Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Κ.Κ.Ε. - Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο ορυχείο Αχλάδας


Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο ορυχείο Αχλάδας
     Η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ- ΤΕΡΝΑ, που εκμεταλλεύεται το Ορυχείο Αχλάδας, εδώ και μέρες έχει σταματήσει τη λειτουργία του Ορυχείου, στα πλαίσια αντιθέσεων που έχει με την ΔΕΗ Α.Ε. για την τιμή του λιγνίτη που της παραδίδει. Εδώ και πάνω από ένα μήνα, - στην αρχή με διαθεσιμότητες και στην πορεία με απολύσεις, - κυνικά ομολογεί ότι αξιοποιεί την αντίδραση των εργαζομένων (πολυήμερες απεργίες και κινητοποιήσεις) στη διαμάχη της με τη ΔΕΗ Α.Ε. Για τα κέρδη της ΤΕΡΝΑ - ΑΚΤΩΡ  και της ΔΕΗ Α.Ε οι εργαζόμενοι γίνονται έρμαια τους και πετάχτηκαν στην ανεργία μέσα στις γιορτές.

     Ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση έχει και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που όχι μόνο δεν παρεμβαίνει (το 51% της ΔΕΗ Α.Ε ανήκει στο κράτος), αλλά επιβραβεύει τους επιχειρηματικούς ομίλους που πετάνε τους εργαζόμενους στο δρόμο (βλέπε ΣΔΙΤ με ΔΙΑΔΥΜΑ και ΑΚΤΩΡ). Συνεχίζει απρόσκοπτα την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) για την απελευθέρωση / ιδιωτικοποίηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που επιβάλει η ΕΕ για την στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που έχει αυτά τα αποτελέσματα.


     Τη διαμάχη μεταξύ ΑΚΤΩΡ - ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ Α.Ε. δεν την πληρώνουν  βέβαια μόνο οι απολυμένοι εργαζόμενοι αλλά και το σύνολο του λαού. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτης, που γίνονταν από το Ορυχείο Αχλάδας, πλέον γίνεται από το Ορυχείο Προσήλιου (ΜΕΤΕ Α.Ε.) και από το Ορυχείο Αμυνταίου. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν, ο λιγνίτης από το ιδιωτικό ορυχείο του Προσήλιου είναι, σύμφωνα με εισήγηση και την απόφαση στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, κατά 20% ακριβότερος από τον λιγνίτη του ορυχείου Αχλάδας και επίσης, όπως προκύπτει από επίσημα στοιχεία της ΔΕΗ (Συνοπτική Παρουσίαση Παραγωγικών και Οικονομικών Μεγεθών Εκμετάλλευσης 2015), ο λιγνίτης του ορυχείου Αμυνταίου κατά 40% ακριβότερος. Έτσι ο λιγνίτης που προκύπτει από την ανάμιξη (30% από το Ορυχείο Προσήλιου και 70% από το Ορυχείο Αμυνταίου) που καίει ο ΑΗΣ Μελίτης είναι κατά 34% ακριβότερος από το λιγνίτη του Ορυχείου Αχλάδας. Διαφορά που την πληρώνει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Επίσης σημαντική είναι η επιβάρυνση του οδικού δικτύου της περιοχής με την μετακίνηση τόσων φορτηγών.
     Η κατάσταση αυτή μπορεί να αναδείξει καλύτερα τις συνέπειες που θα έχει η παραπέρα απελευθέρωση / ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που προωθείται με την είσοδο επιχειρηματικών ομίλων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, διανομής , εμπορίας του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο κάθε επιχειρηματικός όμιλος θα διεκδικεί τη μεγαλύτερη κερδοφορία για το κομμάτι που θα έχει αναλάβει, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να οξύνονται και να την πληρώνουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο και ο λαός.

     Το γεγονότα επιβεβαιώνουν την θέση του ΚΚΕ ότι για να μπορέσει ο ορυκτός πλούτος να αξιοποιείται προς όφελος του λαού  σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να παραχωρείται και να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κερδοφορίας από επιχειρηματικούς ομίλους. Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα έπρεπε να γίνεται στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού, στα πλαίσια του οποίου θα λειτουργεί Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο,  στον οποίο θα εντάσσεται το σύνολο της παραγωγής, διανομής και εμπορίας τους ηλεκτρικού ρεύματος και θα λειτουργεί με γνώμονα το εργατικό - λαϊκό συμφέρον και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η μόνη επίκαιρη και ρεαλιστική πρόταση από την άποψη των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων. Μόνο αυτός ο τρόπος ανάπτυξης μπορεί να διασφαλίσει συνδυασμένα:
     -Την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των δυνατοτήτων της χώρας. Φθηνή πρόσβαση σε πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αυτάρκεια.
     -Τη διασφάλιση της δουλειάς, των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
     -Την προστασία του περιβάλλοντος, την αποκατάσταση των εδαφών των ορυχείων, για γεωργική χρήση, την μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών και τη συνδυασμένη ανάπτυξη και των άλλων τοπικών οικονομικών δραστηριοτήτων όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία κ.α.
     Η υπόθεση του ορυχείου Αχλάδας όπως και οι άλλες περιπτώσεις ιδιωτικοποιήσεων από τις προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και τη σημερινή κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) απέδειξαν περίτρανα ότι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας δεν θέλει, αλλά και δεν μπορεί να συνδυάσει όλα τα παραπάνω. Εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.
     Στην κατεύθυνση αυτή η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΤΕΡΝΑ εκμεταλλεύεται την αγωνία των εργαζομένων για τη δουλειά και τα δικαιώματά τους. Τους εκβιάζει και τους βάζει μπροστά στην διαμάχη με τη ΔΕΗ Α.Ε.
     Οι εργαζόμενοι στο Ορυχείο Αχλάδας δεν πρέπει να συρθούν και να ταυτισθούν με τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να στοιχίζεται πίσω από τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
     Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους στο ορυχείο, το σύνολο του κλάδου και το λαό της περιοχής να γυρίσουν την πλάτη στα συμφέροντα της εταιρείας, στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΔΕΗ Α.Ε.

     Απαιτούμε:

     ** Άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις να ξεκινήσει η λειτουργία του Ορυχείου. Να ανακληθούν όλες οι απολύσεις και διαθεσιμότητες.
     ** Να εξασφαλιστούν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.



20/1/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.