1890 Πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ, πρωτοπόρος της σύγχρονης ζωγραφικής.
1901 Ξεκινά στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ το ιδρυτικό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
1919 Γεννιέται ο ποιητής Μίλτος Σαχτούρης.
1925 Γεννιέται ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.
1934 Η κυβέρνηση απαγορεύει το Πανελλαδικό Αντιφασιστικό Αντιπολεμικό Συνέδριο των Νέων.
1938 Τα ιαπωνικά στρατεύματα εισβάλλουν σε σοβιετικό έδαφος και συντρίβονται από τον Κόκκινο Στρατό κοντά στη λίμνη Χασάν.
1941 Συνέρχεται στην Αθήνα το Πανελλήνιο Συνέδριο Επαγγελματοβιοτεχνών.
1968 Δέκα άτομα σκοτώνονται σε νέες συγκρούσεις στην Πόλη του Μεξικού, όπου για την καταστολή των διαδηλώσεων χρησιμοποιούνται μπαζούκας, τεθωρακισμένα και αλεξιπτωτιστές.
1973 Διεξάγεται το δημοψήφισμα της Χούντας για το πολιτειακό (την κατάργηση της μοναρχίας και τη δήθεν καθιέρωση της προεδρικής δημοκρατίας). Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το καθεστώς ήταν: «ΝΑΙ» 78,4% και «ΟΧΙ» 21,6%.
1974 Δημοσιεύεται Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ με τίτλο «Η πολιτική μεταβολή και η πάλη για δημοκρατία και πρόοδο», στην οποία τονιζόταν μεταξύ άλλων:
«Η ασίγαστη αντιδικτατορική πάλη του ελληνικού λαού, η έντονη λαϊκή αντίδραση στο χουντικό πραξικόπημα-προδοσία σε βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας και η αντίσταση του κυπριακού λαού, η εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Μεγαλόνησο ύστερα από την επέμβαση της Χούντας, η διεθνής απομόνωση της τελευταίας, όλα αυτά όξυναν στο έπακρο την κρίση του τυραννικού καθεστώτος, οδήγησαν τη δικτατορία σε κατάσταση αδιεξόδου.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, πραγματοποιήθηκε συμφωνία ανάμεσα στη Χούντα, τους Αμερικανούς και τους άλλους κύριους εταίρους του ΝΑΤΟ καθώς και τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, με βάση την οποία αποσύρεται από το προσκήνιο η Χούντα και έρχεται πολιτική κυβέρνηση. Η αλλαγή αποτελεί προσπάθεια αναπροσαρμογής της πολιτικής των Αμερικανών και των άλλων κύριων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις νέες εθνικές και διεθνείς συνθήκες και αποβλέπει στην εκτόνωση της λαϊκής αγανάκτησης, στη ματαίωση μιας ριζικής δημοκρατικής μεταβολής, στη διατήρηση των στρατηγικών θέσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο».
1975 Η Άγκυρα κηρύσσει άκυρη τη Συμφωνία του 1969, θέτει υπό τον έλεγχό της όλες τις αμερικανικές βάσεις και απειλεί να υπογράψει σύμφωνο μη επίθεσης με τη Σοβιετική Ένωση, αν δεν καμφθούν οι αντιρρήσεις του αμερικανικού Κογκρέσου για την επανάληψη της αμερικανικής βοήθειας.
1975 Υπογράφεται η Τελική Πράξη του Ελσίνκι στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ). Χρειάστηκαν δυο χρόνια προετοιμασίας, πάνω από 3.000 διαβουλεύσεις και η υπογραφή 40 τόνων επίσημων εγγράφων, προτού καταστεί δυνατή η συνάθροιση των εκπροσώπων των 15 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, των επτά χωρών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και των 13 ουδέτερων κρατών. Το οριστικό κείμενο της Τελικής Πράξης είχε ως άξονες τη Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τρεις ενότητες: Η πρώτη αφορούσε στις βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις των χωρών της Διάσκεψης και διασφαλίζουν την εθνική κυριαρχία, το απαραβίαστο των συνόρων, την αποφυγή βίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ανθρωπίνων ελευθεριών - ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης, ανεξιθρησκία και ελευθερία της γνώμης - το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών και τη συνεργασία μεταξύ κρατών. Η δεύτερη ενότητα αφορούσε στη συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του περιβάλλοντος. Η τρίτη ενότητα περιελάμβανε διευκολύνσεις στα ταξίδια και τη διακίνηση στο εσωτερικό των χωρών - μελών της ΔΑΣΕ.
1979 Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Χέρμπερτ Μαρκούζε («Σχολή της Φραγκφούρτης»).
1994 Καταδικάζεται σε φυλάκιση οκτώμισι χρόνων ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μπετίνο Κράξι, αφού κρίθηκε ένοχος για απάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.
Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.