Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Συνδικαλιστικός μεσαίωνας στην Κέρκυρα και άλλες ανοησίες των αφεντικών


Το άρθρο αυτό φιλοδοξεί να βρει θέση μνημείου σαχλαμάρας και κίτρινης δημοσιογραφίας ανάμεσα στα χιλιάδες  σχετικά που διαβάζουμε. Αιτία, ένα ρεπορτάζ εκπομπής ειδήσεων του Antenna, ενός καναλιού χοντρά μπλεγμένου με την εξουσία. Παραθέτουμε απλά κείμενα:

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου
Να καταδικάσουν την προσπάθεια, ενός δημοφιλή προορισμού, της Κέρκυρας, στον τουριστικό πρωταθλητισμό, προσπαθούν οι εργατοπατέρες του νησιού. Μέσα από έναν δεκάλογο, ζητούν από τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να θέσουν σε εφαρμογή τον συνδικαλιστικό μεσαίωνα κόντρα στον εργασιακό που καταγγέλλουν.
«Να ζητήσουν να πάρουν τα κλειδιά (σ.σ. των ξενοδοχείων). Διότι όλα αυτά που ζητάνε και με όλα αυτά που φέρνουν, δεν θέλουν τίποτα άλλο, να καταστρέψουν την ιδιοκτησία. Έχουν διαθέσει τη ζωή τους και τα χρήματά τους, για να έχουν αυτοί οι κύριοι απασχόληση», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Κέρκυρας, Παναγιώτης Μπράμος στον ΑΝΤ1.
Σύμφωνα με τις δέκα… εντολές οι εργαζόμενοι στα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία, πρέπει να καρφώνουν στο σωματείο, τους προϊσταμένους τους. Να γίνουν πληροφοριοδότες για οτιδήποτε αφορά στη λειτουργία του ξενοδοχείου για να βγαίνει και το απεργιακό πρόγραμμα. Να σταμπάρουν συγκεκριμένες περιπτώσεις συναδέλφων τους  για να την πληρώνουν με το νόμισμα που τους αξίζει. Και πριν από όλα αυτά να δουλεύουν χαλαρά.
«Έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τα χρήματά τους. Αλλά δεν επιτρέπεται να στρέφεται ο αγώνας εναντίον των τουριστών. Διότι ένας τέτοιος αγώνας είναι εναντίον των τουριστών», ανέφερε επίσης στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Μπρεντάνος.
Οι επαγγελματίες στο νησί των φαιάκων ζητούν να προστατευτεί το τουριστικό προϊόν που απειλείται από την επανάληψη ανεξέλεγκτων κινητοποιήσεων που στο παρελθόν απέτρεψαν την παραμονή στην Κέρκυρα εκατοντάδων ξένων επισκεπτών και έπληξαν τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων.
«Είναι ιερό το δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου να ζητάει τα δεδουλευμένα του. Τέτοια είδους αιτήματα θα βρουν όλους τους φορείς αρωγούς. Οι προτροπές αυτές προς τους εργαζόμενους, δεν μας εκφράζουν και δεν μας καλύπτουν», ανέφερε από πλευράς του στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, Βασίλης Βασιλάκης.
Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που η συνδικαλιστική έμπνευση έχει ως αποτέλεσμα τέτοια μεσαιωνικά… φιρμάνια. Εργαζόμενοι στο νησί έλεγαν στον ΑΝΤ1 ότι ανάλογα κείμενα μοιράζονται κατά καιρούς.
Ελάχιστοι μασήσανε όσα μας είπανε, ακριβώς γιατί κανένας εργαζόμενος δεν έχει στόχο κανένα συνάνθρωπο και μάλιστα επισκέπτη ή τουρίστα. Πίο όμως ήταν το περιβόητο κείμενο που μοιράστηκε?
Δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου :
“Σύγκρουση” με τους ξενοδόχους της Κέρκυρας προαναγγέλει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νησιού,εάν μέχρι τις 3 Ιουλίου, που έχει τη γενική του συνέλευση, δεν καταβάλουν δεδουλευμένες αποδοχές και δεν επαναφέρουν μισθούς και εργασιακές σχέσεις στα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων. Προς τούτο, έστειλε έναν 10άλογο απαιτήσεων προς τις γενικές διευθύνσεις των μεγάλων ξενοδοχείων της Κέρκυρας και ταυτόχρονα ένα άλλο 10άλογο οδηγιών στους ξενοδοχούπαλλήλους με παροτρύνσεις για τη συμπεριφορά τους στον εργασιακό χώρο.
Στην επιστολή προς τα ξενοδοχεία, εν ολίγοις, ο Σύνδεσμος ζητεί:
- Να εξοφληθούν όλα τα δεδουλευμένα μέχρι και τον Ιούνιο.
- Να καταθέσουν ακυρωμένες τις ατομικές συμβάσεις στα γραφεία του Συνδέσμου.
- Να καταβάλουν τις διαφορές μεταξύ ατομικής σύμβασης και της συλλογικής σύμβασης
- Να σταματήσουν οι ασκούμενοι να καταλαμβάνουν θέση εργασίας εργαζομένου
- Να προσλάβουν εργαζομένους (κυρίως από τους απολυμένους) με βάση τη σύνθεση προσωπικού που είχε καθορίσει ο ΕΟΤ για τα Ξενία
- Να ασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι, με 5θήμερη εργασία και 8ωρο
- Να ενταχθούν ολοι οι εργαζόμενοι στα κλιμάκια αμοιβών της συλλογικής σύμβασης των ξενοδοχοϋπαλλήλων
- Να εφαρμόσουν τα διαλείμματα με τη σχετική προσφορά καφέ και φαγητού
- Να γίνει σύσταση σε όσα στελέχη δείχνουν αντεργατικές συμπεριφορές.
Προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, ο Σύνδεσμος απευθύνει παροτρύνσεις να μην υπογράφουν τίποτα πριν τον ρωτήσουν, να δουλεύουν “ανθρώπινα” εντός του 8ώρου, να μην εργάζονται στα ρεπό, να ενημερώνουν το Σύνδεσμο για ό,τι γίνεται μέσα στο ξενοδοχείο- ακόμη και για τις συνεργασίες με τους τουρ οπερέιτορ, ώστε όλα να “ζυγίζονται” στη χάραξη στρατηγικής και να προχωρήσουν σε οργανωτικές δομές εντός των ξενοδοχείων, με τη στήριξη του Συνδέσμου.
Στην επιστολή προς τους ξενοδόχους αφήνει να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις εάν δεν συμμορφωθούν προς τις …10 εντολές άμεσα…
Κάτι πανε να πούνε αυτοί εδώ αλλά δεν τους βγαίνει καλά, ούτε ο εκβιασμός, ούτε και το νταραβέρι σωματείου και εργοδοτών. Το παρακάτω διαφωτίζει κάπως καλύτερα
¨Έκτακτη γενική συνέλευση
Η έκτακτη γενική του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχει προγραμματιστεί αρχικά για τις 26 Ιουνίου (με επαναλαμβανόμενες ημερομηνίες επαναληπτικής σε περίπτωση απαρτίας και καταληκτική την 3η Ιουλίου στο Εργατικό Κέντρο) με αντικείμενο συζήτησης την εκτίμηση της κατάστασης στα ξενοδοχεία του νησιού, την προκήρυξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων αλλά και το ζήτημα του επιδόματος ανεργίας που και φέτος θα είναι πετσοκομένο, καθώς και την κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών ενσήμων. Επίσης, θα τεθεί για μία ακόμα φορά η διεκδίκηση επανυπογραφής τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Συνθήκες γαλέρας…
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι καταγγέλουν ότι εκατοντάδες μέλη του έχουν οδηγηθεί στην ανεργία, αφού πολλά ξενοδοχεία τους αντικατέστησαν παρανόμως με «μαθητές» ελληνικών και ξένων σχολών οι οποίοι στην πραγματικότητα αντί να εκπαιδεύονται, εργάζονται 10 και 12 ώρες ημερησίως με αμοιβές από 183 ευρώ μέχρι 305 ευρώ μηνιαίως!!!
Μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία, άλλωστε, ήδη καλύπτεται από «συμβάσεις σκλαβοπάζαρου» αλλοδαπών εργαζομένων με μισθούς 300 ευρώ έως 400 ευρώ καθαρά και οι νέοι που καλούνται να αντικαταστήσουν τους παλιούς απολυμένους, προσλαμβάνονται με 586 ευρώ ή 410 ευρώ μεικτά…
Την ίδια ώρα, οι ρυθμοί εργασίας είναι εξαντλητικοί και οι υπερωρίες ή οι παραβιάσεις του 5θήμερου δίνουν και παίρνουν με την απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα της τακτικής των ξενοδόχων…


Κι εδώ η ανακοίνωση των εργαζόμενων
 
Το Δ/Σ του συνδέσμου ξενοδοχοϋπαλλήλων εκτιμώντας την κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία διαπιστώνει  ότι :
Α) Εντείνεται η αντεργατική επίθεση των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους στα ξενοδοχεία.
Β) Οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης που  εκπορεύονται απ την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. προς όφελος των μονοπωλίων έχουν διαλύσει κάθε έννοια εργατικού δικαίου και έχουν μετατρέψει τους εργασιακούς χώρους σε σύγχρονες γαλέρες.
Γ) Η κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων ( στων οποίων τα ξενοδοχεία εργάζεται  η πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου)  ,  αυξάνεται ραγδαία .
Την ίδια ώρα οι μισθοί εκτός του -15% μειώνονται περαιτέρω με απειλές , εκβιασμούς και πιέσεις για υπογραφή ατομικών συμβάσεων.
Δ) Οι ρυθμοί εργασίας έχουν ενταθεί φορτώνοντας καθημερινά περισσότερη εργασία σε λιγότερους εργαζόμενους , οι υπερωρίες δίνουν και παίρνουν όπως και οι παραβιάσεις του 5θήμερου .
Η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία αποτελούν καθοριστικό παράγοντα της τακτικής των ξενοδόχων .
Ε) Μεγάλο μέρος των επαγγελματιών ξενοδοχοϋπαλλήλων αντικαταστάθηκε από δήθεν μαθητές ελληνικών και ξένων σχολών οι οποίοι εργάζονται ακόμη και 10ωρα με αμοιβές 183 ευρώ ή 305 ευρώ μηνιαίως ,ενώ μεγάλο μέρος των θέσεων εργασίας στα ξενοδοχεία καλύπτεται από τις  συμβάσεις σκλαβοπάζαρου των αλλοδαπών με μισθούς 300 ευρώ έως 400 ευρώ. Οι νέοι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με 586 ευρώ ή 410 ευρώ μεικτά.
Στ) Το επίδομα ανεργίας συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση ενώ νέο χτύπημα αναμένεται στο ασφαλιστικό και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα .
Μπροστά σ αυτή την κατάσταση κρίνεται  αναγκαίο  η λήψη μέτρων σε βάρος των ξενοδόχων και της κυβέρνησης για την υπεράσπιση και την διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων. Τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι τουλάχιστον ισοδύναμα με τα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας.
Για την καλύτερη οργάνωση της αντεπίθεσης των ξενοδοχουπαλλήλων κρίνεται απαραίτητο να συνεδριάσουν συντονιστικές επιτροπές αγώνα, επιχειρησιακά σωματεία και να συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση του κλάδου όπου θα επικυρώσει τις αποφάσεις.
Γι αυτό αποφασίζεται η σύγκλιση  έκτακτης γενικής συνέλευσης την Πέμπτη 26/6/2014 και ώρα 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο με θέματα :
1.Εκτίμηση της κατάστασης στα ξενοδοχεία.
2.Προκήρυξη απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων.
3.Επίδομα ανεργίας, Βαρέα και τοπική σύμβαση εργασίας.
Σε περίπτωση μη απαρτίας ορίζουμε ως 2η , 3η και 4η ημερομηνία για διεξαγωγή της γενικής συνέλευσης τις 30 /6/2014,  1/7/2014,  3/7/2014 την ίδια ώρα και στον  ίδιο χώρο.
Προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με το πληρωμένο ρεπορτάζ του Αntenna που μόνο γοργόνες στη στεριά δεν βρήκε. Οι απειλές και οι κατηγορίες που γραφτηκαν και ειπώθηκαν είναι από ανυπόστατες έως και ακραία γελοίες και ψευδείς, ενώ αφορούν ένα κλάδο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων. 
Ουσιαστικά, ο σύλλογος εργαζομένων προσπαθεί να υπερασπιστεί τα μέλη του από τις κακές και κακοπληρωμένες συνθήκες εργασίας, που οδήγησαν πολλούς τα 2 τελευταία χρόνια στην εξαθλίωση.

πηγη: Εργασιακό Δελτίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.