Συνεχίζεται σήμερα Κυριακή, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ (αίθουσα Συνεδρίων), το 4ο Επιστημονικό Συνέδριό της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το οποίο είναι αφιερωμένο στον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, αταλάντευτο αγωνιστή και διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ, με τίτλο «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», το οποίο θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή 14 Ιούνη.
Οι εργασίες του Συνεδρίου άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου από την Βαγγελιώ Πλατανιά, εκ μέρους του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ (Δείτε εδώ την ομιλία της). Ακολούθησε η χοροθεατρική παράσταση «Τάνια», ένα δραματοποιημένο απόσπασμα από την ομάδα τουΠολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, από το έπος του Ναζίμ Χικμέτ - και άγνωστο εδώ στην Ελλάδα, καθότι δεν έχει μεταφραστεί - «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου». Το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφέρεται στην ηρωίδα του σοβιετικού λαού, την κομσομόλα παρτιζάνα Ζόγια, που βασανίστηκε απάνθρωπα κι εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ναζί. (Δείτε εδώ την χοροθεατρική παράσταση).
Ανάλογη παράσταση θα δοθεί και στην λήξη του Συνεδρίου, από Έλληνες καλλιτέχνες (Διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις παραστάσεις).
Στην συνέχεια, τις εργασίες χαιρέτησαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας(Διαβάστε εδώ τον χαιρετισμό του), ο Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θοδωρής Χιώνης (Δείτε εδώ βίντεο) και ο Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος (Τουρκία) (Δείτε εδώ τον χαιρετισμό του). Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, (Δείτε εδώ βίντεο) μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, με θέμα «Τραγουδώντας μες στα μεσάνυχτα την αυγή».
Οι ενότητες του Επιστημονικού Συνεδρίου
- Ενότητα 1η: «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο!»
Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί το ταραχώδες ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαμορφώνονται από πολύ νωρίς η προσωπικότητα και η επαναστατική σκέψη του Χικμέτ, η πορεία των ιδεολογικοπολιτικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεών του, οι αισθητικές επιδράσεις που δέχτηκε και άσκησε με τη σειρά του, η τομή που επέφερε στην τουρκική λογοτεχνία, σε συνδυασμό με στοιχεία από τη βιογραφία του επαναστάτη δημιουργού.
- Ενότητα 2η: «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό»
Στην ενότητα αυτή θα παρουσιαστεί το λογοτεχνικό κυρίως έργο του Χικμέτ (ποιητικό, πεζογραφικό, θεατρικό, παραμύθια κλπ.), με έμφαση στο πρωτοπόρο περιεχόμενο και την πρωτοποριακή -για τα τότε δεδομένα της τουρκικής λογοτεχνίας- μορφή του. Κυρίως θα αναδειχτεί η ταξική θέση του Χικμέτ απέναντι στο βασικό ερώτημα «τέχνη για ποιον και για ποιο σκοπό», στο οποίο απαντά με τη συνειδητά ανεπιφύλακτη και μαχητική στράτευσή του στον αγώνα για τη συνένωση, εμψύχωση και προτροπή των καταπιεσμένων να παλέψουν για την κοινωνική τους απελευθέρωση, μέχρι να πάρει τέλος «της δυστυχίας το συμπόσιο».
- Ενότητα 3η: «Καρδιά που αντιχτυπά και στο πιο μακρινό αστέρι»
Η ενότητα αυτή θα είναι αφιερωμένη στον προλεταριακό διεθνισμό του Χικμέτ, στη διεθνή απήχηση του έργου του, στη θέση της πάλης των Ελλήνων κομμουνιστών μέσα σ' αυτό και γενικότερα τη στάση του απέναντι στα ελληνοτουρκικά προβλήματα, στην πρόσληψή του στην Ελλάδα. Παράλληλα, θα απαντηθεί η σύγχρονη εκστρατεία «αποχαρακτηρισμού» του με μεθόδους εκλεκτικισμού και άμβλυνσης των επαναστατικών αιχμών της δημιουργίας του.
Το πρόγραμμα του Συνεδρίου
Κυριακή 14 Ιούνη
- Ενότητα 3η: «Καρδιά που αντιχτυπά και στο πιο μακρινό αστέρι»
Εισηγήσεις: 10 π.μ. - 11.30 π.μ.
- Οστζάν Χουσεΐν Νουρί, αρχαιολόγος Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης, μεταπτυχιακός στην Ιστορία της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης, «Ναζίμ Χικμέτ, ο Τούρκος, ο Έλληνας, ο Παγκόσμιος: από την Τουρκία σε όλον τον κόσμο, ένας στίχος δρόμος».
- Γιώργος Μηλιώνης, κοινωνιολόγος, δημοσιογράφος, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, «Στα μάτια των συντρόφων μου ολάκερο τον εαυτό μου θωρώ».
- Δημήτρης Πατίλας, διδάκτορας Φιλολογίας, εκπαιδευτικός, «Ο Γιάννης Ρίτσος για τον Ναζίμ Χικμέτ».
- Μαρία Πεσκετζή, διδάκτορας Λογοτεχνίας, σχολική σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «Επιδρομή στον ήλιο με την ποίηση του Ναζίμ Χικμέτ».
- Διάλειμμα: 11.30 π.μ. - 12 μ.
- Αριστούλα Ελληνούδη, κριτικός θεάτρου, δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη», «Λαλιά του λαού - Φωνή της επανάστασης».
- Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος - Τουρκία, συγγραφέας, «Για την πολιτική θέση του Ναζίμ Χικμέτ. "Ο αγαπημένος σας είναι κομμουνιστής"».
Παρεμβάσεις
- Θωμάς Κασελούρης, εκπαιδευτικός, διδάκτορας Κοινωνιολογίας, «Ποιήματα του Ναζίμ Χικμέτ για παιδιά στα σχολικά εγχειρίδια. Ερμηνευτική και διδακτική προσέγγιση στο ποίημα της ΣΤ΄ Τάξης "Οι Χτίστες"».
- Μάρκος Σκόρδος, ιδιωτικός υπάλληλος, μέλος Διοίκησης Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, μαρτυρία: «Ο Χικμέτ του Αιγαίου».
- Κατερίνα Δημάκη, ιδιωτική υπάλληλος, αντιπρόεδρος Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας, «Βγάλτε την Τέχνη στο πεζοδρόμιο».
- Διάλειμμα: 13.30 μ.μ. - 13. 45 μ.μ.
- Κλείσιμο εργασιών Συνεδρίου (13.45 μ.μ. - 14.30 μ.μ.)
Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί η χοροθεατρική παράσταση «Μονάκριβή μου», βασισμένη σε γράμματα και ποιήματα του Ν. Χικμέτ που γράφτηκαν στη φυλακή, μεταξύ 1942-1946. Ένας διάλογος μεταξύ του ποιητικού λόγου του Ναζίμ, με πρωτότυπη μουσική σύνθεση και κίνηση νέων Ελλήνων δημιουργών.
Το Σάββατο 13 Ιούνη έγιναν εισηγήσεις από τους:
- Γιάννη Παπαοικονόμου, λογοτέχνης, διδάκτορας Ιστορίας Πανεπιστημίου Σορβόννης, «Ναζίμ Χικμέτ: Οι σταθερές της ζωής και του έργου του».
- Κώστα Σκολαρίκο, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορας Πολιτικών Επιστημών, «Ο Χικμέτ και η εποχή του».
- Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητής Σύγχρονης Κοινωνικής και Πολιτικής Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, «Ο Ναζίμ Χικμέτ από τον οθωμανικό κόσμο στο σοσιαλισμό».
- Σταύρο Παντελίδη, μεταπτυχιακός φοιτητής Τούρκικης Γλώσσας και Λογοτεχνίας, του Πανεπιστημίου Φάτιχ της Κωνσταντινούπολης, «Η αισθητική του Χικμέτ και οι καινοτομίες που επέφερε στην τουρκική λογοτεχνία».
- Σπύρο Τουλιάτο, ιστορικός, οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, «Αντίσταση και ελευθερία: Διαδρομές της Ιστορίας στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ».
- Άσαφ Γκιουβέν Ακσέλ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος - Τουρκία, συγγραφέας, «Ένας ποιητής πάντα 19 χρόνων».
Παρεμβάσεις έγιναν από τους:
- Κυριακή Καμαρινού, εκπαιδευτικός, διδάκτορας Κοινωνιολογίας, μέλος Συντακτικής Επιτροπής περιοδικού «Θέματα Παιδείας», «Ο ηρωισμός της Ζόγιας και το μεγαλείο της συλλογικής συνείδησης στο τοπίο ανθρωπιάς του Χικμέτ».
- Ντίνο Τζαβάρα, μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ, φοιτητής Φιλολογίας: Επίκαιρα μηνύματα απ’ το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα του Χικμέτ «Οι ρομαντικοί».
- Ελένη Ζαφειρίου, δικηγόρος, μέλος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη», «Οι δίκες του 1938. Το θέμα είναι να μην παραδίνεσαι».
Στην 2η Ενότητα με θέμα: «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό» εισηγήσεις έγιναν από τους:
- Μπάμπη Παπαδόπουλο, φιλόλογος, πρόεδρος της Ένωσης Φιλολόγων Κατερίνης, μέλος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, «Ποίηση και επανάσταση. Μια περιδιάβαση στο πρώιμο ποιητικό έργο του Χικμέτ και σε ποιήματα της φυλακής».
- Βασίλη Παυλόπουλο, επίκουρος καθηγητής Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, «Τα Ανθρώπινα Τοπία του Ναζίμ Χικμέτ».
- Ρίτα Νικολαΐδου, φιλόλογος, διευθύντρια της τρίμηνης επιθεώρησης «Θέματα Παιδείας», «Ωστόσο φταις κι εσύ καμπόσο».
- Άννα Λάζου, λέκτορας Φιλοσοφίας στο Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σκηνοθέτις, «Ο διαλεκτικός Χικμέτ».
- Ζωή Βαλάση, συγγραφέας, διδάκτορας Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, «Ο Ναζίμ Χικμέτ στους δρόμους των παραμυθιών».
- Μιχάλη Γεωργίου, διδάκτορας Θεατρολογίας του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, «Η θεατρική δημιουργία του Ναζίμ Χικμέτ».
Επίσης, παρεμβάσεις έγιναν από τους:
- Γιώργο Ηρακλέου, φιλόλογος, DEA Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Λιέγης, «Ο δρόμος που πέρασε ο Ναζίμ. Ανιχνεύοντας τη λαϊκότητα στην τέχνη του».
- Αλέξανδρο Βαλσαμή, συνεργάτης του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ, διδάκτορας Πολιτικός Μηχανικός, «Η επιλογή των τίτλων στο έργο του Ναζίμ Χικμέτ».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.
Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.
Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.