Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Πολυεπίπεδα παζάρια ενόψει της Γενεύης - Μεγάλοι κίνδυνοι για τους λαούς



Με την εμπλοκή όλων των ισχυρών «παικτών» συνεχίζονται τα παζάρια για το Κυπριακό, ενόψει των συνομιλιών που θα διεξαχθούν στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα. Επί της ουσίας οι συνομιλίες μπαίνουν σε νέα φάση, για να πάρει σάρκα και οστά το νέο διχοτομικό σχέδιο τύπου «Ανάν», το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης.
Σύμφωνα με πηγές της τουρκικής κυβέρνησης, οι δύο ηγέτες «εξέφρασαν την ελπίδα οι επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη να δώσουν την ευκαιρία για μία δίκαιη λύση διαρκείας στο Κυπριακό».
Σε ανάλογο ύφος, ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού ανέφερε πως οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν επί της σημασίας επίτευξης μίας επιτυχούς κατάληξης στις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Κύπρο στη Γενεύη». Πρόσθεσε, πως «σημείωσαν ότι πρόκειται για μία πραγματική ευκαιρία να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και να υπάρξουν εγγυήσεις σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί ο βαθμός εκπροσώπησης της Τουρκίας και της Βρετανίας στη Γενεύη. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, υπό την προϋπόθεση ότι και η Άγκυρα θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

«Η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός εργάζεται εντατικά και θα εργάζεται ως τις τελευταίες ώρες πριν τη διάσκεψη της Γενεύης ώστε να υπάρξει θετική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά και να εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο επίπεδο στη Γενεύη, σε περίπτωση που το ίδιο αποφασίσει η τουρκική πλευρά», αναφέρει το Μαξίμου.
Το παζάρι μεταφέρθηκε και στη Νέα Υόρκη όπου οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς και της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχαν ξεχωριστές συναντήσεις με το νέο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Στη συνέχεια οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας συναντήθηκαν μεταξύ τους. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ν. Κοτζιάς, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου «χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα» (διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ).
Από τις 9 μέχρι τις 11 Γενάρη ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, θα έχουν συνομιλίες στη Γενεύη για όλες τις «εκκρεμότητες», ενώ στις 12 Γενάρη θα αρχίσει η Διάσκεψη για την Ασφάλεια.
Η Διάσκεψη θα έχει τη μορφή «πενταμερούς», αλλά θα εκπροσωπηθούν σε παράλληλα τραπέζια η ΕΕ και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή όλες οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συγκρούονται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής για τον έλεγχο των δρόμων και των πηγών Ενέργειας, όπως επιβεβαιώνει ο πόλεμος στη Συρία και το Ιράκ. Επί της ουσίας, το Κυπριακό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου παζαριού που διεξάγεται και με στρατιωτικά μέσα και αφορά όλους τους κρίκους της αλυσίδας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων. 
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιμένει να παρουσιάζει τη βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ως προϋπόθεση τάχα για την «ασφάλεια» και τη «σταθερότητα» της χώρας, ανταγωνιστικά μάλιστα προς την Τουρκία, ενώ στην πραγματικότητα εμπλέκει τον ελληνικό λαό σε τρομερούς κινδύνους, πόσο μάλλον όταν όλη η περιοχή κυριολεκτικά φλέγεται. 


ΠΗΓΗ: 07-01-2017/ 902.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.