Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 04-9-2018)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

ΚΚΕ Ερώτηση στη Βουλή για τις καταστροφές από την κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμυνταίου στην ΠΕ Φλώρινας

Την άμεση μετεγκατάστασή των κατοίκων των Αγίων Ανάργυρων του Δήμου Αμύνταιου με το κόστος να βαρύνει τη ΔΕΗ, να μην χαθεί καμία θέση εργασία στο ορυχείο και να ληφθούν μέτρα προστασίας των φτωχών αγροτών ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς του υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.
Αναλυτικά το κείμενο:
«Η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμύνταιου της "ΔΕΗ ΑΕ", που περιέλαβε σχεδόν όλη την έκταση εκσκαφής του ορυχείου, ήρθε να αναδείξει ότι η παραγωγή με κριτήριο το κέρδος, βάζει σε κίνδυνο τις ζωές εργαζόμενων και κατοίκων και τον εξοπλισμό που με ιδρώτα και αίμα πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Εδώ και χρόνια η "ΔΕΗ ΑΕ" με τη στήριξη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής συγκυβέρνησης, προχωράει στην εξορυκτική της δραστηριότητα χωρίς να διασφαλίζει τις απαραίτητες μετεγκαταστάσεις των οικισμών που καταστρέφονται ή απειλούνται με καταστροφή.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της προώθησης της λεγόμενης απελευθέρωσης της ενέργειας. Ο ολοένα και αυξανόμενος ανταγωνισμός μεταξύ των ενεργειακών ομίλων για κέρδη, μερίδια αγοράς και ενεργειακές πηγές, η λειτουργία της "ΔΕΗ ΑΕ" με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της, οδηγεί σε υποχώρηση των μέτρων ασφαλείας, σε μείωση των δαπανών για τις μετεγκαταστάσεις και τις απαλλοτριώσεις, σε επιλογή του ενεργειακού μίγματος με βάση το κέρδος, σε δραστικές αυξήσεις των τιμολογίων και επιβαρύνσεις των λαϊκών καταναλωτών, σε επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων.

Στο βωμό του κέρδους των μεγαλομετόχων των ενεργειακών ομίλων, θυσιάζονται τα δικαιώματα των εργαζόμενων και του λαού. Αυτό αποδεικνύει η κατολίσθηση στο Ορυχείο Αμύνταιου, ο κίνδυνος που διέτρεξαν και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Αγίων Αναργύρων στο Δήμο Αμύνταιου της Π.Ε. Φλώρινας.
Είναι γνωστό ότι με βάση το Ν. 3937/2011 (άρθρο 28) θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εντός μιας δεκαετίας οι διαδικασίες μετεγκατάστασης. Έξι χρόνια μετά, οι συντονισμένες ενέργειες που απαιτούνταν για την υλοποίησή της καθυστερούν οικτρά. Τα συναρμόδια υπουργεία δεν προχώρησαν τα όσα ορίζονται στον παραπάνω νόμο, δηλαδή στην έγκριση Προεδρικού Διατάγματος για να προχωρήσει η μετεγκατάσταση του χωριού. Ενώ δεν ξεκίνησε καμιά διοικητική ενέργεια από την "ΔΕΗ ΑΕ" για την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού και γενικά του αγροκτήματος Αναργύρων.
Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:
Την άμεση μετεγκατάστασή των κατοίκων της ΤΚ Αγίων Αναργύρων του Δήμου Αμύνταιου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε σύγχρονο οικισμό που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την προσωρινή τους κατοικία σε συνθήκες πλήρους κάλυψης των αναγκών τους έως ότου ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση. Την ολοκλήρωση το συντομότερο των αναγκαίων μελετών και της χρηματοδότησης για την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών του νέου οικισμού.
Να επωμιστεί άμεσα η "ΔΕΗ ΑΕ" το κόστος των ενεργειών, της εκπόνησης μελετών, της ενεργοποίησης, γενικότερα της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης επιβαρύνοντας τους μετόχους της και χωρίς να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.
Καμιά απώλεια θέσεων εργασίας στο ορυχείο, με διασφάλιση όρων και συνθηκών εργασίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες να μεριμνήσουν για την ασφαλή επαναλειτουργία του ορυχείου.
Να παρθούν ειδικά μέτρα για τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους για να μπορέσουν να συνεχίσουν την οικονομική δραστηριότητα με την οποία ζουν τις οικογένειές τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.