Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα: 5 Δεκέμβρη

1809 Με τη Συνθήκη των Δαρδανελίων λήγει ο αγγλοτουρκικός πόλεμος του 1807 - 1809. Η συνθήκη διασφάλιζε ενισχυμένα οικονομικά προνόμια για τη Βρετανία με αντάλλαγμα την προάσπιση της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Προέβλεπε τέλος την απαγόρευση διάπλου από τα Στενά οποιουδήποτε πολεμικού πλοίου.
1900 Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς, καθώς μπαίνει σε λειτουργία το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.
1913 Στη ναυμαχία της Λήμνου τα θωρηκτά «Αβέρωφ», «Υδρα», «Σπέτσες» και «Ψαρά», μαζί με οκτώ αντιτορπιλικά, νικούν τον τουρκικό στόλο και τον εξαναγκάζουν να περιοριστεί οριστικά στα Στενά.
1918 Ιδρύεται το διεθνικό σοσιαλιστικό κόμμα της Αργεντινής, που στις 6/12/1920 μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα.
1919 Η εργατική τάξη του Βερολίνου εξεγείρεται και πάλι. Αφορμή αποτέλεσε η αντικατάσταση του λαοφιλούς αστυνομικού διευθυντή της πόλης (και μέλος των Ανεξάρτητων) Άιχορν με τον σοσιαλδημοκράτη Ένρστ στις 4 Ιανουαρίου 1919. Γρήγορα οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις (5/1) εξελίχθηκαν σε γενική απεργία (6/1) και κατόπιν σε καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων, σιδηροδρομικών σταθμών, τυπογραφείων, κλπ. (7-8/1). Η εξέγερση έπρεπε να καταπνιγεί. «Καταπιαστείτε λοιπόν μ’ αυτό το ζήτημα!» τονίστηκε σε μια από τις πολλές συσκέψεις της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης με την ηγεσία του στρατού εκείνες τις μέρες. «Τι να γίνει!», απάντησε ο Σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Ε. Νόσκε. «Κάποιος ασφαλώς πρέπει να γίνει το αιμοβόρο σκυλί. Εγώ δεν φοβάμαι τις ευθύνες.» Η καταστολή που ακολούθησε ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε αγριότητα. Εναντίον των εξεγερμένων κινητοποιήθηκε ο στρατός και το πυροβολικό, ενώ αξιοποιήθηκαν ακόμα και τα σώματα παραστρατιωτικών ακροδεξιών εθελοντών (τα περιβόητα Freikorps), τα οποία εξαπολύθηκαν στις εργατικές συνοικίες. Οι αιχμάλωτοι δέρνονταν ανηλεώς και πολλοί εκτελούνταν με «συνοπτικές διαδικασίες» επί τόπου. Μεταξύ των δολοφονημένων ήταν και οι ηγέτες του νεοϊδρυθέντος Κομμουνιστικού Κόμματος, Κ. Λίμπκνεχτ και Ρ. Λούξεμπουργκ (15/1).


1919 Ιδρύεται στο Μόναχο το λεγόμενο Γερμανικό Εργατικό Κόμμα, από το 1920 Γερμανικό Εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ναζιστικό).
1926 Ο Θ. Πάγκαλος αυτοανακηρύσσεται δικτάτορας της Ελλάδας μετά το πραξικόπημα τον προηγούμενο Ιούνη. Ανατράπηκε τον Αύγουστο του 1926.
1929 Σε ανακοίνωσή της η ΕΒΕ (Εργατική Βοήθεια Ελλάδας) αναφέρει τα εξής στοιχεία σχετικά με την αστική τρομοκρατία κατά του εργατικού κινήματος έως το 1928: Συλλήψεις 4.368, καταδίκες 330, εξορίες 481, τραυματισμοί 427, φόνοι 22, βασανισμοί 817. Στάλθηκαν στον πειθαρχικό ουλαμό στο Καλπάκι 136 στρατιώτες.
1930 Η ΚΕ του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι) εκδίδει απόφαση «Για το ρυθμό της κολεκτιβοποίησης και για τα μέτρα βοήθειας του κράτους στην κολχόζνικη οικοδόμηση.»
1932 Γεννιέται ο Ιταλός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Ουμπέρτο Έκο.
1942 Οι πολωνικές κομμουνιστικές οργανώσεις ενώνονται και συγκροτούν το Εργατικό Κόμμα Πολωνίας.
1945 Έπειτα από 33 μέρες σκληρών μαχών απέναντι σε συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις του εχθρού, ο ΕΛΑΣ Αθήνας - Πειραιά συμπτύσσεται για να καταλάβει θέσεις στις προσβάσεις γύρω από την πρωτεύουσα. Χιλιάδες λαού της Αθήνας και του Πειραιά ακολουθούν τον ΕΛΑΣ.
Έτσι, έληξαν οι μάχες του Δεκέμβρη του 1944 κατά τους οποίους το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ διεξήγε ηρωική πάλη κατά των συνδυασμένων δυνάμεων του βρετανικού ιμπεριαλισμού και της ντόπιας αστικής τάξης, που δε δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμα και τα Τάγματα Ασφαλείας.
1957 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξαγγέλλει στο Κογκρέσο την πολιτική που θα εφάρμοζε διεθνώς, γνωστή και ως «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Ακολούθως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνταν να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του προκειμένου να «συνδράμει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών χρειαζόταν βοήθεια «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελέγχεται από το διεθνή κομμουνισμό.»
1971 Η μαύρη κομμουνίστρια Άντζελα Ντέιβις, στέλεχος του ΚΚ ΗΠΑ, παραπέμπεται ενώπιον δικαστηρίου της Καλιφόρνια, κατηγορούμενη για συμμετοχή σε φόνο, απαγωγή και συνωμοσία. Η ίδια, από την πρώτη στιγμή, κάνει λόγο για πολιτική σκευωρία. Η Ντέιβις ήταν ήδη φυλακισμένη αρκετούς μήνες, ενώ όταν συνελήφθη ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρ. Νίξον είχε συγχαρεί το FBI για την επιτυχία του απέναντι σε αυτή την «επικίνδυνη τρομοκράτισσα Άντζελα Ντέιβις». Τελικά το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει και η Ντέιβις θα αφεθεί ελεύθερη.
1974 Περίπου 500 κάτοικοι του Καματερού προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στα συνεργεία του υπουργείου Δημοσίων Έργων της Χούντας που επιχείρησαν να κατεδαφίσουν τα εκτός σχεδίου πόλεως σπίτια τους.
1979 Πεθαίνει ο κορυφαίος μουσικός της τζαζ Τσαρλς Μίνγκους.
1980 Με φυλάκιση 15 - 45 ημερών χωρίς αναστολή και εξαγορά θα τιμωρούνται όσοι αναγράφουν συνθήματα, ή αναρτούν αφίσες χωρίς άδεια, σύμφωνα με νομοσχέδιο που υπογράφεται από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης.
2005 Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν τον μεγαλύτερο πλανήτη-νάνο του ηλιακού μας συστήματος, τον «Έρις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.