Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 04-9-2018)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Μακεδονίας για το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα την πώληση της ΔΕΗ και οι λόγοι διαφωνίας με το ψήφισμα που εκδόθηκε

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, του συνδυασμού που στηρίζεται από το ΚΚΕ, έγκαιρα τοποθετήθηκαν δημόσια ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενάντια στην πολιτική της «απελευθέρωσης». Ανέδειξαν την ανάγκη οι εργαζόμενοι να ανοίξουν αγωνιστικά το δρόμο για ενεργειακό σχεδιασμό με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνουν τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στις 7 Απρίλη σε όλες τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στα μέτρα της 2ης αξιολόγησης και ενάντια στους σχεδιασμούς περεταίρω ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (31 Μάρτη) επαναλήφθηκε η παραπάνω θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν συμφωνήσαμε στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τους εξής λόγους:
  • Στο ψήφισμα γίνεται λόγος απλά για «παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» και καλείται η κυβέρνηση να «αντισταθεί», την ώρα που η κυβέρνηση δέχεται και υπηρετεί την στρατηγική της «απελευθέρωσης»-ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, όπως άλλωστε και η περιφερειακή αρχή. Άλλωστε κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονται από την ίδια πλευρά και η όποια διαπραγμάτευση δεν γίνεται προς όφελος του λαού, αλλά για λογαριασμό του κεφαλαίου.
  • Γίνεται προσπάθεια από την περιφερειακή αρχή να μετατρέψει τους αγώνες των εργαζομένων σε κυβερνητικές διαδηλώσεις, σε συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζει νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης, όπως νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν μείνει, νέα άγρια φοροληστεία και άλλα. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κ. Καρυπίδη μετά την σύσκεψη που συγκάλεσε στις 5 Απρίλη: «Οι αγώνες μας θα ενισχύσουν τη διαπραγμάτευση…». Γίνεται προσπάθεια με την σύσταση συντονιστικού οργάνου να επιβληθεί στις ανησυχίες και τους αγώνες των εργαζομένων το περιεχόμενο που θέλει η κυβέρνηση και η περιφερειακή αρχή. Ένα περιεχόμενο μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων της περιοχής.
  • Η περιφερειακή αρχή διατυπώνει το αίτημα να μεταφερθεί το 17% των μετοχών που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ στην ΕΔΗΣ. Άρα να γίνει από εκεί το ξεπούλημα.
Eίναι προφανές ότι η στάση μας, οι θέσεις μας, οι στόχοι μας δεν έχουν κοινά σημεία με αυτούς των παρατάξεων της αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης (η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ούτως ή άλλως συμπολίτευση). Δεν διαγράφονται οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την μικρή ΔΕΗ. Η πρότασή των δύο κομμάτων σήμερα είναι η ιδιωτικοποίηση των πάντων.
Η καταψήφιση του ψηφίσματος από την Λαϊκή Συσπείρωση γίνεται από την σκοπιά της πάλης για κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ενέργεια, είτε αυτή ασκείται από τα μεγάλα μονοπώλια, είτε από το κράτος τους, όπως συμβαίνει με τη σημερινή ΔΕΗ που αφήνει τα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα για να διασφαλίζει τα δικά της κέρδη και αυτά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Από την σκοπιά της πάλης για ενέργεια – κοινωνικό αγαθό, μέσα από έναν ενιαίο φορέα ενέργειας, με κριτήριο παραγωγής, μεταφοράς, διανομής, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.
Με αυτό το κριτήριο η Λαϊκή Συσπείρωση εναντιώνεται στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ και σε όποια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης επιλεχθεί.
Κοζάνη 6/4/17

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.