Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 04-9-2018)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Παρασκευή, 22 Δεκεμβρίου 2017

Προϋπολογισμός Εσόδων – Εξόδων Δήμου Φλώρινας

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Προϋπολογισμός Εσόδων – Εξόδων και Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης έτους 2018

Η δημοτική αρχή βρίσκεται πλήρως εναρμονισμένη με τη σημερινή (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς στηρίζει τον Καλλικράτη που προβλέπει την λεγόμενη αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία των δήμων και περιφερειών. Δηλαδή τη σταδιακή απαλλαγή του κεντρικού κράτους από την χρηματοδότηση της τοπικής διοίκησης με μείωση των ΚΑΠ, με διαρκή αύξηση νέων φόρων και τελών αλλά και τη διαρκή μετάθεση ευθυνών και αρμοδιοτήτων στους δήμους και τις περιφέρειες (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Πολιτισμός, Αθλητισμός κλπ). Με ολοένα και μικρότερη κρατική επιχορήγηση και αφαίμαξη των δημοτών, αναλαμβάνει λειτουργίες  για να μπορεί η κυβέρνηση να δίνει στο μεγάλο κεφάλαιο φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, αναπτυξιακούς νόμους κλπ.
Η ίδια η ΚΕΔΕ σημειώνει για τον κρατικό προϋπολογισμό ότι : Από τους θεσμοθετημένους πόρους, οι οποίοι προκύπτουν από ποσοστά επί της φορολογίας, οι δήμοι θα λάβουν το 2018 λιγότερα από τα μισά χρήματα. Συγκεκριμένα, οι δήμοι ενώ δικαιούνται 5,081 δισ. ευρώ θα λάβουν 2,4 δισ. ευρώ, συν 39 εκατ. ευρώ ως ειδική επιχορήγηση για τη μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών.
Λόγω, μάλιστα, της αύξησης των εισπραττόμενων φόρων από το κράτος, η ΚΕΔΕ υποστηρίζει ότι “οι αυξήσεις που προβλέπονται στα συνολικά έσοδα του Φόρου Εισοδήματος, ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερες από την προβλεπόμενη αύξηση των ΚΑΠ”. Η Αυτοδιοίκηση για μια ακόμη χρονιά καλείται να σηκώσει το βάρος της επίτευξης δημοσιονομικών πλεονασμάτων, όταν το υπόλοιπο κράτος εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα. Και το 2018, η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να εμφανίσει τεράστια πλεονάσματα, (σύμφωνα με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2018, 342 εκατ. ευρώ), όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι Δήμοι λειτουργούν στα όρια τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι ΚΑΠ σε σχέση με τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, μειώθηκαν κατά 126 εκατ. ευρώ και το κόστος μισθοδοσίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 68 εκατ. ευρώ, τα αντίστοιχα πλεονάσματα προβλέπεται να μειωθούν μόνο κατά 56 εκατ. ευρώ. Τέλος αναφέρει ότι Οι προβλέψεις για τους ΚΑΠ της συνολικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τα εγγεγραμμένα κονδύλια στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021, είναι κατά 126 εκατ. ευρώ μικρότερες.Έτσι στα πλαίσια αυτά κινείται και ο προϋπολογισμός του Δήμου Φλώρινας για το έτος 2018.
Αναφορικά με τα ΕΣΟΔΑ παρατηρούμε ότι έχουμε την παρακάτω διαφοροποίηση σε σχέση με τον περσινό προϋπολογισμό:
1. από δασοξύλευση από 8.000 (όπως διαμορφώθηκαν στις 31.10.17), προϋπολογίζονται στα 15.000 ευρώ
2. από ανταποδοτικά τέλη υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από 1.140.000 ευρώ (όπως διαμορφώθηκαν στις 31.10.17) στα 1.200.000
3. από δικαιώματα ενταφιασμού και ανανέωσης χρόνου ταφής κλπ από 85.151,31 ευρώ (όπως διαμορφώθηκαν στις 31.10.17) στα 105.000 ευρώ
Την ίδια στιγμή η κρατική επιχορήγηση παραμένει στα ίδια με πέρσι επίπεδα.
Από το σύνολο των εσόδων - εξόδων του φετινού προϋπολογισμού παρατηρούμε ότι είμαστε πάνω κάτω στα ίδια ποσά με πέρσι.
Πέραν των διαχειριστικών έργων και έργων συντήρησης όπως επέκταση ηλεκτροφωτισμού, επισκευές κτιρίων, πεζοδρομίων, αποψιλώσεις κλπ, Ουσιαστικά δεν έχουμε κανένα αναπτυξιακό έργο. Κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη του δήμου. Απλή διαχείριση της μιζέριας μας και μάλιστα με αύξηση των εσόδων από τέλη και δικαιώματα.
Ο προϋπολογισμός αυτός δεν απαντά στις λαϊκές ανάγκες αντίθετα συνεχίζει και επιβαρύνει την λαϊκή οικογένεια με φόρους και τέλη και δικαιώματα, επιβαρύνει και εμποδίζει ακόμα και την συνεταιριστική ανάπτυξη των δημοτών δημοπρατώντας  τις δασοσυστάδες με υπερβολικές τιμές εκμίσθωσης, τέτοιες που καθιστούν ασύμφορη την εκμετάλλευσή τους με αποτέλεσμα να υστερεί ο δήμος σε έσοδα από την εκμίσθωση για υλοτομία.
Η δημοτική αρχή δεν επιδεικνύει αγωνιστική στάση διεκδίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών, ούτε απαιτεί την αύξηση των εσόδων από τους θεσμοθετημένους πόρους.  

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΣΟΔΩΝ – ΕΞΟΔΩΝ και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης έτους 2018

Το ΚΚΕ ζητά την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την ΤΔ και των οφειλόμενων σε αυτή. Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους Δήμους και τις Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία. Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ανταπόδοσης, των ΣΔΙΤ και των παραχωρήσεων στους ιδιώτες, τις ΜΚΟ και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων Δήμων και Περιφερειών.
Επαρκής και άμεση στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών και δομών των Δήμων (Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ κλπ) με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Κατάργηση της απαγόρευσης των προσλήψεων που επέβαλλαν οι μνημονιακές πολιτικές. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Διεκδικούμε γενναία χρηματοδότηση για σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς και άλλους κινδύνους από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση του νερού και του αέρα. Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων σε σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που να καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών.
Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους στην Τοπική Διοίκηση, γιατί αυτό σημαίνει διάσπαση του αναγκαίου ενιαίου χαρακτήρα αλλά και μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού. Εντείνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα στους βασικούς Κοινωνικούς Τομείς της Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.
Τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων του δήμου μας βρίσκονται στην αντίπερα όχθη από αυτά του κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου.
Καλούμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυταπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες αλλά και τη νεολαία να λάβουν τα μέτρα τους. Στη νέα δύσκολη χρονιά που τους ετοιμάζουν δήμος, περιφέρεια και κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ, να δώσουν μαχητική, δυναμική απάντηση. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να συγκροτήσουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία κόντρα στο μαύρο μέτωπο κεφαλαίου-κυβέρνησης-τοπικής διοίκησης και να διεκδικήσουν την αναπλήρωση των απωλειών των χρόνων της κρίσης και τον πλούτο που παράγουν.

Φλώρινα, 19-12-2017

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Φλώρινας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.