Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Παρουσίαση της πτυχιακής εργασίας της συντρόφισσας Ευπραξίας Μπαντάζου.

Σήμερα 30 Ιούνη τελευταία μέρα παρουσίασης της πτυχιακής εργασίας της συντρόφισσας Ευπραξίας Μπαντάζου με θεματική την Οργάνωση της Λαϊκής Παιδείας μέσα από τα Παράνομα Τυπογραφεία.

Με την είσοδο στον προσεκτικά επιλεγμένο χώρο ήδη το δέος και η μυρωδιά της ιστορίας τυλίγουν τον θεατή και τον προτρέπουν να συμμετέχει νοερά σε σκηνές δόξας, αγώνα και αγωνίας, μια καταπληκτική εργασία, μοναδική στη θεματική της, έργα γνήσιας παραγωγής που ταξιδεύουν το νου σε «αδιάβαστες» σελίδες της ιστορίας, σε πρόσωπα που σημάδεψαν τη Λαϊκή Παιδεία, Γληνός, Ιμβριώτη, Παπαμαύρος, σε βιβλία και αναγνώσματα παράνομα τυπωμένα … άξια συγχαρητηρίων η συντρόφισσά μας, μη χάσετε να επισπευτείτε την πτυχιακή της εργασία ! 




Η ίδια η συντρόφισσα γράφει:
«Όπου καίνε βιβλία, σύντομα θα κάψουν και ανθρώπους.
Τι συμβαίνει όμως όταν γίνεται ακριβώς το ανάποδο;
Τι συμβαίνει όταν σε μια γωνιά της γης, μέσα στη μαυρίλα του φασισμού, οι άνθρωποι επιλέγουν να πάνε κόντρα, αψηφώντας τους κινδύνους και να φτιάξουν την δική τους παιδεία, τον δικό τους πολιτισμό, το δικό τους μέλλον;
Ιμβριώτη, Παπαμαύρος και μια σειρά άλλων παιδαγωγών, ξεκινούν να συγγράφουν τα δικά τους αναγνωστικά προβάλλοντας τις άλλες πλευρές της ζωής, παράλληλα μ’ αυτούς, απλοί άνθρωποι δημιουργούν εφημερίδες τοίχου, κατασκευάζουν τρικ, φιλοτεχνούν αφίσες.
Πίσω από την αναπαραγωγή των δημιουργημάτων τους, κρύβονται δυο κατηγορίες ανθρώπων, αυτοί που εφάρμοσαν την έντυπη τέχνη και την τυπογραφία, χωρίς καμιά γνώση πιο πριν και φτιάξαν τις μήτρες και τις μηχανές από το μηδέν, κι αυτοί που είχαν τον εξοπλισμό από παλιά.
Αυτή τη σχέση, της εκπαίδευσης με την έντυπη τέχνη και την τυπογραφία θα προσπαθήσω να μελετήσω, μέσα από φωτογραφίες τις περιόδου εκείνης. Αν και θα ήθελα ιδανικά να συνδέσω την πτυχιακή μου εργασία με τον τόπο, την συμπλήρωση των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΔΣΕ και την λαϊκή παιδεία που οργανώθηκε στην περιοχή, το ελάχιστο φωτογραφικό και σχετικό ιστορικό υλικό δεν επαρκεί για να στηθεί κάτι τέτοιο.»
Ευπραξία Μπαντάζου



…………………………………………………….. .
Τα έργα θα βρίσκονται ακόμα και σήμερα 30/06 στον χώρο του Γαλλικού Καφενείου / Γαλλικού Θεάτρου / Καφενείο Τέγου, δεξιά από τις σπηλιές ( Βραχάκια ή Καταφύγια), στο τέρμα της οδού Γιαννοπούλου (όχθη βουνού ποταμού Σακουλέβα).


Ώρες 10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00
Μπαντάζου Ευπραξία,
ΤΕΕΤ Φλώρινας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.