Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη στη Δυτική Μακεδονία


Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Ν. Μωραΐτη στη Δυτική Μακεδονία

Οξυμένα τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών

     Τα οξυμένα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων αναδείχθηκαν στη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε πρόσφατα στη Δυτική Μακεδονία ο Νίκος Μωραΐτης, βουλευτής του ΚΚΕ.
     Στη διάρκεια της περιοδείας, μίλησε σε αγρότες και κτηνοτρόφους στο Μεσόβουνο Εορδαίας, στη Νεάπολη Κοζάνης, στην Καστοριά, και συναντήθηκε με το ΔΣ της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ). Στο Αμύνταιο Φλώρινας συναντήθηκε με την πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, και με μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, με τους οποίους συζήτησε για τα προβλήματα που απασχολούν τους αγρότες της Φλώρινας. Επισημάνθηκε η ανάγκη να αναδειχθούν στη Βουλή από το ΚΚΕ οι αιτίες που οι αγρότες δεν δικαιούνται αναρρωτικές άδειες ούτε καν για ατυχήματα στο χώρο της δουλειάς και που οι αγρότισσες δεν δικαιούνται άδειες κύησης και λοχείας.
     Ο Ν. Μωραΐτης αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που βιώνουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες από την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων. Επισήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, ικανοποιεί τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών, προσθέτοντας πως στόχος τους είναι η συγκέντρωση γης, παραγωγής και επιδοτήσεων σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών και καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Στάθηκε στις πενιχρές αποζημιώσεις που αποδίδονται από τον ΕΛΓΑ, που δεν ξεπερνούν το 20% της παραγωγής - και αυτές με καθυστέρηση - για καταστροφές στην παραγωγή από χαλαζόπτωση, παγετό και αλλά ακραία καιρικά φαινόμενα. Αναφέρθηκε στη φοροληστεία του αγροτοκτηνοτροφικού εισοδήματος, το πετσόκομμα των εξισωτικών αποζημιώσεων, την επιβολή ΕΝΦΙΑ στα βοσκοτόπια, την αύξηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, τη συνεχώς μειούμενη τιμή του γάλακτος. Αλλά και στη δυσλειτουργία των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), που θέτει σε κίνδυνο τις καλλιέργειες των χιλιάδων αγροτών, και ανέδειξε πως οι υπηρεσίες άρδευσης πρέπει να έχουν αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα και να μη λειτουργούν ως επιχειρήσεις, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Τόνισε ότι με τις προτάσεις της Κομισιόν και του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η ΕΕ θέλει να ξεμπερδεύει με τις μικρές εκμεταλλεύσεις, να υποταχθούν οι φτωχοί αγρότες στο τραπεζικό σύστημα και να γίνουν συνένοχοι στο ξεκλήρισμά τους. Κάλεσε τους αγρότες να συσπειρωθούν με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που ως ριζοσπαστική μαζική οργάνωση αγροτών έχει διαμορφώσει πλαίσιο πάλης με αντιμονοπωλιακά αιτήματα, έχει καταξιωμένο ρόλο στον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών αγώνων και κοινή δράση με εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και άλλους φορείς επαγγελματοβιοτεχνών και γυναικών. Ξεκαθάρισε ότι για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα των αγροτών, να εξασφαλιστεί ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς και να λυθεί το διατροφικό πρόβλημα της χώρας, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, χρειάζεται να φύγουν από τη μέση οι καπιταλιστές. Όπως είπε, «χρειάζονται διαφορετικές σχέσεις παραγωγής, με επίκεντρο τη μεγάλη κοινωνικοποιημένη μονάδα, τον κεντρικό σχεδιασμό και τον εργατικό έλεγχο, έξω από τα δεσμά της καπιταλιστικής ΕΕ και κάθε άλλης ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης. Στο πλαίσιο της λαϊκής οικονομίας και εξουσίας, οι μικροί παραγωγοί που επιθυμούν να παραμείνουν στην παραγωγή θα μπορούν να αξιοποιούν τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι θα διαφέρουν ριζικά από τους σημερινούς».

8/6/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.