Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Πέμπτη 9 Αυγούστου 2012

Εργασιακός μεσαίωνας στις εργολαβίες της ΔΕΗ


ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Εργασιακός μεσαίωνας στις εργολαβίες της ΔΕΗ

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή



Ερώτηση, προς τους υπουργούς Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με θέμα τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στις εργολαβίες της ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Αναλυτικά, η Ερώτηση, που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή:

Χάος και εργασιακός μεσαίωνας επικρατεί για τους εργαζομένους στις εργολαβίες της ΔΕΗ στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚ - ΔΜ) και στους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε Κοζάνη και Φλώρινα. Από τη μία μεριά συνεχώς μειώνεται το μόνιμο προσωπικό (από 10.000 εργαζόμενους στις αρχές της δεκαετίας του 2000 σε 5.000 σήμερα) ακόμη και το προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις, από την άλλη, όλο και μεγαλύτερο μέρος των εργασιών δίνεται σε εργολαβίες λόγω της στρατηγικής της ΔΕΗ για διάλυση των εργασιακών σχέσεων και ελαχιστοποίησης του κόστους εργασίας.

Στις εργολαβίες της ΔΕΗ δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, Επιθεώρηση Εργασίας, ΙΚΑ, κλπ. Οι εργολάβοι και η ΔΕΗ έχουν πλήρη ασυδοσία. Υπάρχει απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Ζερβού προς τους διευθυντές ΑΗΣ και ορυχείων, καθώς και τους υπευθύνους εργολαβιών της επιχείρησης, να ελέγχεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, τα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας, να μην εξοφλούνται οι πιστοποιήσεις των εργολάβων αν δεν έχουν κατατεθεί οι μισθοί των εργαζομένων σε τραπεζικούς λογαριασμούς σύμφωνα με τις ανάλογες συμβάσεις εργασίας. Απόφαση, που είχε εκδοθεί μετά από κινητοποιήσεις και πίεση του Σωματείου Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας. Η απόφαση έχει καταντήσει κουρελόχαρτο και δεν εφαρμόζεται πουθενά, με απόλυτη ανοχή, αν όχι προτροπή της διοίκησης και των υπουργείων σας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι:

• Απλήρωτοι χιλιάδες εργαζόμενοι για μήνες. Σχεδόν όλοι οι εργολάβοι πληρώνουν με πάνω από δύο μήνες καθυστερήσεις. Υπάρχει εργολάβος του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που έχει απλήρωτους μισθούς 5 μηνών.

• Δεν υπάρχει καμία εικόνα με ποιες συμβάσεις πληρώνονται οι εργαζόμενοι, ούτε δίνονται αναλυτικά εξοφλητικά μισθοδοσίας στους εργαζόμενους, όπως είναι υποχρεωμένοι να δίνουν κάθε μήνα οι εργοδότες για να υπάρχει στοιχειώδης έλεγχος. Οι εργολάβοι πληρώνουν, δηλαδή, όσο και όταν θέλουν.

• Δουλεύουν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι κυρίως αλλοδαποί, αλλά και Έλληνες, που δεν εμφανίζονται σε κανένα πρόγραμμα εργασίας, σαν να μην υπάρχουν.

• Εργαζόμενοι στις πιο δύσκολες και ανθυγιεινές εργασίες (π.χ. τέφρες, λιγνίτες, ανοιχτά ορυχεία, κλπ.) είναι ασφαλισμένοι με μεικτή ασφάλιση ΙΚΑ αντί για βαρέα και ανθυγιεινά.

• Επιδόματα αδείας, δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα πληρώνονται συνήθως μόνο μετά από κινητοποιήσεις και προσφυγές εργαζομένων στα δικαστήρια, μετά την πάροδο 2-3 χρόνων.

• Τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα, ακόμη και εργατικά ατυχήματα ούτε καν δηλώνονται. Πρόσφατα έγινε σοβαρό εργατικό ατύχημα σε ορυχείο που δεν δηλώθηκε γιατί ο εργαζόμενος ήταν ανασφάλιστος.

• Η εντατικοποίηση της εργασίας ξεπερνάει κάθε όριο, με 10ωρα και 12ωρα απασχόλησης, για 500-600 ευρώ το μήνα, που βάζει σε κίνδυνο ακόμη και ζωές εργαζομένων.

Τα προβλήματα επιδεινώνονται διαρκώς το τελευταίο διάστημα γιατί από τη μια μεριά οι εργολαβίες δίνονται όλο και σε χαμηλότερες τιμές, από την άλλη η ΔΕΗ επικαλούμενη έλλειψη ρευστότητας καθυστερεί πληρωμές στους εργολάβους, με συνέπεια να εντείνονται τα προβλήματα απλήρωτης εργασίας, αμοιβών πολύ κάτω απ' όσα προβλέπουν οι συμβάσεις εργασίας. Συνέβη δε το τραγελαφικό, από απλήρωτη για μήνες εργαζόμενη στις εργολαβίες, η ΔΕΗ να της κόβει το ρεύμα, γιατί δεν είχε να το πληρώσει.

Η τρομοκρατία των εργολάβων και η ασυδοσία οργιάζουν. Όποιος εργαζόμενος τολμήσει να ζητήσει το δίκιο του απολύεται. Συνέβη δε και αυτό: Σε κάποιες εργαζόμενες που πληρώθηκαν μέσω τραπεζικού λογαριασμού, η εργολάβος τους ζητούσε πίσω μέρος των χρημάτων. Όσες δεν υπέκυψαν, απολύθηκαν. Η συγκεκριμένη εργολάβος μετά από παρέμβαση του σωματείου εργαζομένων στην Ενέργεια αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις συγκεκριμένες απολύσεις.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της λειτουργίας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στόχος είναι η μείωση του κόστους εργασίας σε επίπεδο πείνας. Νόμος και τάξη είναι η διάλυση και κατάργηση κάθε εργασιακής σχέσης και εργατικού δικαιώματος, η πάση θυσία διασφάλιση των κερδών του εργοδότη.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

• Θα πάρουν τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών δικαιωμάτων και την προστασία των εργαζομένων στους εργολάβους και τη ΔΕΗ; Θα καταβάλει η ΔΕΗ τους μισθούς και τα αντίστοιχα ποσά να τα παρακρατήσει από τις πιστοποιήσεις των εργολάβων, ως μέτρο άμεσης ανακούφισης των εργαζομένων;

• Θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να περιοριστεί η ασυδοσία και αυθαιρεσία της ΔΕΗ και των εργολάβων;

• Πρόκειται να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των ανέργων και των οικογενειών τους, καθώς και των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται από την επιβολή της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που συνεχίζει να κλιμακώνει η τρικομματική κυβέρνηση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Θεοδόσης Κωνσταντινίδης

Ελένη Γερασιμίδου

Σπύρος Χαλβατζής