1791 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.
1864 Πεθαίνει ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός, Γιάννης Μακρυγιάννης. Ο Μακρυγιάννης μετείχε επίσης στο κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη του 1843 που απαιτούσε την κατάργηση της απόλυτης μοναρχίας με την υιοθέτηση Συντάγματος. Κατόπιν συνέχισε να μάχεται για τη διεύρυνση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαϊκών τάξεων, με αποτέλεσμα το 1851 να κατηγορηθεί για συνωμοσία κατά του βασιλιά, να συλληφθεί και να καταδικαστεί σε θάνατο. Η ποινή του μετριάστηκε σταδιακά, έμεινε στη φυλακή δυο χρόνια για να αποφυλακιστεί τελικά (1854) με τη μεσολάβηση του Δημητρίου Καλλέργη. Η υγεία του όμως από τις κακουχίες και τη βαναυσότητα της φυλακής κλονίστηκε. Έτσι, ο Μακρυγιάννης απομονώθηκε στο σπίτι του κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός (η συνοικία αυτή φέρει μέχρι σήμερα το όνομά του - «Μακρυγιάννη») όπου και πέθανε. Λίγες μέρες πριν είχε προαχθεί από την τότε κυβέρνηση στο βαθμό του αντιστράτηγου.
1882 Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ραλφ Γουόλντο Έμερσον.
1909 Το αστικοδημοκρατικό κίνημα των Νεότουρκων αποκρούει αντεπαναστατικό πραξικόπημα από δυνάμεις που πρόσκεινται στο Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ Β’, τον οποίο και εκθρονίζουν.
1920 Ο Β. Ι. Λένιν ολοκληρώνει το έργο του «Αριστερισμός, η παιδική αρρώστια του κομμουνισμού.» Στο έργο του αυτό ο Λένιν καταπιάνεται με τον αριστερό οπορτουνισμό, που προέκυψε ως μηχανιστική αντίδραση τμήματος του επαναστατικού κινήματος στο δεξιό οπορτουνισμό και το συμβιβασμό της Δεύτερης Διεθνούς και είχε χαρακτηριστικά όπως: Η υποτίμηση νομοτελειών της κοινωνικής εξέλιξης, η άρνηση του αντικειμενικού χαρακτήρα της επαναστατικής κατάστασης, η υποτίμηση ιδιομορφιών της κάθε χώρας και της εξειδίκευσης της επαναστατικής δράσης, η αναγωγή σε θέση αρχής της άρνησης της κοινοβουλευτικής μορφής πάλης, των συμβιβασμών, των συμμαχιών κλπ. Ο Λένιν άσκησε οξυμένη κριτική σε αυτές τις αντιλήψεις, βοηθώντας Κομμουνιστικά Κόμματα να διορθώσουν τα λάθη τους.
1920 Οι εργάτες του Μπακού εξεγείρονται και με τη συνδρομή του Κόκκινου Στρατού εγκαθιδρύουν τη σοσιαλιστική εξουσία. Την επόμενη μέρα ανακηρύσσεται η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν (28/4).
1941 Τα γερμανικά μηχανοκίνητα τμήματα μπαίνουν στην Αθήνα. Όλος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του. Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη, αφήνοντας σαν «οπισθοφυλακή» τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος, Κ. Μανιαδάκη, ο οποίος είχε και τη ...φροντίδα να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.
1941 Αυτοκτονεί η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα.
1941 Ιδρύεται στη Λουμπλιάνα με πρωτοβουλία των κομμουνιστών το Απελευθερωτικό Μέτωπο Σλοβενίας.
1944 Μεγάλη απεργία του αθηναϊκού λαού εναντίον της τρομοκρατίας των δυνάμεων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους.
1945 Το Λαϊκό, Σοσιαλιστικό και Κομμουνιστικό Κόμμα σχηματίζουν Προσωρινή Κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία.
1957 Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Κατά το «Δόγμα Αϊζενχάουερ» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνταν να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας προκειμένου να «βοηθήσει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών ζητούσε συνδρομή των ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελεγχόταν από το διεθνή κομμουνισμό.»
1961 Η Σιέρα Λεόνε κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία.
1974 Πραγματοποιείται στο Ντίσελντορφ της Δυτικής Γερμανίας Διεθνές Σεμινάριο Νεολαίας με τίτλο «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα» που οργάνωσαν οι δυτικογερμανικές προοδευτικές οργανώσεις της νεολαίας, σε συνεργασία με την ΚΝΕ, την ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ και τη ΜΟΔΝΕ. Στο σεμινάριο πήραν μέρος 25 διεθνείς και εθνικές οργανώσεις νέων από 13 χώρες.
1990 Τερματίζεται η 27χρονη εξορία του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής, Τζόε Σλόμπο, από το καθεστώς του Απαρτχάιντ.
1992 Η Σερβία και το Μαυροβούνιο σχηματίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.
1993 Μετά από ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο, που κράτησε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.
Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.