Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Εκδήλωση για τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά και τους πλειστηριασμούς

Εκδήλωση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις αλλαγές στη δικαιοσύνη και το νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ανοίγει το δρόμο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας»,πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης 22 Δεκέμβρη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, η Τομεακή Οργάνωση Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής.
Στην εκδήλωση μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος αναφερόμενος στα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες δεν ήταν τυχαία εξέλιξη, αναφέροντας: «Εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης, εκδηλώθηκε μια σφοδρότατη επίθεση στο βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων και ταυτόχρονα προωθήθηκαν μια σειρά αναδιαρθρώσεις οι οποίες θυσιάζουν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στο βωμό της ανταγωνιστικότητας, της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, στο όνομα της καπιταλιστικής ανάκαμψης.
Ούτε η ραγδαία αύξηση του δανεισμού αποτελεί τυχαίο γεγονός, γιατί στην περίοδο της άνθησης της καπιταλιστικής οικονομίας οι λαϊκές ανάγκες καλύπτονταν μέσω της δανειοδότησης. Η τεράστια δανειακή ρευστότητα αποτέλεσε μια πρόσκαιρη και επικερδή τοποθέτηση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα λίμναζαν. Αυτή η αύξηση των δανειακών ροών συνέβαλε αφενός μεν στη χρονική μετάθεση της κρίσης και αφετέρου στη διόγκωση του βάθους και της διάρκειάς της. Σήμερα η διαχείριση "κόκκινων" δανείων αποτελεί βασική προϋπόθεση της τρίτης προσπάθειας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος».
Κατήγγειλε την αναθεώρηση προς το χειρότερο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται η ίδρυση ειδικών επιχειρήσεων για τη διαχείριση, αλλά και τη μεταβίβαση των "κόκκινων" δανείων, σε πρώτη φάση των μεγάλων επιχειρήσεων και των δανείων δευτερεύουσας κατοικίας και μετά τις 15 Φλεβάρη και των υπόλοιπων δανείων.
Από την πλευρά της, η Κατερίνα Γεράκη, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης, Λαϊκών Ελευθεριών και Μεταναστών της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της ΤΟ Δικαιοσύνης της ΚΟΑ, αναφερόμενη στις προωθούμενες αλλαγές στην απονομή της αστικής δικαιοσύνης, τόνισε ότι κύρια επιδίωξή τους «είναι να εξασφαλιστούν φθηνές και αποτελεσματικές νομικές υπηρεσίες στο κεφάλαιο, γρήγορη και προς το συμφέρον του διεκπεραίωση των υποθέσεών του, καθώς και ταυτόχρονα εξοικονόμηση πόρων από το κράτος, σε βάρος των δικαιωμάτων (και των δικονομικών) των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, που εμπλέκονται ή αναγκάζονται να προσφεύγουν σ' αυτήν. Ανάμεσα στα παραπάνω, λοιπόν, ένα από τα πρώτα προαπαιτούμενα του βαθιά αντιλαϊκού μνημονίου που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εταίρους της στην ΕΕ, ήταν και ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, η εφαρμογή του οποίου ξεκινά από 1/1/2016».

Η Κ. Γεράκη επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος νόμος «περιλαμβάνει διατάξεις που εμφανώς υπηρετούν την προστασία του τραπεζικού κεφαλαίου και των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και προετοιμάζουν το έδαφος για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς στη λαϊκή περιουσία, ενώ ξανά, για ακόμη μια φορά, η προνομιακή ικανοποίηση των εργατικών απαιτήσεων, μετά από πλειστηριασμό, δέχεται σοβαρό πλήγμα».
Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει ν' ανοίξει μια πλατιά συζήτηση για το ρόλο και τη στάση του κομμουνιστή και ριζοσπάστη νομικού επιστήμονα και εργαζόμενου στη δικαιοσύνη.
Υπογράμμισε την ανάγκη «μπροστά στο ενδεχόμενο μαζικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών στη λαϊκή περιουσία, με διαμορφωμένο πλέον το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο, να μη συμβάλλουν (σ.σ. οι παραπάνω) με την ιδιότητά τους σ' αυτή τη διαδικασία, αλλά αντίθετα να θέσουν εμπόδια, να συμπαρασταθούν ακόμα και με δωρεάν προσφορά των υπηρεσιών τους στην εργατική και λαϊκή οικογένεια. Κανένα κατασχετήριο να μη φτάσει στα χέρια εργάτη, άνεργου, φτωχού αγρότη και αυτοαπασχολούμενου, οικογενειάρχη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.