Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Δήμος Φλώρινας: Το πρακτικό της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την δέσμευση των αποθεματικών με ΠΝΠ και η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ: Η Λαϊκή Συσπείρωση θεώρησε ότι πρέπει να εμμείνει το Δημοτικό Συμβούλιο στην οριστική ανάκληση της ΠΝΠ και την άρνηση εφαρμογή της. Ζήτησε να απαλειφθούν οι αναφορές σε ψευδεπίγραφους διαλόγους με την κυβέρνηση και ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση  την απόφαση απόρριψης της ΠΝΠ. Ουσιαστικά η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου αφήνει ανοιχτή πόρτα για την κλοπή των αποθεματικών. 

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις των παρατάξεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, οι οποίοι αποδέχτηκαν την δέσμευση των αποθεματικών με το ίδιο επιχείρημα που χρησιμοποιούσαν και οι προηγούμενοι περί "σωτηρίας της πατρίδας", εννοώντας προφανώς την σωτηρία τμημάτων του κεφαλαίου, της "υγιούς επιχειρηματικότητας" κτλ.  Εξίσου απαράδεκτη είναι η θέση τους ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρέπει να αποδώσει στην τοπική διοίκηση αυτά που χρωστάει αλλά δικαιούται να παρακρατεί και τα ελάχιστα που τους έχει ήδη καταβάλει.
Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματά του, 

Λ.Σ 


Π Ρ Α Κ Τ  Ι Κ Ο Νο 14
Κατεπείγουσας Συνεδρίασης  του  Δημοτικού  Συμβουλίου  Φλώρινας
στις 23 Απριλίου 2015

      Στην Φλώρινα, σήμερα, 23 Απριλίου 2015, ημέρα Πέμπτη και ώρα 13.00΄ μμ., συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Περάσματος - ΑΔΣ 38/2011), κατόπιν έγγραφης προσκλήσεως της κας Προέδρου, με αριθμό πρωτ. 229/22-04-2015, η οποία επιδόθηκε νομίμως.
.......



1ο ΘΕΜΑ: «Λήψη απόφασης σε σχέση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης που αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Φλώρινας στην Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με την σχετική απόφαση-ψήφισμα του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.».

Μετά την έναρξη της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας η κα Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δίνει τον λόγο στον κο Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, ο οποίος αναφέρει ότι, όπως αναγράφεται και στην πρόσκληση, o λόγος του κατεπείγοντα χαρακτήρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας συνίσταται στο ότι η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση να προηγηθεί της ψήφισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης που αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Φλώρινας στην Τράπεζα της Ελλάδας. Στη συνέχεια, η κα Πρόεδρος ρωτά το Σώμα αν συμφωνεί να συζητηθεί ως κατεπείγον το παραπάνω θέμα. Το Σώμα συμφωνεί ομόφωνα και η κα Πρόεδρος δίνει τον λόγο στον κο Θεοδόσιο Καραγκιοζίδη, Αντιδήμαρχο Φλώρινας, ο οποίος κάνει την εισήγησή του, ως εξής:

Θέμα: «Λήψη απόφασης σε σχέση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης που αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Φλώρινας στην Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με την σχετική απόφαση-ψήφισμα του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε.»

......


ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αφού άκουσε την εισήγηση του κου Θεοδόσιου Καραγκιοζίδη, Αντιδημάρχου Φλώρινας και μετά από διαλογική συζήτηση,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
Την έκδοση της παρακάτω απόφασης-ψηφίσματος:

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΨΗΦΙΣΜΑ
Του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας



Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας κατά την κατεπείγουσα συνεδρίασή του στις 23/4/2015, συζήτησε το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η Κυβέρνηση υποχρεώνει τους ΟΤΑ Α’ βαθμού να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά από διαλογική συζήτηση που διεξήχθη κατέληξε, κατά πλειοψηφία, στην ακόλουθη απόφαση-ψήφισμα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Φλώρινας

1. Καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της Κυβέρνησης και την απόφασή της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει τον ρόλο της.
2. Καλεί την Κυβέρνηση σε πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος, προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος.
3. Καταγγέλλει την Π.Ν.Π., τόσο ως πολιτική πράξη, όσο κι ως προς το περιεχόμενό της.
4. Προτίθεται μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. της 7ης Μαΐου, όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση, να μην εφαρμόσει όσα προβλέπει η Π.Ν.Π., γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του, καθώς και η δυνατότητά του να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη λειτουργία του Δήμου Φλώρινας.
5. Δεσμεύεται να προβεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μαζί με το προσωπικό του Δήμου, αρχής γενομένης από την ημέρα κατά την οποία θα έρθει προς συζήτηση στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
6. Δηλώνουμε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε πολιτική και νομική δυνατότητα που θα μας δοθεί, με σκοπό να ακυρώσουμε το περιεχόμενο της Π.Ν.Π.
7. Δεσμευόμαστε να αναλάβουμε σε τοπικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, χρησιμοποιώντας κάθε πρόσφορο μέσο, προκειμένου να ενημερωθούν οι δημότες μας με έγκυρο τρόπο για τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για κάθε τοπική οικονομία και για κάθε επαγγελματία η εφαρμογή αυτής της πρωτοφανούς κυβερνητικής απόφασης.
8. Συναινούμε στο αίτημα του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. για άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Χώρας, προκειμένου να του τεθούν τα προβλήματα που δημιουργεί στη λειτουργία των Δήμων, η εφαρμογή της Π.Ν.Π.
Ο κος Ευάγγελος Γκέκτσης, Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής της μίας εκ των τριών ελάσσονων μειοψηφιών μειοψήφησε στην απόφαση αυτή δηλώνοντας ότι: «Καταψηφίζω για τους παρακάτω λόγους: α) στην παρούσα χρονική συγκυρία η Κυβέρνηση θα πρέπει έχοντας σαν πρώτη προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον να μπορεί να διαχειρίζεται τους εθνικούς πόρους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ευελιξία για εξυπηρέτηση ιεραρχημένων αναγκών,  β) δεν πρόκειται για δέσμευση των αποθεμάτων, αφού δίνεται η δυνατότητα να γίνει ανάληψη τους για εξυπηρέτηση των τρεχουσών αναγκών των ΟΤΑ,  γ) στις περισσότερες, αν όχι σε όλες, τις περιπτώσεις γίνεται τοποθέτησή τους με καλύτερα από τα τρέχοντα επιτόκια και  δ) διαβλέπω ότι η συγκεκριμένη αντίδραση έχει μόνο στενά κομματικά αντιπολιτευτικά χαρακτηριστικά και δεν στοχεύει σε καμία πραγματική ουσιαστική προάσπιση των συμφερόντων των ΟΤΑ».                           
Η κα Αικατερίνη Σταύρου – Λιθοξοΐδου, Δημοτική Σύμβουλος, Επικεφαλής της μίας εκ των τριών ελάσσονων μειοψηφιών, μειοψήφησε στην απόφαση αυτή δηλώνοντας ότι: «α) δεν έγινε πλήρης ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ύψος των χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου μας που καλείται να καταθέσει στην Τράπεζα της Ελλάδας και τις αναλυτικές επιπτώσεις που αυτό θα είχε και όχι μια γενικόλογη τοποθέτηση ενός ψηφίσματος, β) θεωρώ πως το μείζον στην παρούσα φάση, είναι η αποφυγή της πτώχευσης, της χρεοκοπίας της χώρας.  Άλλωστε η κίνηση αυτή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (με την οποία δεν είμαι σύμφωνη ως πρακτική) δίνει τη δυνατότητα στο Ελληνικό Δημόσιο, αυτό το ίδιο που επιχορηγεί, μέσω του κρατικού προϋπολογισμού τους Ο.Τ.Α. (μέσω των Κ.Α.Π.) τη δυνατότητα να αντλεί όταν χρειάζεται προσωρινή ρευστότητα από χρήματα του ιδίου του κράτους, ώστε να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, έναντι πρωτίστως των ιδίων των ελλήνων πολιτών.  Είναι αλήθεια ότι η χώρα βιώνει δύσκολες στιγμές.  Σ΄ αυτές τις συνθήκες θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, έτσι ώστε να τις ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και θεωρώ ότι ο πρώτος βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον οποίον υπηρετώ, μπορεί να βοηθήσει προς τον σκοπό αυτό».
Ο κος Θεόδωρος Τορλαχίδης, Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής της μίας εκ των τριών ελάσσονων μειοψηφιών (στblog της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Φλώρινας), μειοψήφησε στην απόφαση αυτή δηλώνοντας ότι: «ναι μεν συμφωνώ με την έκδοση ψηφίσματος σε σχέση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης που αφορά στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Φλώρινας στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά διαφωνώ και καταψηφίζω τις παραγράφους με αριθμούς 2, 4 και 8 του ανωτέρω ψηφίσματος.  Επίσης, ζητώ να προστεθεί μια ακόμα πρόταση στην παράγραφο 4 ¨Τα διαθέσιμα του Δήμου είναι για τους εργαζόμενους, τον λαό και τις ανάγκες του, όχι για τις τράπεζες τους δανειστές και το Κεφάλαιο¨.  Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας διάλογος που να ανοίγει το δρόμο για την αποδοχή στο τέλος της κλοπής των αποθεματικών με πρόσχημα την προστασία του δήθεν ¨δημοσίου συμφέροντος¨.  Δημόσιο και λαϊκό συμφέρον είναι να ανατραπεί αυτή η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που ακολουθεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Ο λαός θα πρέπει να επιβάλει την άμεση και οριστική απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου».

Η Απόφαση αυτή πήρε αριθμό 165/2015.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.