Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

"ΔΥΟ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"



Εκδήλωση με θέμα «Οι δύο δρόμοι ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία και οι θέσεις του ΚΚΕ» πραγματοποίησε την Τετάρτη 26 Μάρτη η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στην Κοζάνη.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν οΓιάννης Βήττας, μέλος της Επιτροπής Περιοχής και υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Δυτική Μακεδονία βίωσε και βιώνει την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας, η οποία σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ προσεγγίζει το 30% και με την πραγματική ανεργία να είναι μεγαλύτερη. Βίωσε και βιώνει τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, την ανασφάλιστη και απλήρωτη ή κακοπληρωμένη εργασία. Τις ιδιωτικοποιήσεις, με κυρίαρχη αυτή της ΔΕΗ, το μαρασμό κλάδων, όπως αυτός των Κατασκευών, οι οποίοι -παρότι αναγκαίοι- δεν εξασφαλίζουν πλέον κέρδος. Βίωσε την εξαφάνιση ή τη μείωση καλλιεργειών και τη συνεπακόλουθη μείωση του αγροτικού πληθυσμού. Βίωσε τη συρρίκνωση και την απαξίωση υποδομών, προορισμένων να καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες, των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των σχολείων, των παιδικών σταθμών. Οι 3 από τις 4 Περιφερειακές Ενότητες είδαν τον πληθυσμό τους να μειώνεται. Αυξήθηκε η μετανάστευση στο εξωτερικό, ιδιαίτερα των νέων.
Και όμως μέσα σε αυτή την κατάσταση, τον τελευταίο μήνα παρουσιάστηκε το εξής στοιχείο: Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζει για το 2011 αυξητική μεταβολή στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 381 ευρώ ή κατά 2,1%. Μάλιστα, είναι η μοναδική περιφέρεια στην Ελλάδα που παρουσιάζει αύξηση στο σχετικό δείκτη. Ανάπτυξη λοιπόν στη Δυτική Μακεδονία, λόγω προφανώς της θετικής πορείας του κλάδου της Ενέργειας στα χρόνια της κρίσης, και ειδικότερα της ΔΕΗ AE. Είναι παράδοξο αυτό; Καθόλου παράδοξο. Είναι αυτή η ανάπτυξη που ζήσαμε και τα χρόνια πριν την κρίση. Αυτή η ανάπτυξη κατά την οποία δημιουργήθηκαν αμύθητα κέρδη για βιομήχανους, μεγαλέμπορους, τραπεζίτες τη στιγμή που τα λαϊκά στρώματα δέχονταν μεθοδικά, με σχέδιο, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, το ένα χτύπημα μετά το άλλο. Είναι αυτή η ανάπτυξη, η καπιταλιστική ανάπτυξη που προετοίμασε την κρίση. Είναι αυτή η ανάπτυξη την οποία επαγγέλλεται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είναι αυτή η ανάπτυξη που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να φέρει μόνο η δική του, η "αριστερή" κυβέρνηση. Μόνο που η ανάπτυξη αυτή, όταν έρθει, θα βρει πλέον το λαό σε πολύ δεινότερη θέση σε σχέση με τα χρόνια της προηγούμενης φάσης ανάπτυξης».
Παραθέτοντας τους βασικούς άξονες στην περιοχή που συγκρούονται οι δύο δρόμοι ανάπτυξης, του καπιταλιστικού και αυτού που προτείνει το ΚΚΕ, κατέληξε λέγοντας πως «και η περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας αποδεικνύει ότι πλούτος υπάρχει, μόνο που δεν τον καρπώνεται ο παραγωγός του, η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Αντίθετα, τον καρπώνονται τα παράσιτα. Υπάρχει δυνατότητα να έχουμε μια αξιοπρεπή ζωή με εξασφαλισμένο το δικαίωμα στη δουλειά με συνθήκες ανθρώπινες, με εισόδημα που θα επιτρέπει την ικανοποίηση όλων των αναγκών. Υπάρχει δυνατότητα να έχουμε σύγχρονες δομές Υγείας, Πρόνοιας, για όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού, Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού σε ένα περιβάλλον που θα προστατεύεται με κάθε τρόπο.
Η μετατροπή της δυνατότητας σε πραγματικότητα περνάει μέσα από την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μετατροπή των μονοπωλίων σε λαϊκή περιουσία, τη μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτές τις ανατροπές μπορεί να τις επιβάλει ο λαός με τη δική του εξουσία. Μόνο έτσι μπορούν να αναπτυχθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για την ικανοποίηση των αναγκών, να διασφαλιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα, να αναπτυχθούν διεθνείς σχέσεις και συνεργασίες αμοιβαίου οφέλους.
Ο δρόμος που προτείνουμε έχει δυσκολίες, όμως είναι μονόδρομος για τη λαϊκή ευημερία.
Σε αυτές τις εκλογές δεν κρίνεται βέβαια η υλοποίηση του προγράμματος του ΚΚΕ. Κρίνεται όμως το αν θα γίνουν βήματα λαϊκής χειραφέτησης, αν θα απορριφθούν οι εκβιασμοί των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αν θα καταδικαστεί ο καιροσκοπισμός του ΣΥΡΙΖΑ που αντιγράφει πια σε όλα το ΠΑΣΟΚ του 2009, λέγοντας άλλα στο λαό και άλλα στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Κρίνεται αν θα απομονωθεί η εγκληματική, ναζιστική Χρυσή Αυγή. Κρίνεται κυρίως το αν θα δυναμώσει η λαϊκή αντίθεση, η αντιπολίτευση στη ΕΕ και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν τη βαρβαρότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.