Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Σαν σήμερα: 4 Απρίλη

1826 Υπογράφεται μεταξύ Βρετανίας και Ρωσίας το Πρωτόκολλο της Πετρούπολης, με το οποίο επιβεβαιωνόταν η πρόθεση των δύο Δυνάμεων να μεσολαβήσουν μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους.
1912 Το Θιβέτ ανακηρύσσεται επαρχία της Κίνας.
1926 Στις 4 και 11 του Απρίλη και υπό την επίβλεψη του δικτάτορα Θεόδωρου Πάγκαλου διεξάγονται νόθες και ανελεύθερες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΚΚΕ απέχει, όπως επίσης απέχουν και τα αστικά κόμματα που είχαν προβάλλει ως κοινό τους υποψήφιο τον Κ. Δεμερτζή. Τελικά ο Θ. Πάγκαλος «εκλέγεται» Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχεδόν παμψηφεί.
1931 Η Εργατική Βοήθεια κάνει έκκληση σ’ όλους τους εργαζομένους της Ελλάδας να κινητοποιηθούν για να σώσουν τον Βούλγαρο πολιτικό καταδιωκόμενο Άντζελ Μίντσεφ, καταδικασμένο σε θάνατο από τις Βουλγαρικές αρχές, που πιάστηκε στην Κομοτηνή από τις ελληνικές αρχές.
1932 Γεννιέται οσοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.

1944 Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν στην Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ. Η Επιτροπή αυτή μετεξελίχθηκε λίγους μήνες αργότερα στη Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η συμμετοχή του ΚΚ Γαλλίας σε μια σειρά αστικές κυβερνήσεις έως το 1947 (όταν και αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Ραμαντιέ), καταδείκνυε τα προβλήματα στρατηγικής στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και νωρίτερα. Μετά τον πόλεμο η στρατηγική πολλών ΚΚ άρχισε σταδιακά να απομακρύνεται από τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, περιορίζοντας και υποτάσσοντας τη δράση των κομμάτων στην υπεράσπιση των αστικοδημοκρατικών ελευθεριών και της χώρας τους στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού συστήματος.
1945: Ο Σοβιετικός Στρατός, μαζί με την ουγγρική εργατική τάξη, το παρτιζάνικο κίνημα και τους Ούγγρους κομμουνιστές που βρέθηκαν στον πυρήνα του, απελευθερώνουν την Ουγγαρία.
1945 Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγγερ. Στην κυβέρνηση αυτή μετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα αλλά και αστικές δυνάμεις. Η διαπάλη για την εξουσία τα επόμενα χρόνια θα είναι σφοδρότατη. Το 1948 οι αστοί αποχώρησαν από την κυβέρνηση και το Εθνικό Μέτωπο, αφού προηγουμένως είχαν αποτύχει να ανατρέψουν την κυβέρνηση Γκότβαλντ (1946) φέρνοντας στη θέση της μια αμιγώς αστική. Στις 9/5/1948 ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα, με το οποίο η Τσεχοσλοβακία ανακηρύσσονταν Λαϊκή Δημοκρατία.
1945 Πανεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη κατά του διορισμού κατοχικών συνδικαλιστών στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου
1946 Με προκήρυξή τους προς τον ελληνικό λαό, τα κόμματα που ανήκαν στον συνασπισμό του ΕΑΜ, το ΚΚΕ, το Αγροτικό Κόμμα (του Κ. Γαβριηλίδη), η Ένωση Δημοκρατικών Αριστερών (του Ι. Σοφιανόπουλου), το Σοσιαλιστικό Κόμμα-Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας (του Α. Σβώλου), το Δημοκρατικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (του Α. Λούλη), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (του Γ. Οικονόμου) και η Δημοκρατική Ένωση (του Σ. Κοπτικά), ανακοινώνουν πως η αποχή από τις εκλογές της 31ης Μάρτη ήταν 55% και καλούν όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να ενωθούν σε πανδημοκρατικό μέτωπο. Ζητούν ακύρωση του εκλογικού πραξικοπήματος και σχηματισμό κυβέρνησης δημοκρατικής συνεννόησης, που να διεξάγει γνήσιες εκλογές.
1949 Τμήματα του ΔΣΕ καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη που ήταν έδρα της 75ης Ταξιαρχίας του κυβερνητικού στρατού.
1949 Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο). Το ιδρυτικό του συνυπέγραψαν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί εξωτερικών των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Ιταλίας, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Ισλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας, της Ολλανδίας και της Πορτογαλίας.
1961 Ο αντισοβιετισμός, ο αντικομμουνισμός φτάνουν σε επίπεδα υστερίας στις ΗΠΑ. Αμερικανίδα κερδίζει αγωγή διαζυγίου, ισχυριζόμενη στο δικαστήριο ότι ο σύζυγός της είχε στείλει συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον Κάστρο και στον Χρουτσόφ!
1964 Την παραπομπή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνου Κόλλια στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο ανακοινώνει η κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι αρεοπαγίτες ζητούν την εκδίωξη από το δικαστικό Σώμα του «εμπρηστή της Δικαιοσύνης» Αντ. Φλώρου. Ο εισαγγελέας Αντ. Φλώρος είχε αναφέρει σε έκθεσή του ότι ο Κόλλιας επιχείρησε παρέμβαση στην ανάκριση για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
1968 Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, ηγετική μορφή του κινήματος για τα δικαιώματα των μαύρων στις ΗΠΑ. Οι αρχές τότε απέδωσαν το έγκλημα σε ατομική ενέργεια. Ωστόσο, τρεις δεκαετίες αργότερα δικαστήριο του Τενεσί αποφάνθηκε πως η δολοφονία ενέπλεκε τόσο την μαφία όσο και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.
1986 Πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος, με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Πάνω από 1.500 σύνεδροι αποχωρούν από το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, στον «Αστέρα Γλυφάδας», ενώ 200 δεν προσέρχονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.