Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Δήμαρχοι εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ: Με το λαό, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του

«Το ΚΚΕ θα δυναμώσει τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες του για τα οξυμένα λαϊκά προβλήματα, όπως κάναμε και το προηγούμενο διάστημα με τις προτάσεις μας για την ανακούφιση των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών κ.λπ. Θα δυναμώσει τις προσπάθειες για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την οικοδόμηση της Λαϊκής Συμμαχίας, να ισχυροποιηθεί η αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση της πάλης και της συσπείρωσης δυνάμεων.

Με τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές, δημάρχους, δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους θα δώσει μάχες για να αποκαλύψει στο λαό τα αντιλαϊκά σχέδια που εξυφαίνονται τόσο στην Ευρωβουλή όσο και στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια. Θα αντιπαλέψει όλα τα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ, των κυβερνήσεων και των τοπικών και περιφερειακών οργάνων που τη στηρίζουν» (απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα).

Οι 4 εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ δήμαρχοι σχολιάζουν αυτήν την πραγματικότητα, δίνοντας κι ένα στίγμα για το πώς θα πορευτούν από δω και πέρα.


Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πάτρας

Προεκλογικά αναφερόμενος στην επόμενη μέρα, ο Κώστας Πελετίδης είχε ρωτήσει: «Τι θα έχουμε; Λαό στριμωγμένο και εγκλωβισμένο ή πιο αποφασισμένο να κάνει το αποφασιστικό βήμα της χειραφέτησης, να περάσει στην αντεπίθεση, να οργανώσει την πάλη του, αποκρούοντας την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και αυτούς που τροφοδοτούν το λαό με αυταπάτες, με κάλπικες υποσχέσεις, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα;». Όντας, πλέον, εκλεγμένος δήμαρχος, απαντά στη δική μας ερώτηση: «Η επόμενη μέρα των εκλογών βρίσκει τα λαϊκά στρώματα να έχουν να αντιμετωπίσουν το σύνολο των προβλημάτων όπως πριν και οι υπαίτιοι να είναι στη θέση τους αλώβητοι. Η "Λαϊκή Συσπείρωση" γνωρίζει τις δυσκολίες, το ασφυκτικό - αντιλαϊκό πλαίσιο λειτουργίας του δήμου ως κρατικής υπηρεσίας. Θα αγωνιστεί ενάντια στις επιλογές της κυβέρνησης και των αφεντικών τους. Θα βρεθεί δίπλα στα λαϊκά στρώματα επιδιώκοντας την ανακούφισή τους. Όπλο μας η λαϊκή συμμαχία των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών, το ξεπέρασμα προκαταλήψεων, αυταπατών, η πορεία ανασυγκρότησης του λαϊκού κινήματος. Με ενθουσιασμό όλες και όλοι εμείς που μας εμπιστεύθηκε ο λαός θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, για να δρομολογηθούν θετικές εξελίξεις στη ζωή, στον τόπο κατοικίας του πατραϊκού λαού».
Στέλιος Σταμούλος, δήμαρχος Ικαρίας

«Ισχύει για μας ό,τι δηλώσαμε προεκλογικά, ό,τι δεσμευτήκαμε και το βράδυ των εκλογών: Έχουμε να δώσουμε μάχες. Γι' αυτό εκλεχτήκαμε. Η "Λαϊκή Συσπείρωση", οι άνθρωποί της, άνθρωποι του αγώνα και της βιοπάλης, θα συνεχίσουν να μάχονται καθημερινά, θα στηρίξουν κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία και δράση, θα αντιπαλεύουν τις αντιλαϊκές επιλογές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, δε θα πουν ψέματα, δε θα κοροϊδέψουν, δε θα εξαπατήσουν. Ο δήμος θα γίνει μετερίζι αγώνα, μετερίζι της λαϊκής αντιπολίτευσης για να μπει φραγμός στην αντιλαϊκή πολιτική, με τους εκλεγμένους αγωνιστές στην πρώτη γραμμή να αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική και τα μέτρα των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Θα προσπαθήσουμε να πάμε ένα βήμα μπροστά, να ανοίξουμε το δρόμο των ριζικών αλλαγών σε όφελος του εργαζόμενου λαού. Άμεσα, στις επόμενες μέρες, ξεκινάμε συζητήσεις - συνελεύσεις σε όλα τα χωριά και συναντήσεις με τις τοπικές κοινότητες, με όλους τους συλλόγους, θέλοντας να συμβάλουμε στην ενεργοποίηση του λαού για να αρχίσουμε διεκδικήσεις, να αντισταθούμε στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή μας. Έχουμε, πέρα από αυτά που βασανίζουν όλο το λαό, και μερικά στα οποία δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή. Για παράδειγμα, πριν απ' όλα το θέμα με την Υγεία και κυρίως τις ελλείψεις στο νοσοκομείο, στο Κέντρο Υγείας και τα αγροτικά ιατρεία που είναι εγκαταλελειμμένα. Οργανώνουμε την παρέμβασή μας για μια σειρά έργα υποδομής, όπως τα λιμάνια και οι δρόμοι, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης για τα απορρίμματα, ενώ υπάρχει και το σοβαρό πρόβλημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας. Κοντά σ' αυτά έχουμε και μερικά κυρίαρχα ΔΕΝ: Δεν θα δεχτούμε ανεμογεννήτριες, δεν θα εκχωρήσουμε δημόσια περιουσία σε ιδιωτικά συμφέροντα, δεν θα δεχτούμε απολύσεις και διαθεσιμότητες προσωπικού. Έχουμε αρκετά να παλέψουμε...».
Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης

Στα δυτικά της Αθήνας, στην Πετρούπολη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» παραμένει στη δημαρχία για μια ακόμα πενταετία με αλλαγή σκυτάλης από τον Θωμά Κοτσαμπά, σημερινό δήμαρχο, στον Βαγγέλη Σίμο που θα αναλάβει τη δημαρχία το Σεπτέμβρη. Το ρήμα «παλεύουμε» είναι ήδη στοιχείο της καθημερινότητας σ' αυτόν τον δήμο. Έτσι, η κουβέντα με τον Βαγγέλη Σίμο για την επόμενη μέρα πήγε κατευθείαν στα πρόσθετα νέα μέτωπα, πέρα από αυτά που είναι ήδη ανοιχτά:

«Μία από τις βασικές δεσμεύσεις μας ήταν και παραμένει ότι θα είμαστε η πιο δυναμική αντιπολίτευση και απέναντι στην Περιφέρεια και απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης που επιδιώκουν να φέρουν στη γειτονιά μας τα εργοστάσια καύσης απορριμμάτων, ένα θέμα αιχμής για όλες τις δυτικές συνοικίες, που βρίσκονται αντιμέτωπες με μια πολιτική που ενισχύει με κάθε τρόπο την αισχροκέρδεια διαφόρων επιχειρηματιών.Ζήτημα αιχμής, επίσης, στο οποίο η δημοτική αρχή ήδη είναι στον αγώνα μαζί με τους Συλλόγους και την Ένωση Γονέων, είναι οι συγχωνεύσεις των σχολείων (στις 27/5 κατατέθηκε και σχετική Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή). Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις και κάναμε καθαρό στην κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η συγχώνευσηΤρίτο, άμεσο ζήτημα, οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και η άμεση προοπτική να μείνει ο δήμος χωρίς εργαζόμενους ακόμα και σε βασικές δομές του. Εδώ παλεύουμε μαζί με το Σύλλογο Εργαζομένων και το Συνδικάτο στους ΟΤΑ για μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας με πλήρη δικαιώματα. Αυτονόητο ότι συνεχίζουμε να αντιπαλεύουμε στο σύνολό της την αντιλαϊκή πολιτική, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές, για να αποτρέψουμε όσα περισσότερα μπορούμε, για να στηρίξουμε καθέναν που έχει ανάγκη. Σημαντικό στοιχείο της πάλης μας - καθώς η κυβέρνηση μεθοδεύει και πιέζει σ' αυτήν την κατεύθυνση - είναι να μην επιτρέψουμε καμιάς μορφής επιχειρηματικότητα να περάσει στις δομές του δήμου».
Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου

Ο Μιχάλης Σελέκος εστιάζει στα πρώτα αναγκαία βήματα: «Αυτό που θα κάνουμε, πριν απ' οτιδήποτε άλλο, είναι να εξηγήσουμε από τις πρώτες μέρες και με κάθε τρόπο σε όλους τους κατοίκους της περιοχής ποιος είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης, ποιοι είναι αυτοί που καθορίζουν και το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της και το οικονομικό μέσα στο οποίο κινείται η Τοπική Διοίκηση. Να δείξουμε τα ασφυκτικά πλαίσιά της, που καθορίζονται από τη θέση της στην κρατική δομή και που σαν τέτοια, μέρος δηλαδή του αστικού κράτους, λειτουργεί για να υπηρετείται και τοπικά καλύτερα η κεντρική πολιτική, που εκ των πραγμάτων είναι μια πολιτική για το κεφάλαιοΘα επιδιώξουμε, λοιπόν, να δώσουμε στον καθένα να καταλάβει την πραγματική εικόνα σε σχέση με αυτό που παραλαμβάνουμε. Δεύτερο βήμα, μαζί με όλο τον κόσμο, μέσα από λαϊκές συνελεύσεις που θα αγκαλιάσουν όλες τις περιοχές του δήμου, θα αναδείξουμε τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός, θα τα ιεραρχήσουμε και θα βάλουμε μπροστά μια διαδικασία για να λυθούν όσα μπορούν να λυθούν άμεσα, κυρίως ζητήματα υποδομών και όχι βιτρίνας.Αυτό που θέλουμε είναι να λειτουργεί καθημερινά ο δήμος σαν μετερίζι, σαν μοχλός, ένας λαϊκός δήμος στον οποίο εργαζόμενοι και άνεργοι, η νεολαία θα βρίσκουν σύμμαχο στην πάλη που θα κάνουν για τα δικαιώματά τους. Ο δήμος από μόνος του δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Μπορεί, όμως, να είναι σύμμαχος στην πάλη του λαϊκού κινήματος. Με αυτήν την έννοια θα είμαστε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και την ΕΕ, που με τις πολιτικές τους φορτώνουν βάρη στο λαό.

Ειδικά για το Χαϊδάρι μέτωπα ανοίγει η ίδια η γεωγραφική του θέση: Ο δήμος μας έχει ένα τεράστιο μέτωπο που περιλαμβάνει το Σκαραμαγκά, τους δύο ορεινούς όγκους (Ποικίλο και Αιγάλεω), το Δαφνί και το Στρατόπεδο. Χώρους στους οποίους έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να κερδοσκοπήσουν σε θάλασσα και γη. Θα αντιδράσουμε σε κάθε επιδίωξη κερδοσκοπίας στη δημόσια γη. Παράλληλα θα αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να ανακουφιστεί ο λαός από την πίεση της αντιλαϊκής πολιτικής, με καλύτερες, φτηνές και δωρεάν υπηρεσίες για όλους, π.χ. στους παιδικούς σταθμούς, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό κ.α. Και βέβαια, συνεχίζουμε, όπως και πριν, την καθημερινή πάλη μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές για να μη μείνει κανείς χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, απλώνουμε ομπρέλα προστασίας στα λαϊκά στρώματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.