Ο κ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε ότι η Ελλάδα:
• Δεν θα κάνει καμία κίνηση που θα βγάλει τον προυπολογισμό εκτός τροχιάς, μειώνοντας το πρωτογενές πλεόνασμα κάτω από το 1,5% του ΑΕΠ
• Θα βάλει μπροστά μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.
• Στις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσει περί το 70% των μεταρρυθμίσεων – δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υφιστάμενο μνημόνιο υπο την προυπόθεση ότι το 30% τεθεί είτε σε αναστολή είτε αφαιρεθεί.
• Θα προχωρήσει με τους εταίρους το σχέδιο καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης
• Επίσης, δεν θα υπάρχει Τρόικα, κάτι που έχουν αποδεχθεί και οι ίδιοι οι δανειστές, διευκρινίζοντας οτι δεν εννοεί τους τρεις θεσμούς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, και την Επιτροπή, αλλά τα κλιμάκια των τεχνοκρατών.
Ένα σχέδιο βαθιών μεταρρυθμίσεων σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, στο οποίο θα προστεθεί το 70% των μεταρρυθμίσεων και των δεσμεύσεων του υπάρχοντος μνημονίου, θα καταθέσει στην αντιλαϊκή διαπραγμάτευση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως πρόγραμμα - γέφυρα μέχρι να συναφθεί μια συμφωνία που θα είναι αμοιβαία επωφελής και θα βάλει την καπιταλιστική οικονομία σε πορεία ανασυγκρότησης.
Αυτό υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις. «Σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις θα προσθέσουμε περί το 70% των μεταρρυθμίσεων ή δεσμεύσεων που υπάρχουν στο υπάρχον μνημόνιο, δεσμεύσεις με τις οποίες ως σώφρονες άνθρωποι δεν έχουμε καμία αντίρρηση, εφόσον βεβαίως το 30%, που κρίνουμε απαράδεκτες, είτε μπουν σε αναστολή είτε αφαιρεθούν», είπε συγκεκριμένα.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη αναμένεται ο γγ του ΟΟΣΑ Άγχελ Γκουρία, για να «βοηθήσει» την κυβέρνηση στην κατάρτιση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων.
Ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε ακόμα ότι η κυβέρνηση στη διάρκεια αυτής της «συμφωνίας - γέφυρας» δεσμεύεται ότι δε θα κάνει «καμία κίνηση που θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, καμία κίνηση που θα μειώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 από το επίπεδο στο οποίο έκλεισε, γύρω στο 1,5%».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του και αναφερόμενος στο μείγμα διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων, υποστήριξε ότι «εάν επρόκειτο για ένα πικρό μεν, θεραπευτικό δε φάρμακο, το οποίο μας πιέζουν να καταπιούμε για το καλό μας, θα πρότεινα να το καταπιούμε», δείχνοντας και τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των διαπραγματεύσεων, αφού το «φάρμακο» είχε σαν στόχο τη διαχείριση και τη διαφύλαξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανάπτυξης.
Ο Γ. Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι όταν η κυβέρνηση λέει «τρόικα τέλος», δεν εννοεί τους τρεις θεσμούς ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά «το κλιμάκιο τεχνοκρατών που έρχεται με αποικιακή συμπεριφορά στην Ελλάδα και που δεν είναι εξουσιοδοτημένο να συζητήσει μαζί μας τη φιλοσοφία του προγράμματος».
Ανέφερε ακόμα ότι «η κυβέρνησή μας, όπως και η προηγούμενη, τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις, υπό καθεστώς απειλών που δε συνάδουν με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, για να αποδεχθεί ένα πρόγραμμα που, αντίθετα με προηγούμενες κυβερνήσεις, εκλέχθηκε για να το αμφισβητήσει ως προς τη λογική του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.
Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.