Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ  ΚΑΙ  ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ  ΕΚΛΟΓΕΣ  2010

Σ Υ Ν Δ Υ Α Σ Μ Ο Σ
ΛΑΪΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας: Αντώνης Τσάκωνας.
Υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας: Μανώλης Βογιατζής.
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Φλώρινας: Βασίλης Καραντζίδης.
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Αμυνταίου: Γιάννης Κέρλοβας.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Οι  θέσεις  της  Λαϊκής  Συσπείρωσης
για  ΔΕΗ – Ενέργεια.

     Η περιοχή της  Δυτ. Μακεδονίας,  εδώ και πολλές δεκαετίες,  αποτελεί την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδας και πρώτη δέχτηκε τις καταστροφικές συνέπειες από την πολιτική της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που προωθείται στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και που, σαν στόχο έχει, την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου.
     Η μέχρι τώρα διαδικασία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, – η οποία ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, – είχε σαν αποτέλεσμα:
     * Τη συνεχή αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας (περίπου κατά 48%).
     * Την ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
     * Το χάσιμο πάνω από 15.000 θέσεων εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλιάς στη ΔΕΗ, την ισοπέδωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στην ενέργεια και στα ορυχεία.   
     Η περιοχή μας πλήρωσε ακριβά τις μέχρι τώρα αναδιαρθρώσεις, με απώλεια περισσότερων από 4.000 θέσεων εργασίας μόνιμης και σταθερής δουλιάς (από 9.500 το 1997, λιγότερες από 5.500 σήμερα), με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική κοινωνία. Μόνο το οικονομικό κόστος, από μισθούς των εργαζομένων στη ΔΕΗ, λόγω αντικατάστασης των μόνιμων θέσεων εργασίας με εργολαβίες και συμβασιούχους, είναι πάνω από 50.000.000 ευρώ το χρόνο – εισόδημα που καταναλώνονταν στην περιοχή. Είναι ανυπολόγιστο το κοινωνικό κόστος, λόγω της ανεργίας, της φτώχιας και της ανασφάλειας που πλήττει τους κατοίκους της περιοχής, των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία και της καταστροφής του περιβάλλοντος, των προβλημάτων μετεγκατάστασης των οικισμών (Ανάργυροι, Αχλάδα, Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Κόμανος, Ακρινή, Αγ. Δημήτριος), κ.λπ.
     Οι πολιτικο-συνδικαλιστικές παρατάξεις της περιοχής και οι παράγοντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι Νομαρχιακές και Δημοτικές Αυτοδιοικήσεις, συμπαρατάχθηκαν και στήριξαν αυτές τις πολιτικές. Καλλιέργησαν αυταπάτες προσδοκιών και αναμονής (σύμφωνα σταθερότητας, τοπικός πόρος, κ.λπ.), ήταν οι πυροσβέστες της λαϊκής οργής και αγανάκτησης, των λαϊκών αγώνων και  κινητοποιήσεών. Εγκλώβισαν το λαό με ψεύτικες υποσχέσεις, χρησιμοποίησαν κάθε μέσο για να επιβάλλουν την αντιλαϊκή πολιτική τους.
     Στις επικείμενες τοπικές εκλογές, οι υποψήφιοι αυτών των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων, θα προσπαθήσουν να αποποιηθούν τις ευθύνες, τόσο τις δικές τους, όσο και των πολιτικών που στήριξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα εμφανιστούν σαν «αυτοδιοικητικοί» και δήθεν «ανεξάρτητοι» από τα κόμματα που στήριξαν και τους στηρίζουν, «υπερκομματικοί αγωνιστές» και υπερασπιστές της δημόσιας ΔΕΗ.   
     Η πολιτική καταδίκη όλων αυτών των μεγαλόσχημων παραγόντων και των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται πίσω τους και η υπερψήφιση των συνδυασμών της Λαϊκής Συσπείρωσης, μπορεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές σε όφελος του τόπου και του λαού.
2
     Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της ΔΕΗ για την περιοχή προβλέπουν ξεπούλημα σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και ορυχείων (Βεύη, Βεγόρα, κ.λπ.) σε ιδιώτες (ουσιαστικά στο μεγάλο κεφάλαιο) και κλείσιμο μονάδων. Αυτό σημαίνει μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή κατά 60% (από 4,300 MW που είναι σήμερα σε 1.740 MW) και απώλεια 6.000 θέσεων εργασίας [μόνιμων, συμβασιούχων και εργολαβικών]. Σε μια τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν με ερήμωση, όχι μόνο οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, αλλά ολόκληρη η περιοχή, αφού θα έχουμε έκρηξη της ανεργίας και της φτώχιας σ’ όλη τη Δυτ. Μακεδονία.
Η Λαϊκή Συσπείρωση παλεύει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.
     Μια ανάπτυξη ισόρροπη, – κατά περιφέρεια και κλάδο, – που σέβεται το περιβάλλον, ικανοποιεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου. Μια ανάπτυξη, όπου τα μεγάλα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία, θα υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και εργατικός-λαϊκός έλεγχος και θα δημιουργηθούν νέοι θεσμοί γνήσιας λαϊκής συμμετοχής στους χώρους δουλιάς, μόρφωσης και κατοικίας.

Σ’ αυτά τα πλαίσια,
π α λ ε ύ ο υ μ ε   και   δ ι ε κ δ ι κ ο ύ μ ε:
    
     ** Αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των άλλων πλουτοπαραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής μας, από κρατικούς φορείς, με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και το σεβασμό στο περιβάλλον και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
    ** Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα Ενέργειας, - μοχλό για την ανάπτυξη. Δημόσια ΔΕΗ ενταγμένη σ’ αυτόν. Αποκλειστικά δημόσια ορυχεία και σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής. Στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, που σημαίνει κεντρικό σχεδιασμό, με βασικό και ασφαλές καύσιμο το λιγνίτη, – και με ταυτόχρονη εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και γενικότερα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, – τουλάχιστον μέχρι το 2050. [Οι λιγνίτες που υπάρχουν υπερεπαρκούν για έναν τέτοιο σχεδιασμό]. Να προγραμματισθεί παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  3.500 – 4.000 MW από λιγνίτες της περιοχής. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι αναγκαίο να προχωρήσει άμεσα – και αποκλειστικά από τη ΔΕΗ – η κατασκευή των μονάδων ΜΕΛΙΤΗ – II  και  ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ – V  και να εκσυγχρονιστεί η μονάδα V του ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Επίσης, να γίνει σύγχρονη μονάδα στον ΑΗΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ. – Αναγνώριση του ενεργειακού προϊόντος ως κοινωνικού προϊόντος. Μειωμένο τιμολόγιο για αγροτική χρήση. Φτηνή ηλεκτρική ενέργεια για το λαό. / Κατασκευή μονάδων τηλεθέρμανσης.   
     ** Μόνιμη και σταθερή δουλιά για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μονιμοποίηση όλων όσων εργάζονται με τέτοιες μορφές (συμβασιούχοι, εργολαβικοί, κ.λπ.). – Άμεσα 5.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στη ΔΕΗ, σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. – Να σταματήσει η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς και οι εξοντωτικές υπερωρίες. – Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους τόπους δουλιάς.  
     ** Άμεση και οργανωμένη μετεγκατάσταση, – με τη δημιουργία όλων των αναγκαίων υποδομών, – όλων των οικισμών που έχουν πρόβλημα (Ανάργυροι, Αχλάδα, Μαυροπηγή, Ποντοκώμη, Ακρινή, κ.λπ.), με έξοδα του κράτους και της ΔΕΗ.
     ** Πλήρης αποκατάσταση και προστασία του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, από κρατικό φορέα και με χρηματοδότηση του κράτους και της ΔΕΗ. Ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των εδαφών που έχει τελειώσει η εξόρυξη του λιγνίτη (πάνω από 200.000 στρέμματα σ’ όλη τη Δυτ. Μακεδονία), προς όφελος του λαού της περιοχής [πάρκα, χώροι αναψυχής και πράσινου, χώροι πολιτισμού και αθλητισμού, αγροτικές καλλιέργειες, κ.λπ.].                                                                   2 – 9 – 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.