Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Γιούρογκρουπ: Στα σκαριά τα μνημόνια της «επόμενης μέρας»

Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκηςκατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος του χθεσινού Γιούρογκρουπ, το οποίο δεν κατέληξε σε συμφωνία.
Η συνεδρίαση διακόπηκε μετά τη διαρροή του σχεδίου απόφασης. Το κείμενο αυτό αποτελούσε ουσιαστικά για το προσχέδιο της κοινής δήλωσης που θα υπέγραφαν μετά το Γιούρογκρουπ οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης και το παρουσίασε στον Γ. Βαρουφάκη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τη 15λεπτη συνάντησή τους πριν τη συνεδρίαση.
Στο σχέδιο ανακοίνωσης του Eurogroup, το οποίο απορρίφθηκε, εμφανίζονταν «οι ελληνικές αρχές να εκφράζουν την πρόθεσή τους να ζητήσουν τετράμηνη τεχνική επέκταση του ισχύοντος προγράμματος ως ενδιάμεσο βήμα». Το κείμενο επίσης αναφέρει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση «της ευελιξίας του υφιστάμενου προγράμματος» και να «απέχει από μονομερείς ενέργειες». Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η Αθήνα δεσμεύεται για τα συμφωνηθέντα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που φέτος είναι 3% και του χρόνου 4,5% ενώ η Αθήνα ζητά να πέσουν στο 1,5%. Επίσης, γίνεται αναφορά στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά Εργασίας, το Ασφαλιστικό αλλά και την προώθηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος να υπογράψει αυτό το κείμενο, αλλά στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε άλλο κείμενο, που μιλούσε για επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος.
«Προσπαθήσαμε να βρούμε κοινό έδαφος στο Eurogroup για ένα βιώσιμο νέο συμβόλαιο... Δεν έχω αμφιβολίες ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ευρώπη και καλή για την Ελλάδα» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών. «Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θα παραμείνει μέλος της... Δεν έχω καμία αμφιβολίας ότι στις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα συναντηθεί μαζί μας για μια διατύπωση μιας συμφωνίας», τόνισε.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισλεμπλουμ, στις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για ένα νέο Γιούρογκρουπ την ίδια μέρα.
Οπως σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, «το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι ελληνικές αρχές είναι να ζητήσουν παράταση, περισσότερο χρόνο, που θα μας επιτρέψει να έρθουμε σε ένα αποτέλεσμα, με στόχο την ευελιξία και την αντικατάσταση μέτρων... ζητήσαμε παράταση και δεσμεύσεις, όχι μονομερείς ενέργειες πριν υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς, τήρηση οικονομικών υποχρεώσεων προς τους πιστωτές. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει χρήση της ευελιξίας του υπάρχοντος προγράμματος».


«Για την επιτυχή ολοκλήρωση οποιαδήποτε ενέργειας στη βάση της στενής συνεργασίας με τους θεσμούς εναπόκειται στις ελληνικές αρχές αν θα ζητήσουν την παράταση και αν θα αναλάβουν τις δεσμεύσεις. Ολα πρέπει να γίνουν αυτή την εβδομάδα βάσει των κοινοβουλευτικών διαδικασιών και εκεί τελειώνουν τα πράγματα. Ολοι στο Γιούρογκρουπ περιμένουμε την επόμενη κίνηση της Αθήνας» πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από την παράταση του προγράμματος» δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης της αξιολόγησης από την πλευρά του ιμπεριαλιστικού οργανισμού που εκπροσωπεί: «Ετσι όπως έχει η κατάσταση, εκκρεμεί η αξιολόγηση, αλλά μπορεί να συνεχιστεί. Αν ζητηθεί παράταση και συνδυαστεί με την πρόθεση να προχωρήσει η Αθήνα, θα συνεχίσουμε από κοινού την αξιολόγηση», σημείωσε. Ωστόσο, υπογράμμισε, αν αυτό δεν γίνει, η αξιολόγηση του ΔΝΤ θα συνεχιστεί, και αυτό θα απαιτήσει κάποιες βδομάδες. Αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση, ανέφερε η Κρ. Λαγκάρντ.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, K. Ρέκλινγκ, ανέφερε ότι για την Ελλάδα υπάρχουν η τελευταία δόση, καθώς και τα κεφάλαια ύψους 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών, καθώς και τα αποθέματα (11,4 δισ. ευρώ) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στη βάση συγκεκριμένου αντιλαϊκού «προγράμματος». Αν το πρόγραμμα λήξει τα χρήματα επιστρέφουν στο μηχανισμό σταθερότητας και στην ΕΚΤ, σημείωσαν οι παράγοντες της Ευρωζώνης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να έχουν περαιτέρω συνομιλίες με την Ελλάδα, όταν και εάν αποφασίσει να αιτηθεί την παράταση του προγράμματος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών στο Eurogroup. «Εξαρτάται από την Αθήνα πλέον» δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.