Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Η ομιλία του Β. Καραντζίδη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Φλώρινα

Φίλες και Φίλοι
Συντρόφισσες και σύντροφοι

Βρισκόμαστε μόλις μια εβδομάδα πριν από μια κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη. Το Κόμμα μας με όλες τις δυσκολίες κατάφερε και όλο αυτό το διάστημα παρέμεινε αταλάντευτο στον αγώνα του για να υπερασπίσει τα δίκια των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών, των ανέργων.
Αποτέλεσε σπουδαία παρακαταθήκη η διασφάλιση της παρουσίας της εργατικής, ζωντανής αντιπολίτευσης που εκφράζει το ΚΚΕ απέναντι στους διάφορους συνασπισμούς, αριστερούς και δεξιούς,  της αστικής τάξης για να κατοχυρώσει την διάρκεια της εξουσίας της.


Κατανοούμε την αγωνία του καθένα και της καθεμιάς ώστε να δοθεί μια άμεση λύση στα προβλήματά τους, να εξασφαλιστεί έστω μια πρόσκαιρη ανακούφιση, αν είναι δυνατόν και από την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές. Εμείς όμως καλούμε τον κόσμο να κρίνει με βάση την πείρα του και να μη δεχτεί να εκμεταλλευτούν την αγωνία του αυτοί που του λένε συνειδητά ψέματα όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Μπροστά στη μάχη των εκλογών, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και παράγοντες της ΕΕ επενδύουν ξανά στην κινδυνολογία και τους εκβιασμούς, για να εγκλωβίσουν το λαό και ν” αποσπάσουν τη συναίνεσή του στη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Επικαλούνται τη σταθερότητα και την ανάγκη να μην τεθούν δήθεν σε κίνδυνο οι θυσίες του ελληνικού λαού.
Τα τρομοκρατικά διλήμματα δεν αφορούν κυρίως το διπολικό καβγά της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί την ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αποδίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που ΔΕΝ ΕΧΕΙ.



Γιατί λοιπόν γίνεται όλος αυτός ο ντόρος καθώς βλέπουν ότι κανείς δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει κάτι το ιδιαίτερο; Στην πραγματικότητα οι εκβιασμοί και τα διλήμματα απευθύνονται, πάνω από όλα, στο λαό και στόχο έχουν να εξασφαλίσουν τη λαϊκή υποταγή στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο και τα νέα δεινά που αυτός φέρνει. Τον λαό θέλουν να τρομοκρατήσουν ότι έξω από την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης έρχεται η καταστροφή και εκεί καταλήγουν στην ουσία τους τόσο τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του κυβερνητικού μπλοκ

Η κυβέρνηση λέει ψέματα, όταν ισχυρίζεται ότι τα νέα αντιλαϊκά μέτρα μπορούν να αποτραπούν, αν υπάρξει πολιτική σταθερότητα και καθησυχαστούν οι δανειστές. Γιατί, τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι απλά και μόνο απαιτήσεις των δανειστών. Είναι εδώ και χρόνια κατευθύνσεις της ΕΕ, η στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για να γίνει ακόμη πιο φτηνό το εργατικό δυναμικό. Σε όλες τις χώρες της ΕΕ – Ευρωζώνης γίνονται τέτοιες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις με δεξιές (π.χ. Γερμανία) ή σοσιαλδημοκρατικές (π.χ. Γαλλία, Ιταλία) κυβερνήσεις είτε υπάρχουν είτε δεν υπάρχουν μνημόνια.
Γι αυτό και η κυβέρνηση, καθώς και άλλα κέντρα του κατεστημένου (ΣΕΒ, ΜΜΕ κ.λπ.), κάνουν συνεχώς λόγο για «ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, ακόμη κι αν δεν μας τις ζητήσουν». Αυτήν την πραγματικότητα κρύβει από το λαό και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μεταρρυθμίσεις που κι αυτός προτείνει είναι στη λογική της ΕΕ και των επιχειρηματιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε καν να αναλάβει κυβερνητικά καθήκοντα για να αρχίσει να ξεσκεπάζεται. Έδωσε και δίνει εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, στον ΣΕΒ, στα ξένα fora, στο Brooklin και Levy, στο city του Λονδίνου και όπου αλλού εκλήθη. Το σκίσιμο του μνημονίου και η κατάργησή του καθώς και όλων των εφαρμοστικών νόμων με ένα νόμο και ένα άρθρο έγινε διαπραγμάτευση και παραπέμπεται στην αόριστη και μεταφυσικά εκφρασμένη βούληση του λαού, το πακέτο μνημονίου και δανειακής σύμβασης που «είναι ανέντιμο να διαχειριστούμε» - έτσι έλεγε ο Τσίπρας, έγινε ότι ποτέ δεν είπαμε ότι θα καταργήσουμε την δανειακή σύμβαση (εκεί όπου προβλέπονται όλα τα μέτρα), τα ψίχουλα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης βαφτίστηκαν στην αρχή Πρόγραμμα 100 ημερών, μετά τεσσάρων μηνών και τώρα τετραετίας, η άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ έγινε τώρα αντικατάσταση με άλλον φόρο από το 2016 και βλέπουμε, η άμεση επάνοδος του κατώτερου μισθού στα 751€ έγινε παραπομπή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις που θα αποκατασταθούν δήθεν στο αόριστο μέλλον, η επαναπρόσληψη των απολυθέντων στο δημόσιο έγινε επαναπρόσληψη μόνο όσων απολύθηκαν ατισυνταγματικά, κάτι που ούτως ή άλλως γίνεται αν το κρίνουν τα δικαστήρια και στην πράξη δεν αφορά σχεδόν κανέναν .
Όλα τα υπόλοιπα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα θέτει καν:
-         Ακούτε κάτι για την ανεργία ;
-         Ακούτε κάτι για το σκλαβοπάζαρο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, την ανασφάλιστη εργασία.
-         Ακούτε κάτι για τις ιδιωτικοποιήσεις; Προχτές είπε ο Τσίπρας ότι ακόμα και η επένδυση COSCO είναι παραχώρηση και όχι ιδιωτικοποίηση και μάλιστα επειδή είναι ξένη κρατική εταιρεία δεν θα πρέπει να την θίξει. Το ίδιο δεν ισχύει για τα αεροδρόμια και τα λιμάνια που «παραχωρούνται»; Το ίδιο δεν ισχύει για τον λιγνίτη και την ενέργεια; 
-         Ακούτε κάτι για αποκατάσταση 14ης σύνταξης και 13ου – 14ου μισθού για όλους;
Πόσο ψέμα και υποκρισία. Και πόσο περίεργο είναι να επιβραβεύονται όσοι λένε ψέματα και να εγκαλείται το ΚΚΕ επειδή παραμένει σταθερό και συνεπές στην απόφασή του να μην προδώσει τον λαό όποιο και αν είναι το κόστος;
ΝΔ- ΠΑΣΟΚ από την μια και ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη δίνουν όρκους πίστης στην ΕΕ, τις περίφημες αγορές, υπόσχονται και οι δύο λιτότητα αλλάζοντας λίγο το μείγμα, διαβεβαιώνουν ότι θα έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αποδέχονται και οι δύο το λεγόμενο «σύμφωνο του ΕΥΡΩ», το μνημόνιο του μνημονίου που προβλέπει περεταίρω συρρίκνωση μισθών και έλεγχο των δημοσίων δαπανών. Δεν γνωρίζουν ότι η Λευκή Βίβλος προβλέπει αύξηση του εργασιακού χρόνου με άλλοθι το προσδόκιμο ζωής και καθιέρωση της ιδιωτικής παράλληλης ασφάλισης;
          Αυτό που στην πραγματικότητα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι να τάζουν ψίχουλα που σε τίποτα δεν ανακουφίζουν τον λαό, τους μισθωτούς, τους μικρούς επαγγελματίες, τους αγρότες που καταστρέφονται. Ψίχουλα που θα τα πάρουν πολλαπλά από την άλλη τσέπη ακόμα και αν ποτέ τα δώσουν κάτι που είναι πολύ αμφίβολο.
          Ο ένας το ονομάζει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ο άλλος 13η σύνταξη χαλοσυνταξιούχων. Ο ένας υπόσχεται ένα μικρό επίδομα ως δήθεν κοινωνικό μέρισμα  σε εξαθλιωμένους και άλλος κουπόνια σίτισης. Ο ένας μειωμένο τέλος στο πετρέλαιο θέρμανσης και ο άλλος κατάργηση της εξίσωσης αλλά με παράλληλη κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης. ‘Ισα βάρκα ίσα πανιά δηλαδή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για το ίδιο κονδύλιο που ο καθένας το βαφτίζει ανάλογα με το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται.
Και πάντα για ελάχιστους. Ο Σταθάκης το θεώρησε και επίτευγμα: λέει: Δεν έχουμε ούτε μια παροχή για εισοδήματα πάνω από 800€.
Το ΚΚΕ το ξέρετε καλά. Παρά την εκλογική του μείωση δεν έλειψε από κανέναν εργατικό, κοινωνικό, νεολαιίστικο αγώνα. Τα χαμηλότερα ποσοστά του σίγουρα έβλαψαν το λαϊκό κίνημα που βρέθηκε περισσότερο αδύναμο μπροστά την λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων. Το Κόμμα μας  όμως άντεξε. Δεν μπόρεσαν να το βάλουν στο χέρι και αυτό δεν πρόκειται να του το συγχωρήσουν. 
Τώρα ξαναζεσταίνουν σενάρια που τους βολεύουν. Λένε ότι το βρίσκουν αδιανόητο να μην έχουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ανοχή του ΚΚΕ.
Ας ψάξουν αλλού για πρόθυμους και έχουν πολλούς τέτοιους. Δείτε τις μεταγραφές που έκαναν, μνημονιακούς, κυβερνητικούς, πατριδοκάπηλους, από όλα έχει το πανέρι.
Τους λέμε: Αυτό που είναι αδιανόητο είναι το ΚΚΕ να ανεχθεί τους μισθούς πείνας, την ευρωυποταγή, την ανεργία, την συνέχιση των ίδιων πολιτικών, την συριζαική «υγιή επιχειρηματικότητα», την εξυγίανση των τραπεζών για να τις ξαναπουλήσουν σε ιδιώτες που λέει ο Δραγασάκης, την διαιώνιση της λιτότητας. Το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα μούτρα τους.
Μας λένε ας δοκιμάσουμε κάτι καινούριο. Μα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ καλά δοκιμαστεί. Έχει πρώην υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, σύμβουλους τους Σημίτη και του Γ. Παπανδρέου. Εδώ και χρόνια συνεργάζεται με ΠΑΣΟΚ αλλά και ΝΔ σε δήμους και περιφέρειες ασκώντας την ίδια πολιτική, ιδιωτικοποιώντας και απολύοντας. Κατεβαίνουν μαζί στο συνδικαλιστικό κίνημα και ευθύνονται για τον αφοπλισμό τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει τις εξετάσεις του στο κεφάλαιο και με μεγάλη επιτυχία.
Και τώρα έχουν το θράσος να ζητούν και από το ΚΚΕ να παραδώσει τα όπλα του. Να μπει και αυτό στο μαντρί της διαχείρισης. Δεν ψάχνουν για συμμετόχους αλλά για συνενόχους.
Έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό και τη δύναμή του. Ο λαός έχει τη δύναμη και την ευθύνη να μην είναι παθητικός ή εξαπατημένος θεατής των αντιλαϊκών επιθέσεων από τις κυβερνήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. Μπορεί και πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και να μην επιτρέψει την επανάληψη του αντιλαϊκού δικομματικού παρελθόντος.
Χρειάζεται δυνατό ΚΚΕ παντού, γιατί αποτελεί τον πραγματικό, μοναδικό αντίπαλο στα μονοπώλια και την εξουσία τους, την ΕΕ των μνημονίων διαρκείας, τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Κυβέρνηση θα υπάρξει μετά τις εκλογές. Άλλωστε, υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι – κόμματα και σχήματα μιας χρήσης – να συνδράμουν σ αυτό. Για το λαό, αυτό που μετράει είναι να υπάρχει δυνατό ΚΚΕ, για να είναι ο ίδιος ο λαός δυνατός.
Γνωρίσατε το ΚΚΕ ως σταθερή, αλύγιστη δύναμη σε κάθε αντεργατική – αντιλαϊκή επίθεση. Γνωρίζετε τι έκανε το ΚΚΕ 96 χρόνια, ποιος ήταν η μοναδική δύναμη εργατικής – λαϊκής αντιπολίτευσης, μέσα κι έξω από τη Βουλή, τα τελευταία 3 χρόνια, από τις εκλογές του 2012. Όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, θα βρεις την προσφορά και την επίδραση του αγώνα των κομμουνιστών. Γνωρίσατε, όμως, κι ότι η εκλογική μείωση του ΚΚΕ στοίχισε στη δυναμική και μαζικότητα του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Ξέρετε ότι, παρ’ όλα αυτά, το ΚΚΕ δεν το έβαλε κάτω, στήριξε μισθωτούς, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, για το δικαίωμα στην Υγεία, στην Ασφάλιση, στη σύνταξη, στην Παιδεία, για την προστασία του εισοδήματος, της κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης των αυτοαπασχολούμενων και αγροτών από τα τοκογλυφικά δάνεια και τους αβάστακτους φόρους. Το ΚΚΕ ποτέ δεν είπε ψέματα στο λαό.
Ισχυρό ΚΚΕ και μέσα από τις κάλπες σημαίνει ισχυρή εργατική αντιπολίτευση μέσα και έξω από την βουλή. Είναι το μόνο που πραγματικά μπορεί να εμποδίσει και αποτρέψει νέα μέτρα, να αποσπάσει κατακτήσεις για την ανακούφιση του λαού.
Είναι αναγκαίο για να τεθούν οι βάσεις ώστε να δημιουργήσει ο λαός τη δική του συμμαχία που θα διεκδικήσει την εξουσία για να κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, να αποδεσμευτούμε από την ΕΕ. Σε αυτήν την κυβέρνηση που δεν είναι ούτε μακριά ούτε άπιαστη το ΚΚΕ και θα συμμετέχει και θα πρωταγωνιστεί.
Φίλοι και φίλες
Απευθυνόμαστε με εμπιστοσύνη σε όλους εσάς. Δεν είναι καιρός για εκπτώσεις στις λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις και μάλιστα εκπτώσεις που φτάνουν στο ξεπούλημα. Δεν θα εγκλωβιστούμε στην λογική του μικρότερου κακού, που έχει αποδείξει η ιστορία ότι οδηγεί πάντα στο μεγαλύτερο κακό.
Σε αυτές τις  λίγες ημέρες να μη χαθεί ούτε μια ώρα. Πόρτα την πόρτα, άνθρωπο τον άνθρωπο, σε κάθε εργασιακό χώρο και χωριό.
Πρέπει να νικήσουμε, θα παλέψουμε γι αυτό και θα τα καταφέρουμε. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Καλό αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.