Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Φλώρινας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στο χώρο της υγείας και την κατάσταση στο Νοσοκομείο της Φλώρινας

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει και πάλι στο προσκήνιο οι τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου της Φλώρινας, που οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κινδυνεύει με κλείσιμο, η παιδιατρική κλινική και κατ’ επέκταση και η μαιευτική λειτουργεί τις μισές μέρες του μήνα, υπηρετεί μονάχα ένας νεφρολόγος, σε λίγο καιρό θα παραιτηθεί και ο τελευταίος μόνιμος χειρουργός. Υπηρετούν λιγότερα από τα 2/3 των γιατρών που προβλέπονται από τον κουτσουρεμένο οργανισμό του 2012, ενώ τεράστιες είναι οι ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό.
Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια με παρεμβάσεις (στο κοινοβούλιο, στο κίνημα κ.α) προειδοποίησε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής για τους κινδύνους που διαμορφώνονται για την ομαλή λειτουργία του Νοσοκομείου από την ακολουθούμενη πολιτική που μετατρέπει την υγεία σε εμπόρευμα, που αντιμετωπίζει την υγεία του λαού σαν κόστος.

Και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, ακολουθεί αυτήν την πολιτική που οδήγησε: Σε μείωση των μισθών, κλείσιμο κλινικών, συντάξεις πείνας, απλήρωτες υπερωρίες-εφημερίες, αύξηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, εργαζόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών).
Η  επίθεση δεν σταματά. Το ξέρουμε πια ότι η μία θυσία προετοιμάζει την επόμενη! Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής θα φτιάξουν κάποια στιγμή τα πράγματα. Γι’ αυτό και είναι ανάγκη  να υπάρξει δράση σαν μια γροθιά, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους ασθενείς, τους συγγενείς, με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με τα παιδιά της εργατιάς, με τους γυναικείους συλλόγους, τις λαϊκές επιτροπές, τους συλλόγους των φοιτητών και σπουδαστών.
Είναι δυνατόν να μπλοκαριστούν τα σχέδια της κυβέρνησης; ΕΙΝΑΙ!
Όλοι μαζί να παλέψουμε, για να έχει ο λαός αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία-πρόνοια. Για να ανατρέψουμε τους αντιασφαλιστικούς νόμους. Να παλέψουμε να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να μονιμοποιηθούν όλοι όσοι εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Να υπερασπιστούμε τον θεσμό των ΒΑΕ και τη διεύρυνσή του. Να φύγουν οι εργολάβοι, και το προσωπικό που απασχολούν να μονιμοποιηθεί. Να καλυφθούν οι απώλειες που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια με τα μνημόνια.
Η κατάσταση θα χειροτερέψει.
Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2016 ενσωματώνει και τα αντιλαϊκά μέτρα που δεν έχουν ακόμα ψηφιστεί (νέες μειώσεις μισθών, διάλυση κοινωνικής ασφάλισης), μειώνει τις συνολικές δαπάνες για το Υπουργείο Υγείας, αντί να τις αυξάνει για να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Μειώνει κι άλλο την κρατική χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων. Με τον προϋπολογισμό αυτό θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο οι όροι διαβίωσης, οι όροι ιατρικής, νοσηλευτικής και φαρμακευτικής περίθαλψης του λαού, θα κλείσουν κλινικές και υγειονομικές μονάδες. Θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών που στερούνται τα φάρμακά τους, που στερούνται τον γιατρό.
Η κυβέρνηση προωθεί άμεσα νέο ασφαλιστικό, που θα επιφέρει νέες μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρεί κανέναν!
Παράλληλα, με το 3ο Μνημόνιο, προβλέπεται η περεταίρω εκχώρηση υπηρεσιών της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες, η αξιολόγηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων με βάση την «αποδοτικότητα», που θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίησή τους ή στο κλείσιμο, ενώ τα σπασμένα από τα πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων θα πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς. Είναι τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας ότι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης θα προέλθει από την αντιμετώπιση της διαφθοράς, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο διέγραψε πρόστιμα μεγάλων επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή και ετοιμάζεται να δώσει φορολογική αμνηστία σε μεγαλοεπιχειρηματίες για αδήλωτα κεφάλαια, με ένα συμβολικό αντίτιμο.
Χρειάζεται να ξεφύγουμε από τη λογική ότι μπορεί να δοθεί λύση μη πηγαίνοντας κόντρα στην κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι σαν παραμεθόριος περιοχή με ειδικά προβλήματα, θα μας λυπηθούν.
Περισσεύει και η υποκρισία διάφορων τοπικών παραγόντων που από τη μια υμνούν την ΕΕ, υμνούν την επιχειρηματικότητα, μας καλούν να στηρίξουμε τα κόμματα που ευθύνονται για την κατάσταση στο χώρο της υγείας, και από την άλλη μας καλούν κατά καιρούς σε «αγώνες» για το νοσοκομείο ενάντια άραγε σε ποιους; Σε αυτούς που στηρίζουν όλο το υπόλοιπο διάστημα; Στην ίδια ρότα κινούνται και οι δυνάμεις του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού, που κατά την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση ενάντιο στο νέο προϋπολογισμό που μειώνει ακόμα περισσότερο τις δαπάνες για την υγεία, σε διάφορους χώρους δουλειάς όχι μόνο δεν έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, αλλά την υπονόμευσαν κιόλας.
Να ξεφύγουμε από τη λογική του μικρότερου κακού, οτι δηλαδή μπορούν να «εξαιρεθούν» και να σωθούν όσα δικαιώματα μας έχουν απομείνει, καθώς και συνολικά ο τομέας της υγείας. Λογική  που οδηγεί τελικά στο μεγάλο κακό.
Χωρίς σύγκρουση με τις αιτίες που γεννούν τα προβλήματα, δεν υπάρχουν λύσεις προς όφελος του λαού. Και οι αιτίες δεν είναι κάποιοι κακοί ή ανίκανοι πολιτικοί, αλλά συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα και στον χώρο της Υγείας, που οι αποφάσεις της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων τα εξυπηρετούν.
Καλούμε το λαό να μπει μαζικά στον αγώνα και να διεκδικήσει:
·                     Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους. Της στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της Υγείας. Κατάργηση των χαρατσιών, πληρωμών και κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
·                     Πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών. Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται από εφημερίες, υπερωρίες, αργίες και νυχτερινά σε γιατρούς και νοσηλευτές. Καμία σκέψη για κλείσιμο κλινικών.
·                     Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτεί τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.
·                     Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο, προσερχόμενοι στο νοσοκομείο να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες και επεμβάσεις, ανεξάρτητα αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

Ένα τέτοιο ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης, αναδεικνύει την αιτία του προβλήματος και στοχεύει στη ριζική επίλυσή του, μπορεί να συσπειρώσει την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής και να εξασφαλίσει συνέχεια και συνέπεια στον αγώνα για Αποκλειστικά Δημόσια και δωρεάν Υγεία στο ύψος των σύγχρονων αναγκών με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Με αυτήν την προοπτική πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη της πάλης και της Λαϊκής Συμμαχίας για να εμποδιστούν και να ανατραπούν τα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια στην Υγεία. Για βαθύτερες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αλλαγές, χωρίς μονοπώλια και ΕΕ, για να μπορεί ο λαός να αξιοποιεί της τις δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας για την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση της υγείας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.