Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Τα αποτελέσματα των «διαγνωστικών ελέγχων» της ΕΚΤ - Σχόλιο του ΚΚΕ

Κεφαλαιακές ανάγκες 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για 25 από τις συνολικά 130 τράπεζες που συμμετείχαν στουςδιαγνωστικούς ελέγχους (“stress tests”) ανακοίνωσε το μεσημέρι της Κυριακής ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.Από αυτό το κεφαλαιακό έλλειμμα, ήδη 12 από τις 25 τράπεζες έχουν καλύψει τα 14 δισ. ευρώ, μετά από ενέργειες αύξησης κεφαλαίων μέσα στο 2014, γεγονός που μειώνει τις κεφαλαιακές ανάγκες στα 11 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες με κεφαλαιακά ελλείματα θα πρέπει μέσα σε 2 βδομάδες να ετοιμάσουν τα πλάνα κάλυψής τους εντός των επόμενων 9 μηνών.
«Ικανοποιητικά» χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα για τους εγχώριους τραπεζικούς ομίλους
Ως ικανοποιητικά χαρακτηρίζονται τα αποτελέσματα των “stress tests” για τους 4 ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, καθώς η Alpha Bank εμφανίζεται να τα "περνάει" με επιτυχία, ενώ τα κεφαλαιακά ελλείμματα που εμφανίζουν με βάση τους ισολογισμούς του 2013 οι υπόλοιποι 3 εγχώριοι όμιλοι (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς), υπολογίζεται ότι καλύπτονται από τα πλάνα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζουν από τις αρχές του 2014.
Συγκεκριμένα:
  • Η Alpha Bank παρουσιάζει την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και στο λεγόμενο "δυσμενές σενάριο" και περνά τα “stress test” εβρισκόμενη στο κορυφαίο 20% μεταξύ των τραπεζών που εξετάστηκαν.
  • Η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 3,4 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στα τέλη 2013. Έχει ήδη μαζέψει κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ το 2014, ενώ μετά το πλάνο αναδιάρθρωσης που παρουσίασε οι ανάγκες περιορίζονται σε 273 εκατ. ευρώ. Το ποσό αναμένεται να καλυφθεί μέσω της διάθεσης μετοχών της θυγατρικής τράπεζας στην Τουρκία, Finansbank.
  • Κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 17,6 εκατ. ευρώ προκύπτουν για την Eurobank. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό έλλειμμα 4,6 δισ. ευρώ με βάση τα στοιχεία στο τέλος 2013, και έχει συγκεντρώσει 2,86 δισ. ευρώ από την αύξηση κεφαλαίου. Μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχει προωθήσει το ποσό που καλείται να συγκεντρώσει είναι 17,5 εκατ. ευρώ.
  • Κεφαλαιακές ανάγκες 659,99 εκατ. ευρώ εμφανίζονται για την Τράπεζα Πειραιώς με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2013, ωστόσο αναφέρεται ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης καλύπτει το εν λόγω ποσό.

Στο επίκεντρο των παζαριών το αποθεματικό του ΤΧΣ
 
Στο επίκεντρο της ενδοαστικής συζήτησης και των παζαριών μεταξύ συγκυβέρνησης και τρόικας μπαίνει πλέον η αξιοποίηση του αποθεματικού που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), συνολικού ύψους πάνω από 11 δισ. ευρώ, τα οποία με τον προηγούμενο σχεδιασμό προορίζονταν για την κάλυψη των ελληνικών τραπεζικών ομίλων. Αυτό που εξετάζεται είναι η αξιοποίησή του για την λεγόμενη "γραμμή προληπτικής χρηματοδοτικής στήριξης" προς την Ελλάδα.


Επί της ουσίας, πρόκειται για μεταφορά κεφαλαίων που ήδη εμφανίζονται στο ελληνικό κρατικό χρέος και τα οποία πλέον, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, θα μεταφερθούν στο νέο μηχανισμό "προληπτικής" χρηματοδότησης, στον οποίο τον πρώτο ρόλο θα έχει η ΕΕ, με το ΔΝΤ να αναλαμβάνει ρόλο "τεχνικού συμβούλου" σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής για την επόμενη "μεταβατική" φάση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η στήριξη θα ενεργοποιείται μόνο σε περιπτώσεις αδυναμίας διεξόδου για νέα κρατικά δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές, "χωρίς την ευθύνη" των ελληνικών κυβερνήσεων. Στα παζάρια βρίσκεται η διάρκεια του νέου προγράμματος "στήριξης", είτε για 1 χρόνο (θέση την οποία έχει βάλει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση) είτε για 2 χρόνια που υποστηρίζει η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι "αξιολογήσεις" από την πλευρά της "μεταλλαγμένης" τρόικας προδιαγράφονται να διενεργούνται ανά εξάμηνο. Σε κάθε περίπτωση, ο μηχανισμός της μόνιμης ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας αποτελεί την "ευρωπαϊκή κανονικότητα" στην οποία αναφέρονται ο πρωθυπουργός και οι παράγοντες της συγκυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο είναι απόλυτα δεδομένη τόσο η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από μνημόνια και μηχανισμούς χρηματοδότησης.
Στο σύνολο της Ευρωζώνης
Σε ό,τι αφορά το σύνολο των διαγνωστικών ελέγχων, σύμφωνα το "δυσμενές σενάριο" των “stress test”, τα κεφάλαια των 130 τραπεζών της Ευρωζώνης που συμμετείχαν στους διαγνωστικούς ελέγχους (αντιπροσωπεύουν το 82% του συνόλου του τραπεζικού ενεργητικού στη ζώνη του ευρώ), θα υποχωρούσαν κατά 263 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες τη Ιταλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ισπανίας θα ήταν αυτές που θα δέχονταν το μεγαλύτερο πλήγμα.
Ακόμη οι έλεγχοι της ΕΚΤ στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών αποκάλυψαν την ύπαρξη 136 δισ. ευρώ "μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων" (δανείων κτλ.) τα οποία οι τράπεζες δεν είχαν δηλώσει μέχρι σήμερα, ανεβάζοντας το σύνολο των "μη εξυπηρετούμενων" στα 879 δισ. ευρώ.
"Αυτή η μοναδική και απαιτητική άσκηση αποτελεί έναν θεμέλιο λίθο για την προετοιμασία του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού" ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάντσιο,προσθέτοντας ότι αυτή η διαδικασία "θα δώσει ώθηση στην δημόσια εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα" και "θα διευκολύνει το δανεισμό στην Ευρώπη, γεγονός που θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη"».
Ασφαλής «έξοδος»  για τα μονοπώλια 
«Πλέον, βήμα-βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση», αναφέρει σε δήλωση του ο Αντώνης Σαμαράς συμπληρώνοντας πως «αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση» των τεστ αντοχής εξέφρασε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
«Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο» υποστηρίζει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ 
«Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κρύβοντας ότι αυτή έγινε με μόνιμη υποθήκη τα δικαιώματα του λαού, ενώ και η μετάβαση σ’ ένα άλλο πλαίσιο χρηματοδότησης, στηριγμένο στους μόνιμους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, δε θα σημαίνει για το λαό τίποτα παρά τη συνέχιση της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.