Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση του ΚΚΕ για τα χρονίζοντα προβλήματα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος

Ερώτηση για τα χρονίζοντα προβλήματα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕΕλένη Γερασιμίδου και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης,στην οποία αναφέρουν:
«Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με περισσότερα από 50 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο θεατρικό και ευρύτερα πολιτιστικό οργανισμό στη χώρα μας. Με τις 5 χειμερινές σκηνές 2.500 θέσεων, τα 2 υπαίθρια θέατρα 9.000 θέσεων, αλλά και με την πραγματοποίηση πανελλαδικών και διεθνών περιοδειών, καθώς και την επαναδραστηριο­ποίηση του Κλιμακίου Μακεδονίας – Θράκης που περιοδεύει σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα δίνοντας παραστάσεις ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά, λειτουργεί ως ενεργός πυρήνας πολιτισμού από το 1961.
Παρόλα αυτά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος χρονίζουν, εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης του τομέα του Πολιτισμού, που ακολουθήθηκε από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντάς τον σε πανάκριβο εμπόρευμα μακριά από τις λαϊκές ανάγκες.
Το ΚΘΒΕ πλέον οδηγείται σε οικονομική ασφυξία, εξαιτίας της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης (9.000.000 ευρώ για το 2010 – 2011, 6.700.000 ευρώ για το 2012 – 2013, 5.800.000 ευρώ για το 2013 – 2014), της καθυστέρησης στην καταβολή των χρεών με τα οποία έχει επιβαρυνθεί, χωρίς να τα έχει προκαλέσει το ίδιο, όπως αυτά για την "ΟΠΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" (αρχικά "ΟΠΕΡΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"), αλλά και εξαιτίας της καθυστέρησης στην καταβολή χρημάτων που του οφείλονται (επιστροφή ΦΠΑ, χρέη Δήμου Θεσσαλονίκης από προγραμματική σύμβαση με το ΥΠΠΟ κ.ά.).


Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι σήμερα το συνολικό ποσό των οφειλών του ΚΘΒΕ μαζί με τη μισθοδοσία και τις δόσεις του ΙΚΑ ανέρχεται στα 5.000.000 ευρώ περίπου. Ενώ αντιμετωπίζει δυσκολίες που ξεκινούν από την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζόμενων, έως και την αδυναμία συντήρησης των υποδομών του (Θέατρο Γης, Θέατρο Δάσους κ.λπ.).
Να σημειώσουμε πως παρά το γεγονός ότι έχει εγκριθεί το ποσό των 330.000 ευρώ που καλύπτει τους μισθούς των εργαζομένων, η καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους πάγωσε από το σύστημα ΔΙΑΣ το οποίο κατακρατεί τα χρήματα σε λογαριασμό μέχρι να συμπληρωθούν και τα ποσά για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του ΚΘΒΕ απέναντι στο κράτος.
Τα χρήματα της επιχορήγησης εκταμιεύονται και καταβάλλονται αρκετά καθυστερημένα σε σχέση με τον προγραμματισμό και τις δράσεις του οργανισμού. Ενώ υπάρχει το ποσό των 850.000 ευρώ, που προέρχεται από επιστροφή του ΦΠΑ και δεν έχει καταβληθεί εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη οικονομική δυσπραγία.
Σύμφωνα και με την απάντηση του τότε υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, στην ερώτηση που είχε καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, για τα προβλήματα στη λειτουργία του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (αρ. πρωτ. 3838/09.11.2014) ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού "θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για την οικονομική στήριξη του ΚΘΒΕ", Ερωτάται ο κ. Υπουργός σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση για:
  • Την καταβολή γενναίας κρατικής χρηματοδότησης, πάνω από το ύψος της σημερινής και αντίστοιχης των αναγκών του ΚΘΒΕ και της έγκαιρης καταβολής της ώστε να μπορεί να επιτελεί το έργο του και να μην υπάρχουν ελλείμματα.
  • Την επίλυση των προβλημάτων της σημερινής οικονομικής ασφυξίας και των χρεών για τα οποία δεν ευθύνονται το ΚΘΒΕ και οι εργαζόμενοι σε αυτό.
  • Την καταβολή των δεδουλευμένων στους ηθοποιούς, το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό του ΚΘΒΕ.
  • Την εξασφάλιση συνθηκών που να διευκολύνουν την πρόσβαση του κοινού στις παραστάσεις του ΚΘΒΕ». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.