Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια - Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ (VIDEO)

Σήμερα η ονομαστική ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια στη 1 μ.μ. στην Ολομέλεια της Βουλής. Την πρόταση κατέθεσε η ΝΔ που ωστόσο έχει δηλώσει πως θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο. Η κίνηση της έγινε μετά την δήλωση των ΑΝΕΛ ότι δεν πρόκειται να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και με το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι αν δεν υπερψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, τότε τίθεται θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών». Έχουν δηλώσει ότι υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή το καταψηφίζουν.
Το νομοσχέδιο σε ό,τι αφορά την ιθαγένεια συνοπτικά τροποποιεί προς το χειρότερο τον προηγούμενο νόμο 3838/2010 (νόμος Ραγκούση), προσαρμόζοντάς τον στην αντιδραστική απόφαση του ΣτΕ (460/2013), που τον είχε κρίνει αντισυνταγματικό. Ετσι, καταργείται η δυνατότητα κτήσης ιθαγένειας με μόνη προϋπόθεση τη γέννηση στην Ελλάδα. Γίνονται ακόμη πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις που αφορούν τη νόμιμη παραμονή των γονιών, αυξάνονται τα απαιτούμενα χρόνια φοίτησης σε ελληνικό σχολείο.
Ενσωματώνει την Οδηγία 2011/98/33 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που υλοποιεί τη γενικότερη κατεύθυνση κεφαλαίου, κρατών - μελών και ΕΕ για απόλυτη σύνδεση της μετανάστευσης με την αγορά εργασίας, αλλά και την Οδηγία 2014/36/ΕΕ για τους εποχικούς μετανάστες, προκειμένου να προσφέρει ακόμα πιο φτηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες. Χαρακτηριστικά, ο εργοδότης απαλλάσσεται ουσιαστικά από την υποχρέωση να εξασφαλίζει κατάλυμα στον εργαζόμενο, η υποχρέωση του εργοδότη να προκαταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές του μετανάστη για δύο μήνες, περιορίζεται στον ένα μήνα, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα θα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον ΟΓΑ να τις εισπράξει από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Εάν ο εργοδότης δεν είναι εντάξει ως προς τις υποχρεώσεις του (ασφάλιση, φορολογία, μισθός κ.λπ.) τότε ανακαλείται η θεώρηση εισόδου, δηλαδή την πληρώνει ο μετανάστης!
Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ
Για υποκρισία από τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν και στηρίζουν τους πολέμους και τις επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που προκαλούν ρεύματα μεταναστών και προσφύγων, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπενθυμίζοντας ότι μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε τη συμφωνία “Δουβλίνο 2” που εγκλωβίζει τους μετανάστες στην Ελλάδα. Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – δανειστών τόνισε ότι «ο λαός να μπλοκάρει με την κινητοποίηση του τη συμφωνία λαιμητόμο, με αίτημα κατάργηση των μνηνομονίων και ανάκτηση των απωλειών».

Ομιλία του Γιώργου Λαμπρούλη 
«Το νομοσχέδιο είναι τμήμα της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό ζήτημα», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας και την ενσωμάτωση οδηγιών της ΕΕ, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο Γιώργος Λαμπρούλης στηλίτευσε το γεγονός ότι το παρόν νομοσχέδιο καταργεί τη δυνατότητα απόκτησης της ιθαγένειας με μόνη προϋπόθεση τη γέννηση στην Ελλάδα, και θέτει άλλες προϋποθέσεις όπως η άδεια παραμονής των γονιών, κάτι που δεν υπήρχε στον προηγούμενο νόμο. Επίσης το νομοσχέδιο διατηρεί τους περιορισμούς για τη χορήγηση ιθαγένειας σε περίπτωση ποινικού αδικήματος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η παροχή στέγης σε άλλο μετανάστη, που δεν έχει χαρτιά. Ακόμη επέκρινε τις φιλοεργοδοτικές διατάξεις που περιλαμβάνονται για τους εποχικούς εργαζόμενους, ιδιαίτερα τους εργάτες γης.
Παρουσιάζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, τόνισε ότι προτείνει πλήρη δικαιώματα στα παιδιά όλων των μεταναστών, που γεννιούνται ή μεγαλώνουν στην Ελλάδα, χωρίς κανένα διαχωρισμό ανάλογα με το καθεστώς νομιμότητας των γονιών τους, εγγραφή σε ειδικά δημοτολόγια των δήμων όπου κατοικούν τα παιδιά, αυτοδίκαιη κτήση της ελληνικής ιθαγένειας μετά την ενηλικίωσή τους, εφόσον το επιθυμούν. Συμπλήρωσε ότι το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς σύγκρουση με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. 
Στην αρχή της ομιλίας του, κάλεσε τον λαό να αντιπαλέψει τη διαφαινόμενη συμφωνία - λαιμητόμο της κυβέρνησης και των δανειστών, ενώ ζήτησε να υπερψηφιστεί η τροπολογία του ΚΚΕ για τη ρύθμιση των οφειλών του ΟΓΑ. (Δείτε ΕΔΩ βίντεο)
Ομιλία της Λιάνας Κανέλλη 
Την επιδερμική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στηλίτευσε η Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου, καθώς όπως διευκρίνισε είναι πολύ μακριά από την αιτία που γεννά τη μετανάστευση. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η πολιτική της ΕΕ είναι αυτή ακριβώς που παράγει μετανάστες και πρόσφυγες, τους οποίους εισάγει και εξάγει -ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου- ως φθηνά εργατικά χέρια.
Έφερε ως παράδειγμα ρύθμιση που προβλέπει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία εάν δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του ένας εργοδότης που απασχολεί μετανάστες, π.χ. δεν πληρώνει μισθούς και ασφάλιση, την πληρώνει ο μετανάστης εργαζόμενος καθώς του ανακαλείται η άδεια εισόδου. (Δείτε ΕΔΩ βίντεο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.