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.
Το ΡΚΚ σταματά τη δράση του εντός της Τουρκίας
Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) έδωσε εντολή στα μέλη του να σταματήσουν τη δράση τους στην Τουρκία, εκτός και αν δεχτούν επίθεση, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Firat» που πρόσκειται στην οργάνωση αυτή. Το πρακτορείο ανέφερε ότι οι επικεφαλής του ΡΚΚ έλαβαν την απόφαση αυτή ανταποκρινόμενοι σε εκκλήσεις εντός και εκτός της Τουρκίας. Οι Κούρδοι μαχητές θα πρέπει να αποφύγουν ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή «δίκαιων εκλογών» στην Τουρκία την 1η Νοέμβρη.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά το μακελειό στην Άγκυρα, ωστόσο στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά στην επίθεση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.