Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ της ΚΝΕ ενόψει των φοιτητικών εκλογών στις 17 Απρίλη




ΚΑΛΕΣΜΑ της ΚΝΕ
ενόψει των φοιτητικών εκλογών στις 17 Απρίλη

Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη

     Η αποκαλούμενη σύνδεση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με την καπιταλιστική αγορά, "η σύνδεση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας με τον αναπτυξιακό" σημαίνει: Αντί για επιστημονική γνώση, μάζεμα αποσπασματικών δεξιοτήτων που χρειάζεται η καπιταλιστική αγορά. Αντί για έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, έρευνα αποκλειστικά για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Σημαίνει καλή επιστημονική μόρφωση για λίγους κι εκλεκτούς. Σημαίνει μεγαλύτερη σύνδεση με αυτό που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας, δηλαδή μισθοί χαρτζιλίκι, περιπλάνηση μεταξύ 5μηνης δουλειάς και ανεργίας, δουλειά όποτε και όσο θέλει το αφεντικό, χωρίς ένσημα και υγειονομική κάλυψη.
     Η κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς αφορά κάθε νέο και νέα που βρίσκεται στους χώρους εκπαίδευσης, που προσπαθεί να μορφωθεί, να σπουδάσει, να αντιμετωπίσει τους ταξικούς φραγμούς, για να του προσφέρει το σάπιο σύστημα στη συνέχεια ανεργία και κακοπληρωμένη ολιγόμηνη δουλειά. Όπως και με ένα από τα καινούρια προγράμματα του σχεδίου για την υπερεκμετάλλευση των νέων, που τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ τους ρίχνει σε επιχειρήσεις για 5 μήνες με 460 ευρώ το μήνα και τους αποφοίτους λυκείων για 400 ευρώ.

Σήμερα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας!
     Δε μας ταιριάζει η απογοήτευση, η λογική "δεν αλλάζει τίποτα". Είναι η ώρα που πρέπει οι νέοι και οι νέες που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να ξεχωρίσουν φίλους απ' τους εχθρούς και να προχωρήσουν μπροστά.
     Ο συμβιβασμός και η απάθεια δεν έδωσαν ποτέ τίποτα καλό. Τίποτα δε χαρίστηκε. Υπάρχουν, όμως, και συγκεκριμένες αιτίες για το ότι οι αγώνες σήμερα δεν φέρνουν αποτελέσματα. Γι' αυτό σε καλούμε ν' αναλογιστείς.
     Μπορούν να γίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα στο φοιτητικό κίνημα και τον αγώνα μας σήμερα:
     1) Να οργανωθούμε με αγωνιστικούς ζωντανούς συλλόγους και μαχητικά όργανα.
     * Κέντρο της οργάνωσης και του αγώνα πρέπει να είναι το τμήμα, το έτος, το εξάμηνο που θα έχουν και τις εκλεγμένες επιτροπές τους.
     * Σύλλογοι με συχνές και μαζικές γενικές συνελεύσεις με πραγματική συζήτηση. Που θα συζητούνται οι γνώμες και προτάσεις όλων και όχι μόνο των παρατάξεων. Για να οργανώνεται η πάλη και όχι να γίνεται διαγωνισμός «ατάκας». Σύλλογοι που παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, με σταθερή επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα, που διοργανώνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, πλούσια δραστηριότητα.
     * Διοικητικά συμβούλια αγωνιστικά, διεκδικητικά, που να συνεδριάζουν σταθερά, να ενημερώνουν, να κάνουν απολογισμό στους φοιτητές που το εξέλεξαν με την ψήφο τους στις φοιτητικές εκλογές.
     * Χρειάζονται πλέον συνολικότερες αλλαγές και στη δομή του φοιτητικού κινήματος που να βοηθούν να οργανώνεται καλύτερα η πάλη, να συμμετέχει μεγαλύτερο κομμάτι φοιτητών. Χρειάζεται σύλλογος ανά τμήμα, δευτεροβάθμιο όργανο στο ίδρυμα και πανελλαδικό όργανο αγώνα.
     2) Να γίνει το φοιτητικό κίνημα αναπόσπαστο μέρος του λαϊκού κινήματος. Έτσι αποκτάει τεράστια δύναμη.
     Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συμβάλει στην προσπάθεια να χτίζεται καθημερινά η λαϊκή συμμαχία. Να γίνει ορμητικό ποτάμι που μπορεί να πνίξει την εξουσία των μονοπωλίων. Να βαδίσουν οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους φτωχούς απασχολούμενους και αγρότες, τις γυναίκες, τους μαθητές, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας πλήττει όλους. Αυτή η συμμαχία και η εξουσία της, είναι το μόνο πραγματικά καινούργιο, είναι η μόνη εγγύηση για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη, στα πλαίσια της οποίας και η εκπαίδευση θα μπορεί ταυτόχρονα να μορφώνει και να απελευθερώνει τον παραγωγό του πλούτου από το μόχθο και τα βάσανα.
     3) Να δυναμώσει η κατεύθυνση της πάλης που εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Το εκμεταλλευτικό σύστημα, η βαρβαρότητα δεν εξανθρωπίζεται.
     Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί και να δεχτεί χτύπημα η γραμμή του συμβιβασμού και των αυταπατών. Αν δε θέλεις να πληρώσεις το χρέος, πάλεψε για μονομερή διαγραφή του. Αν θέλεις να φύγει η τρόικα, πάλεψε για την αποδέσμευση από την ΕΕ. Αν θέλεις φιλολαϊκή πολιτική και ανάπτυξη πάλεψε για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Αν θέλεις να τσακιστεί η ταξική εκμετάλλευση, να έχεις μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, πάλεψε ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.
     Δεν υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο του σάπιου συστήματος. Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, με την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του εργαζόμενου λαού. Ο δρόμος της μόνης φιλολαϊκής ανάπτυξης, που βάζει στο επίκεντρο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των καπιταλιστών. Είναι ο μόνος δρόμος όπου η Παιδεία θα είναι λαϊκή, στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. Όπου τα πανεπιστήμια, ως αναπόσπαστο στοιχείο φιλολαϊκής ανάπτυξης, θα παίζουν τον πραγματικό μορφωτικό, ερευνητικό και κοινωνικό τους ρόλο. Για να βοηθούν δηλαδή στην ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της έρευνας και στην αξιοποίησή τους προς όφελος των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, όπως:
  • Στην αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, που σήμερα κάποιες υπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλίων και άλλες που δεν την υπηρετούν, καταστρέφονται.
  • Στην εξύψωση των ανθρώπινων δυνατοτήτων, που σήμερα τσακίζονται από το καθεστώς της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
  • Στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής, την καταπολέμηση ασθενειών, την εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων, την απάλυνση του μόχθου του εργάτη, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση της νέας κοινωνίας.
     Να πάρουν απάντηση και να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης. Τους βολεύει η ανοργανωσιά και η αποχή των φοιτητών από τις συλλογικές διαδικασίες και τον αγώνα, γιατί θέλουν φοιτητικούς συλλόγους - όργανα του αστικού κράτους και των κομμάτων τους. Συνδιαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής και πλασιέ των επιχειρήσεων. Κάνουν τα πάντα για να υλοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι προτάσεις τους είναι copy - paste των θέσεων της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κάνουν τα πάντα για να μην σηκώνουν κεφάλι οι φοιτητές, να μην έρχονται σε ρήξη με την πολιτική που χτυπάει τις ζωές τις δικές τους και των οικογενειών τους. Έχουν μετατραπεί σε μηχανισμό που στήνει ρουσφέτια και εξαγορά μαθημάτων. Η ΠΑΣΠ σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζει "προσωπείο" για να "ξεπλύνει τις αμαρτίες" της και για να εγκλωβίσει τους φοιτητές ξανά.
     Απάντηση να πάρουν και οι ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ η συμμαχία της "κυβερνώσας αριστεράς". Εχθρεύονται κάθε τι οργανωμένο. Θέλουν κίνημα χυμαδιό για να μιλάνε εξ ονόματός του, κίνημα που καπελώνεται ανά πάσα στιγμή από Πρυτάνεις και καθηγητές που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν θέλουν οργανωμένη με διάρκεια διεκδίκηση, αλλά "εκρηκτικά" στιγμιότυπα που και που, όχι αγώνα ρήξης αλλά φαρσοκωμωδία και τυχοδιωκτισμούς. Όλη τη χρονιά, προσπαθούσαν παντού να διαλύσουν τις προσπάθειες οργάνωσης των φοιτητών σε κάθε έτος. Αλλού υπονόμευαν τον κοινό βηματισμό των φοιτητών με τους εργάτες και το λαό, ειδικά στις μεγάλες απεργίες, εκεί που οι διεκδικήσεις των φοιτητών θα αποκτούσαν δυναμική κι αλλού έστηναν τις συγκεντρώσεις των ξεπουλημένων εργατοπατέρων. Υπερασπίζονται το πανεπιστήμιο του σάπιου συστήματος. Κρύβουν την ουσία των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και μένουν μόνο σε πλευρές της γι' αυτό δεν έχουν πρόβλημα να καταγγέλλουν τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων και ταυτόχρονα μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιοι! Είναι οι πρωταγωνιστές της αντι - ΚΚΕ και αντι - ΠΑΜΕ επίθεσης παίρνοντας θέση πλάι σε πολιτικούς αστικών κομμάτων και τα ΜΜΕ των καπιταλιστών. Έφτασαν στο σημείο να καταψηφίζουν στα όργανα των συλλόγων τη στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων επειδή "είναι του ΚΚΕ"! Καλλιεργούν την αυταπάτη ότι με μια "αριστερή" κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση που "θα την ελέγχει το κίνημα", οι καπιταλιστές θα τρομάξουν, θα αρχίσουν να δίνουν αυξήσεις, θα σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τους εργάτες.
     Απάντηση στον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος, στην έλλειψη οργάνωσης, δεν είναι οι νέες δήθεν "ανεξάρτητες" παρατάξεις ή κινήσεις. Φτιάχνονται υπό την καθοδήγηση Πρυτάνεων, Προέδρων, Προϊσταμένων Τμημάτων, καθηγητών ακόμα και από τοπικούς παράγοντες για να υπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Στόχος τους είναι να υπονομεύουν, να κάμπτουν οργανωμένες και πολιτικοποιημένες αντιδράσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και να περνούν πιο εύκολα οι σχεδιασμοί του συστήματος.


Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας σε καλεί σε ανυποχώρητη δράση
για την οργάνωση του αγώνα και του κινήματος:
  • Πάλεψε με τις επιτροπές αγώνα, με τους συλλόγους, με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε όλες τις σχολές, τμήματα, έτη. Με τη δική σου γνώμη και πρόταση.
  • Κάνε δική σου υπόθεση την οργάνωση του αγώνα σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο, σύλλογο, με γενικές συνελεύσεις. Τη δημιουργία εκλεγμένων επιτροπών. Για το μέλλον σου, για τα δικαιώματά σου στις σπουδές και στη δουλειά.
  • Απαίτησε να κάνουν απολογισμό στους φοιτητές όσοι εκλέχτηκαν στις προηγούμενες φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.
  • Πάρε πάνω σου τη διεξαγωγή των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών με στόχο ενεργούς και ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους και μαχητικά όργανα.
  • Ενίσχυσε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής, που δημιουργούνται σε κάθε σχολή από τα μέλη της ΚΝΕ και κάθε φοιτητή που δεν ανέχεται τις μισές σπουδές, τη μισή δουλειά, τη μισή ζωή.

2/4/2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.