Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών (VIDEO)

Στην Ολομέλεια συζητείται σήμερα Πέμπτη η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για μέτρα πραγματικής ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών από χρέη προς τράπεζες (Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την πρόταση νόμου του ΚΚΕ).
Με την έναρξη της διαδικασίας, διαφάνηκαν οι προθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς ο προεδρεύων της διαδικασίας, Τάσος Κουράκης, διευκρίνισε ότι η πρόταση νόμου εμπίπτει στους περιορισμούς της παραγράφου 3 του άρθρου 73 του Συντάγματος, βάσει του οποίου  δεν εισάγεται για συζήτηση η πρόταση νόμου εφόσον συνεπάγεται σε βάρος του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου δαπάνες ή ελάττωση εσόδων ή της περιουσίας τους για να δοθεί μισθός ή σύνταξη ή γενικά όφελος σε κάποιο πρόσωπο. Ο Τ. Κουράκης επισήμανε ότι η πρακτική είναι να συζητούνται αυτές οι προτάσεις χωρίς να καταλήγουν σε ψηφοφορία, αλλά τις εισάγουν για να πάρουν θέση τα κόμματα και η κυβέρνηση.
Την πρακτική αυτή καυτηρίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ αφορά όφελος ολόκληρης κοινωνικής κατηγορίας, του συνόλου των λαϊκών οικογενειών και ξεπερνά τα όρια της απαγόρευσης του Συντάγματος, τονίζοντας ότι  είναι πρόκληση να έχει μόνο η κυβέρνηση τη νομοθετική πρωτοβουλία, ακόμα και με ΠΝΠ και κατεπείγουσες διαδικασίες και η αντιπολίτευση να μην έχει τέτοια δυνατότητα.  (Δείτε εδώ βίντεο από την τοποθέτηση του Τ. Κουράκη και την απάντηση του Ν. Καραθανασόπουλου)
Βεβαίως, οι προθέσεις της κυβέρνησης να ακολουθήσει αυτήν την πρακτική είχαν διαφανεί από τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τη Δευτέρα 11 Ιούλη. Στη συζήτηση εκείνη αναδείχτηκε η στρατηγική σύμπλευση κυβέρνησης και άλλων αστικών κομμάτων, όπου ο ένας έπαιρνε τη σκυτάλη από τον άλλο για να υπερασπιστεί την πολιτική που για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου συνθλίβει τις λαϊκές ανάγκες. Όλοι μαζί αποφάνθηκαν ότι η πρόταση νόμου του ΚΚΕ «δεν πατάει στη σημερινή πραγματικότητα», δεν έχει «πάρει υπόψη της τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση», «θα στοιχίσει ακριβά στον κρατικό προϋπολογισμό» κ.ά. (Δείτε ΕΔΩ περισσότερα για τη συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής)
Τα άρθρα της πρότασης νόμου του ΚΚΕ προβλέπουν:
- Διαγραφή κάθε είδους τόκων.
- Διαγράφεται κάθε ποσό που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό.
- Διαγράφεται ποσοστό ύψους 50% από την οφειλή.
- Τη μη επιβολή τόκου για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.
- Αναστολή πληρωμής της οφειλής για τους ανέργους.
- Μείωση σε ποσοστό 30% των επαγγελματικών δανείων.
- Παύση κάθε μορφής πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.