Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Το πλήρες φακέλωμα του λαού, προωθεί το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων

Αρχίζει σήμερα Τρίτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου «Ελεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», του οποίου οι αντιδραστικές ρυθμίσεις, με πρόσχημα τη διαφάνεια και την «καταπολέμηση» της διαφθοράς, επιβάλλουν τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων από τον αστικό μηχανισμό και τους επιχειρηματίες.


Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις που απαγορεύουν την ενίσχυση κομμάτων μέσω «ανώνυμων κουπονιών» και συνδρομών από οπαδούς και φίλους.
Χαρακτηρίζει «ιδιωτική χρηματοδότηση» τις συνδρομές και την οικονομική ενίσχυση των κομμάτων ανεξάρτητα από το ύψος τους, ενώ αξιώνει τα κόμματα να παραδίδουν στο αστικό κράτος τα πλήρη στοιχεία, από ΑΦΜ μέχρι αριθμό ταυτότητας, των μελών και οπαδών τους!
Πρακτικά αυτά σημαίνουν, εκτός των άλλων, και «φακέλωμα» των εργαζομένων που συμμετέχουν και ενισχύουν μια κομματική οργάνωση, πόσον μάλλον το κόμμα της εργατικής τάξης. Την ίδια ώρα, στο νομοσχέδιο προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις και διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης σε όποιο κόμμα δεν συμμορφωθεί με τις αντιδραστικές διατάξεις του νόμου.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο «ευλογεί» και επίσημα την ανοιχτή χρηματοδότηση κομμάτων από επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, όχι μόνο αίρει την απαγόρευση που ισχύει στη χρηματοδότηση κομμάτων από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά προσφέρει και φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν κόμματα!
Οι αντιδραστικές διατάξεις του νομοσχεδίου «ψήνονταν» εδώ και καιρό, με τη συνδρομή μάλιστα οργανισμών όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης. Οπως μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, οι διατάξεις του διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις συστάσεις που δέχτηκε η χώρα από την Επιτροπή «κατά της διαφθοράς» του αστικού θεσμού του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Προβλέπεται ακόμα ότι κάθε εισφορά προς κόμμα που ξεπερνά τα 1.500 ευρώ γίνεται υποχρεωτικά μέσω των τριών τραπεζικών λογαριασμών που έχουν δηλωθεί και για κάθε εισφορά προς κόμμα που υπερβαίνει τα 5.000 ευρώ θα δημοσιεύονται υποχρεωτικά στο διαδίκτυο τα πλήρη στοιχεία του χρηματοδότη.
Ακόμη, με βάση το νομοσχέδιο, προβλέπεται παραπέρα μείωση στην τακτική και την εκλογική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων «για λόγους δημοσιονομικής προσαρμογής», απαγορεύονται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς τους «δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης» με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους, καθώς και η χορήγηση εισιτηρίων μετακίνησης ετεροδημοτών από τα κόμματα στις προεκλογικές περιόδους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.