Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Αναζητεί δρόμο για να συνεχίσει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Όλο και πιο ξεκάθαρο γίνεται ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αύριο συγκαλείται εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο (συμμετέχουν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ), με κύριο αντικείμενο τις προγραμματικές δηλώσεις που θα αναγνώσει την Κυριακή στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από τη συγκυβέρνηση είναι οι προγραμματικές δηλώσεις να ικανοποιούν την ΕΕ (ενόψει και των συνεδριάσεων Γιούρογκρουπ και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου), δίχως να ερμηνευτούν στο εσωτερικό της χώρας ως υποχώρηση. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να συμβαδίζουν με την πρόταση που θα καταθέσει στο έκτακτο Γιούρογκρουπ της Τετάρτης.
Το αντιλαϊκό «μενού» της επόμενης μέρας προετοιμάζεται και μέσω «διαρροών» από κυβερνητικούς παράγοντες. Σε αυτό το πλαίσιο, έγιναν αναφορές για το ιδιαίτερα άσχημο κλίμα που κυριάρχησε στην προχτεσινή συνεδρίαση της «Ομάδας Εργασίας» (Euro Working Group) που προετοιμάζει το Γιούρογκρουπ.  Διαπίστωναν πως ακόμη και οι «φιλικά προσκείμενες κυβερνήσεις» δε παρείχαν στήριξη, ότι ακόμη και η προηγούμενη συγκυβέρνηση «αντιστάθηκε επί 8 μήνες σε προτεινόμενα μέτρα που θα είχαν διαλύσει την κοινωνική ασφάλιση». Ανεξάρτητα από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και τους χειρισμούς, τα παραπάνω δείχνουν το χαρακτήρα των διαβουλεύσεων που συντελούνται εντός των τειχών του κεφαλαίου. Στη συνέχεια, το Μέγαρο Μαξίμου, «διαψεύδοντας» έκανε λόγο για «πληροφορίες που διακινούνται από δήθεν κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχουν»!
Την ερχόμενη Τετάρτη 11 Φλεβάρη συνεδριάζει  εκτάκτως το Γιούρογρουπ, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να δρομολογήσουν τις τελικές αποφάσεις της ΕΕ, κατά την προκαθορισμένη συνεδρίαση στις 16 Φλεβάρη.


Η συγκυβέρνηση επιδιώκει το «πρόγραμμα γέφυρα», το οποίο προβλέπει, ανάμεσα σε άλλα, παραίτηση της ελληνικής κυβέρνησης από τα υπόλοιπα των δανειακών συμβάσεων, αύξηση του πλαφόν που ισχύει σήμερα για δανεισμό μέσω βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων και ότι καμία πλευρά δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Μετά τη συμφωνία για το «πρόγραμμα γέφυρα», θα καταθέσει τις οριστικές ελληνικές προτάσεις που θα περιλαμβάνουν ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους της κυβέρνησης για τα δημόσια οικονομικά τα επόμενα 3-4 χρόνια (ύψος πλεονάσματος, διάρθρωση εσόδων - δαπανών κτλ) και πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προϋπολογισμοί της επόμενης τετραετίας. Επίσης, η κυβέρνηση θα υποβάλει ένα νέο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων.
Η Κομισιόν θέτει ως προτεραιότητα το άμεσο κλείσιμο της αντιλαϊκής «εκκρεμότητας» και υποδεικνύει ως «γέφυρα» για την «επόμενη μέρα» την παράταση του σημερινού μνημονίου. Παράγοντας της Κομισιόν σημείωνε χαρακτηριστικά, ότι η παράταση προϋποθέτει ανάλογο αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα «εντός των επόμενων ημερών και απόφαση από το Γιούρογκρουπ στις 16 Φλεβάρη». Παράλληλα, επισήμαναν πως «υπάρχει περιθώριο ελιγμών», πάντα στο πλαίσιο των δεσμεύσεων για τη δημοσιονομική πολιτική και την  προώθηση των «μεταρρυθμίσεων» για μια «ανταγωνιστική οικονομία» που μπορεί να προσελκύει επενδύσεις. 
Σε σημερινές δηλώσεις του εκπρόσωπός του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας τόνισε πως η ακύρωση σημείου ή μέρους του «ελληνικού προγράμματος» θα συνιστά «κακό οιωνό», ενώ ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε τους κανονισμούς που ισχύουν στη λυκοσυμμαχία της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι «δεν χορηγούμε δάνεια-γέφυρες». Σύμφωνα με τον ίδιο, η επόμενη συνεδρίαση θα «είναι ένα πρώτο βήμα για το πως θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες και μήνες»«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, δεν θα υπάρξουν και νέα χρήματα προς την Αθήνα», ήταν και το μήνυμα που απέστειλε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), Kλ. Ρέγκλινκ.
Σήμερα ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, ανακοίβωσε ότι προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού κρατικού χρέους, «δείχνοντας» και αυτός από την πλευρά του στην κατεύθυνση κλειδώματος της αντιλαϊκής συμφωνίας.
Συνάντηση με τον Αμερικανό Πρέσβη
Υποδείξεις στην κυβέρνηση να τα «βρει» με την ΕΕ και το ΔΝΤ και να προωθήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το κεφάλαιο για να ανακάμψει η κερδοφορία του, κάνουν οι ΗΠΑ μέσω της πρεσβείας τους στην Αθήνα.
Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη, Ντ. Πιρς, ο οποίος ολοκλήρωσε έτσι έναν κύκλο επαφών που περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη και υπουργούς, όπως τον Ν. Κοτζιά, τον Γ. Σταθάκη, τον Γ. Βαρουφάκη. Αμέσως μετά, απ' την αμερικανική πρεσβεία εκδόθηκε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, ο πρέσβης «αναγνώρισε τις σημαντικές θυσίες που έχουν γίνει από τον Ελληνικό λαό, τονίζοντας ταυτόχρονα τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει τις διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ασκεί συνετή δημοσιονομική πολιτική. Κατά την άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ελλάδα πρέπει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις που την καθιστούν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό η Ελληνική Κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της καθώς και με το ΔΝΤ», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Γ. Βαρουφάκης και το 60 - 70% του μνημονίου    
«Το μνημόνιο είναι η συνεχιζόμενη ύφεση και ένα χρέος το οποίο είναι δυσβάσταχτο και μη βιώσιμο» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για τα όσα είπε στην συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του, ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων που περιέχει το μνημόνιο.
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Βόλφανγκ Σόιμπλε, ο Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με τα μέτρα, αλλά με τον τρόπο που αυτά εφαρμόστηκαν. Συγκεκριμένα επισήμανε: «Δεν έχει να κάνει με το ότι το τρέχον πρόγραμμα πρέπει να αποποιηθεί εντελώς. Θα έλεγα ότι το 60 - 70% των όσων βρίσκονται σε αυτήν τη λίστα αφορούν μέτρα τα οποία και εμείς θέλουμε να λάβουμε. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν σε αυτό το πρόγραμμα σημαντικές μεταρρυθμίσεις ούτως ώστε να καταπολεμηθεί η βύθιση της οικονομίας και η διαφθορά, που είναι τα βασικά προβλήματα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας στον «ΑΝΤ1» ότι ο υπουργός Οικονομικών εννοούσε ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων που έχουν να κάνουν με το φορολογικό σύστημα, την πάταξη της διαπλοκής και την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα, με τέτοιο τρόπο που να βοηθήσουν την οικονομία και την κοινωνία, κι όχι ότι αποδέχεται το μνημόνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.