Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

σαν σήμερα: 7 Νοέμβρη

1867 Γεννιέται η πολωνικής καταγωγής Γαλλίδα φυσικός και χημικός Μαρί Κιουρί (βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1903 και Χημείας το 1911).
1913 Γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Αλέκος Σακελλάριος.
1917 Στις 7 Νοέμβρη (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση, που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, στο Μινσκ, στην Κροστάνδη, κ.α. Στις 10 το πρωί η Στρατιωτική Επαναστατική Επιτροπή δημοσιεύει διάγγελμα του Β. Ι. Λένιν με τίτλο «Προς τους πολίτες της Ρωσίας!», με το οποίο αναγγέλλει τη νικηφόρα πορεία της Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το ίδιο πρωί ο Λένιν μιλάει στην Ολομέλεια του Σοβιέτ της Πετρούπολης και δηλώνει πως η Επανάσταση πραγματοποιήθηκε. Το βράδυ στις 10.40, άρχισε στο Σμόλνι τις εργασίες του το 2ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των εργατών και στρατιωτών βουλευτών. Οι μενσεβίκοι, οι δεξιοί εσέροι και οι υπόλοιπες δυνάμεις του συμβιβασμού, όταν πείστηκαν ότι η πλειοψηφία των συνέδρων ήταν με το μέρος των μπολσεβίκων, εγκατέλειψαν επιδεικτικά τη συνεδρίαση. Στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου οι επαναστατημένοι εργάτες εφορμούσαν στα Χειμερινά Ανάκτορα τα οποία και κατέλαβαν, καταλύοντας έτσι την Προσωρινή Κυβέρνηση. Η Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση άρχιζε τη νικηφόρα πορεία της.
1921 Ιδρύεται το Ιταλικό Εθνικό Φασιστικό Κόμμα του Μπενίτο Μουσολίνι.
1922 Συνέρχεται το 4ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (7/11 - 3/12/1922), το τελευταίο με την καθοδήγηση του Β. Ι. Λένιν.
1926 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο έρχεται το Κόμμα των Φιλελευθέρων με 31,63%. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών, Αγροτών και Προσφύγων (ΚΚΕ) συγκεντρώνει 41.982 ψήφους (4,38%).
1929 Η κυβέρνηση Βενιζέλου προσπαθεί να καταπνίξει κάθε γιορτασμό της Οχτωβριανής Επανάστασης στην Ελλάδα με δεκάδες «προληπτικές» συλλήψεις, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού περιπολούν τους δρόμους. Ωστόσο, στην Αθήνα γίνονται 2 συγκεντρώσεις, στο εργοστάσιο φωταερίου και τη λαχαναγορά. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα κι άλλες εργατουπόλεις. Δεκάδες εργάτες σύρθηκαν στα δικαστήρια για παράβαση του Ιδιωνύμου.
1932 Ο Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.
1943 Γεννιέται η Καναδή τραγουδοποιός Τζόνι Μίτσελ (πραγματικό όνομα Τζόαν Αντερσον).
1980 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Στιβ Μακ Κουίν.
1992 Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας, την περίοδο της αντεπανάστασης του 1968

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.