Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ


Κομμουνιστικό  Κόμμα  Ελλάδας
Νομαρχιακή Επιτροπή Φλώρινας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ημερίδα του Παιδαγωγικού Τμήματος Φλώρινας για «τα παιδιά της Φρειδερίκης».
Αντικομμουνισμός από την έδρα. – Από τον Γκαίμπελς
στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων!

     Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια από την ίδρυση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Φλώρινας, πραγματοποιήθηκε (6/4/2011) στο Πανεπιστήμιο ημερίδα με θέμα «Τα παιδιά της Φρειδερίκης». Συνδιοργανωτής της ημερίδας, σύμφωνα με την πρόσκληση, ήταν ο Δήμος Φλώρινας και χορηγός τα Λιγνιτορυχεία Αχλάδας Α.Ε.!
Καταρχήν μας προκαλεί εντύπωση το πώς επιλέχτηκε αυτό το θέμα όταν θα μπορούσαν να αναδειχτούν άλλες ιστορικές σελίδες , όπως το κίνημα της δημοτικής γλώσσας, η προσφορά πολλών αγωνιστών παιδαγωγών όπως ο Γληνός κτλ…, άλλα ζητήματα σχεικά με την παιδαγωγική.
     Πριν την ημερίδα  το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στο πανεπιστήμιο, κατήγγειλαν με ανακοίνωση τους την συγκεκριμένη ημερίδα καθώς το θέμα της εκδήλωσης, η μονόπλευρη σύνθεση των εισηγητών, παλιότερες τοποθετήσεις των διοργανωτών γύρω από το θέμα αυτό προϊδεάζανε  για τον αντιδραστικό χαρακτήρα όλων αυτών που θα ακουγόταν ξανά.
     Αυτή η ανακοίνωση και η δραστηριότητα της ΚΝΕ θορύβησε τους διοργανωτές της ημερίδας, με επιθέσεις σε αμφιθέατρα , διαδρόμους και αλλού, κατηγόρησαν την ΚΝΕ ότι δήθεν προτρέχει χωρίς να ξέρει τι θα ακουστεί,
     Όμως πέρα από τις ενδείξεις που υπήρχαν για το τι θα ακουστεί και η ίδια η ημερίδα επιβεβαίωσε πλήρως όσα η ΚΝΕ κατήγγειλε για τους σκοπούς που τελικά είχε. Επιβεβαίωσε τις θέσεις μας ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (και πιο ειδικά τα Τμήματα στη Φλώρινα), σύμφωνα και με κατευθύνσεις - οδηγίες της ΕΕ,  παίζουν ενεργό ρόλο στην προώθηση του αντικομμουνισμού.
Δεν έχουμε, βέβαια, αυταπάτες για το ρόλο που παίζουν γενικά τα πανεπιστήμια στα πλαίσια του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος: Παραγωγή φτηνού επιστημονικού προσωπικού (στην πραγματικότητα εργατικού) και αναπαραγωγή της κυρίαρχης (αστικής) ιδεολογίας. Στο Πανεπιστήμιο της Φλώρινας, όμως, υπάρχουν και προηγούμενα, που δείχνει στην υπηρεσία τίνος είναι ενταγμένο. Θυμίζουμε την ημερίδα, πριν δυό χρόνια, του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών για τα 20 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου (ένα από τα ελάχιστα πανεπιστήμια σ’ όλη τη χώρα και γενικά). Τις εκδόσεις και εκδηλώσεις, πριν μερικά χρόνια, για τους διωγμούς των Ποντίων στη Σοβιετική Ένωση. Τον σχεδόν καθημερινό, από καθέδρας αντικομμουνισμό (με «επιχειρήματα» από το οπλοστάσιο του Γκαίμπελς)! Και πάει λέγοντας…                                                                                                      
     Σ’ αυτά τα πλαίσια – του αγοραίου αντικομμουνισμού – ήταν ενταγμένη και η πρόσφατη ημερίδα.  
     Πρώτα-πρώτα η ίδια η επιλογή του θέματος: Όλοι οι ομιλητές αφού «ευλόγησαν τα γένια τους», εξήραν τη συμβολή του πανεπιστημίου στην ανάδειξη «καφτών» της σύγχρονης ιστορίας!... Όμως και σ’ αυτό το θέμα παραποιούν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα. Από το 2001 ακόμη (πριν 10 χρόνια) έγινε από τη Ν.Ε. Φλώρινας του ΚΚΕ, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», παρουσίαση του βιβλίου του Δ. Σέρβου «Το παιδομάζωμα και ποιοι φοβούνται την αλήθεια», με την παρουσία και του ίδιου του συγγραφέα (και για το οποίο καμιά αναφορά δεν έκαναν οι ομιλητές της ημερίδας, παρ’ όλο που αποτελεί βιβλίο – ντοκουμέντο για τις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης). Αλλά και πιο πρόσφατα, στις 5/3/2009, εκδήλωση του ΚΚΕ στη Φλώρινα (με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή της σύγχρονης ιστορίας στο ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτη), με θέμα «η αλήθεια για τα παιδιά του εμφυλίου».
     Στη συνέχεια η ίδια η δομή και το περιεχόμενο της ημερίδας: Συγκεκριμένη αναφορά έγινε για δύο όλες κι όλες Παιδουπόλεις (από τις 52 συνολικά που λειτούργησαν) και μάλιστα αναφορά για το τι συνέβαινε σ’ αυτές μετά το 1960!! Για την περίοδο 1947 – 1960 ούτε κουβέντα!!!
     Εκεί, όμως, που «έδωσαν ρέστα» αντικομμουνισμού ήταν το ίδιο το περιεχόμενο ορισμένων εισηγήσεων, με πρωταγωνιστές επιφανείς αστέρες του «αριστερού» και «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ / ΣΥΡΙΖΑ (και άλλων ρευμάτων του οπορτουνισμού), μαζί με τους «πούρους» δεξιούς!!! Επιλεκτική αναφορά στα γεγονότα, αποσπασματικές προσωπικές μαρτυρίες (από τις οποίες και μόνο, σύμφωνα με το «μοντένρνο» – αμερικάνικο ρεύμα ιστοριογραφίας υποτίθεται ότι συνάγεται το σύνολο της ιστορικής αλήθειας), επιστημονικοφάνεια, ψευτοαντικειμενικότητα και ψευδεπίγραφη ουδετερότητα και όλες, χωρίς εξαίρεση με μπόλικες δόσεις αντικομμουνισμού. 
Σκόπιμα, ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά για την ουσία: Ποιος ο σκοπός των Παιδουπόλεων – πραγματικών αναμορφωτηρίων – που ίδρυσε η Φρειδερίκη το 1947; Για ποιο σκοπό αρπάχτηκαν και χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους τόσες χιλιάδες παιδιά; [Μόνο την περίοδο 1947 – 1949 πέρασαν από τις Παιδουπόλεις 28.000 παιδιά ηλικίας 2 – 17 ετών και συνολικά πέρασαν από εκεί 55.000. Από αυτά έσμιξαν ξανά με τις οικογένειές τους ή γύρισαν στα χωριά τους περίπου 36.000. Τι απέγιναν τα υπόλοιπα;] Ο σκοπός, βέβαια, ήταν προφανής: Ξερίζωσαν με τη βία 800.000 ανθρώπους (ανάμεσά τους και 150.000 παιδιά) απ’ τα χωριά τους για να μην έχει στηρίγματα ο ΔΣΕ. Οι γονείς των περισσότερων από αυτά τα παιδιά ήσαν μαχητές του ΔΣΕ ή ανήκαν στο ΚΚΕ. Ο σκοπός τους, λοιπόν, ήταν να τα αποκόψουν από την ιδεολογία των γονιών τους. Να τα μετατρέψουν σε γενίτσαρους (άσχετα από το πόσο και σε ποιό βαθμό το κατόρθωσαν). Στην ημερίδα δεν έγινε καμιά αναφορά για το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά (πλην ελάχιστων εξεραίσεων) δεν πήγαν όχι στην Τριτοβάθμιά, αλλά δεν τέλειωσαν ούτε τη Δευτεροβάθμια Εκπ/ση. Τα περισσότερα κορίτσια των Παιδοπόλεων, μετά την αποφοίτησή τους, μετατράπηκαν σε φτηνή εργατική δύναμη στα μεγάλα καπνεργοστάσια και υφαντουργεία (Ρετσίνα, Καρέλα, Σφαέλου, Λαναρά, Παπαστράτου, Κεράνη, κλπ). Καμία αναφορά δεν έγινε επίσης για το γεγονός ότι τα ίδια αυτά ιδρύματα της Βασιλικής Πρόνοιας αποτελούσαν μια άκρως κερδοφόρα επιχείρηση, με την απλήρωτη δουλιά των ίδιων των παιδιών, με τα 22 ταπητουργεία-κιλιμοποιεία που λειτούργησαν όλη αυτή την περίοδο. Τα κέρδη αυτών των ιδρυμάτων ανέρχονταν σε πολλά εκατομμύρια δραχμές. [Μόνο στο Βασιλικό Ίδρυμα Φλώρινας, την περίοδο 1947 – 1957, με τιμές του 1949, τα κέρδη ανήλθαν σε 1.005.000 δρχ. Τα κέρδη αυτά προέρχονταν από την πώληση 170.608 φορεμάτων και 90.936 πήχεων υφάσματος]. Για εκείνο, όμως, που, κυρίως, δεν έγινε καμία αναφορά ήταν για περιβόητες «υιοθεσίες», δηλαδή για το εμπόριο βρεφών και τις αγοραπωλησίες παιδιών, – πραγματικό έγκλημα, – τα οποία, όταν, αργότερα, τα αναζητούσαν οι γονείς τους, τους έλεγαν ότι πέθαναν!!! Πόσα ήσαν αυτά τα παιδιά; Αυτό συνεχίστηκε και αργότερα, μέχρι το 1963. [Στο τεύχος 6 (Ιούνιος 1962) του περιοδικού «Νέα Οικονομία» γράφτηκε: «…Επ’ ευκαιρία της αφίξεως του 10.000στού παιδιού που υιοθέτησαν Αμερικάνοι απ’ την Ελλάδα, έγινε επίσημος τελετή εις τον Λευκόν Οίκον…Παρέστησαν η κ. Τζ. Κένεντι, ο γερουσιαστής της Οκλαχόμα, βουλευτής από την Πενσυλβάνια, οι ιερείς των Εληνικών Κοινοτήτων, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας…» κ.λπ. Το Μάη του 1996 το ΚΚΕ είχε ζητήσει τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ερευνήσει το θέμα της αγοραπωλησίας των παιδιών αυτών, αλλά η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (μαζί με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις) το είχαν απορρίψει].
Παράλληλα από το βήμα της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού ξαναέριξε την λάσπη του και για ζητήματα όπως τα γεγονότα του Κατίν, επιτέθηκε στο ΚΚΕ με ύβρεις, προσπάθησε να περιγράψει σε όσους βρισκόταν στην εκδήλωση πως το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα κολλημένο στο παρελθόν, οπισθοδρομικό, δογματικό και άλλα πολλά.
     Όσο θα δυναμώνει η επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στα δικαιώματα των εργαζομένων, όσο θα  οξύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός και, ταυτόχρονα, θα δυναμώνει η πάλη του ταξικού εργατικού κινήματος και θα προωθείται η κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων, τόσο θα δυναμώνει και ο αντικομμουνισμός. Η πλουτοκρατία, η αστική τάξη και τα κόμματά της, οι ιδεολογικοί της εκπρόσωποι (όπως είναι και οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί καθηγητές) το γνωρίζουν καλά: Μόνο αν μπορέσουν να χτυπήσουν ή να βάλουν στο χέρι το ΚΚΕ θα μπορέσουν να περάσουν αδιαμαρτύρητα τα αντιλαϊκά μέτρα, να τα νομιμοποιήσουν στη συνείδηση του λαού και να ξεπεράσουν την κρίση τους σε όφελός τους και σε βάρος των εργαζομένων. Ε, λοιπόν, δεν θα το κατορθώσουν (άλλωστε το αντικομμουνιστικό τους «οπλοστάσιο» είναι τόσο παλιό και χιλιοειπωμένο, που ελάχιστους πείθει). Μάταια προσπαθούν. Εμείς θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τους πραγματικούς τους σκοπούς.

Φλώρινα 9/4/2011                             
              
                        
                    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.