Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚ.Ε.


Λεωφ. Ηρακλείου 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,

τηλ.: 2102592213, 2102592105, 2102592258, fax: 2102592155

e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr Γραφεία Βουλής: 2103708168, 21037081 69, fax: 2103707410
....................................................................................................................................................


ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ του ΚΚΕ για την προστασία των ανέργων.


Πρόταση νόμου κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την προστασία των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων και των φτωχών αγροτών, που χάνουν την απασχόλησή τους .

Ολόκληρη η πρόταση νόμου έχει ως εξής:

Α. Αιτιολογική Έκθεση επί της αρχής.

Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά επανακαταθέτει την πρόταση νόμου για τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών, που χάνουν την απασχόλησή τους. Τα μέτρα αυτά, στις σημερινές συνθήκες, με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, αποκτούν ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα, στο φόντο και της μείωσης που επιβλήθηκε με το μνημόνιο - 2 στο επίδομα ανεργίας κατά 100 ευρώ το μήνα.

Το πρόβλημα βέβαια της ανεργίας, που μαστίζει τους εργαζόμενους και πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία και τις γυναίκες, δεν είναι ένα νέο ούτε πρόσκαιρο και προσωρινό φαινόμενο. Είναι σύμφυτο του κοινωνικού - οικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε, των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής.

Στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, που είναι κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, η ανεργία γίνεται εφιάλτης για τους εργαζόμενους. Η κρίση καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και πλήττει, πριν από όλα, την κύρια παραγωγική δύναμη, που είναι η εργατική τάξη, διογκώνοντας την ανεργία. Ήδη στη χώρα μας, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2012, το ποσοστό της ανεργίας ανέρχεται στο 22,6%, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα, αφού αν κάποιος δουλέψει έστω μια φορά το μήνα δεν καταγράφεται ως άνεργος.

Η ανεργία αξιοποιείται για να ασκηθεί πίεση από το κεφάλαιο και τη μεγαλοεργοδοσία στους εργαζόμενους, για να προωθηθούν τα πρωτοφανή αντεργατικά μέτρα τα οποία από χρόνια βρίσκονται στο οπλοστάσιο των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου, όπως η απελευθέρωση των απολύσεων και η κατάργηση των αποζημιώσεων, η κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για να μειωθεί ακόμα περισσότερο η τιμή της εργατικής δύναμης, να μειωθούν δραματικά οι μισθοί και συνεπώς οι συντάξεις των εργαζομένων.

Με τα μέτρα αυτά επιδιώκεται, από τη μια μεριά να περιορισθούν οι ζημιές του κεφαλαίου την περίοδο της κρίσης και, από την άλλη, να εξασφαλισθεί ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για τη μετέπειτα φάση της ανάπτυξης - η οποία, ωστόσο, είναι αβέβαιη και επιπλέον θα είναι πρόσκαιρη και αναιμική - ώστε να ενισχυθεί η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, η ανεργία αξιοποιείται για να συντηρείται ένα κλίμα τρομοκρατίας στους χώρους εργασίας, με την απειλή απόλυσης, ώστε να κάμπτονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η ανεργία αυξάνεται, όχι μόνο από τις απολύσεις εργαζομένων, αλλά και από τη χρεοκοπία και καταστροφή των μικρομεσαίων αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης που τροφοδοτούν τις στρατιές των ανέργων.

Τα μέτρα, που κατά καιρούς εξαγγέλλονται, για τη δήθεν αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι μέτρα που στην ουσία ανακυκλώνουν τη φτώχεια μέσα από τα διάφορα προγράμματα που προσφέρουν λίγους μήνες δουλειάς με άθλιες εργασιακές σχέσεις και μεροκάματα πείνας. Ταυτόχρονα, το επίδομα της ανεργίας το μετατρέπουν, μέσω προγραμμάτων, σε επιδότηση των επιχειρηματιών που τους χαρίζουν τζάμπα εργάτες.

Αυτός ο δρόμος ακολουθήθηκε μέσα από τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που εφαρμόσθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και συνεχίζουν να εφαρμόζονται με τη σημερινή κυβέρνηση, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της ΕΕ, που λαμβάνονται και με τη δική τους συμμετοχή, αλλά τα μέτρα αυτά δε μείωσαν την ανεργία, ακόμα και στις περιόδους με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αντίθετα, με πρόσχημα την επιδότηση της εργασίας, χρησιμοποιήθηκαν για τη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών και την αύξηση των κερδών τους.

Η λήψη των μέτρων που περιέχονται στην πρόταση νόμου του ΚΚΕ έχουν επείγοντα και επιτακτικό χαρακτήρα για την ανακούφιση των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων αγροτών. Η οικονομική κάλυψη των μέτρων αυτών είναι ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος αναμφίβολα έχει αυτή τη δυνατότητα με την αξιοποίηση κονδυλίων που σήμερα δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο. Άλλωστε, αποκτά γενικότερη σημασία η πρόταση του ΚΚΕ για αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων στο 45%.

Η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μπορεί να γίνει μόνο στα πλαίσια μιας άλλης οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, στη βάση της κοινωνικοποίησης των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και του παραγωγικού συνεταιρισμού, με κεντρικό σχεδιασμό, με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Μόνο σε αυτές τις συνθήκες, όπου δε θα υπάρχει το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την εξάλειψη της ανεργίας.

Αυτός είναι ο δρόμος ανάπτυξης που συμφέρει τη χώρα μας και τους εργαζομένους και το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί για να ανοίξει αυτή η προοπτική.

Τα άρθρα της πρότασης νόμου.

Άρθρο 1.

Οι εργαζόμενοι, μετά την με οποιοδήποτε τρόπο λύση της εργασιακής τους σχέσης, δικαιούνται, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις, επίδομα ανεργίας, το οποίο ανέρχεται μηνιαίως σε ποσοστό 80% επί του βασικού μισθού, όπως αυτός καθορίζεται από την οικεία και ισχύουσα συλλογική ρύθμιση.

Άρθρο 2.

Επίδομα ανεργίας δικαιούται και αυτός που αναζητεί εργασία μέσω ΟΑΕΔ και δεν βρίσκει ανάλογη με τα προσόντα του και δεν ασκεί άλλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Άρθρο 3.

Το χρονικό διάστημα παραμονής στην ανεργία αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς καμία επιβάρυνση των ανέργων.

Άρθρο 4.

Κατά το διάστημα παραμονής στην ανεργία οι άνεργοι και τα μέλη των οικογενειών τους δικαιούνται δωρεάν και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Άρθρο 5.

Για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία οι άνεργοι καταβάλλουν κατά ποσοστό 30% μειωμένα τα τιμολόγια της ύδρευσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και του σταθερού τηλεφώνου. - Για όσο διαρκεί η ανεργία απαγορεύεται η διακοπή παροχής ύδρευσης, ηλεκτρικού ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου στους ανέργους.

Οι άνεργοι απαλλάσσονται από την καταβολή δημοτικών τελών.

Οι άνεργοι εντάσσονται στα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στους ανέργους χορηγείται δωρεάν κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στα ανήλικα τέκνα των ανέργων παρέχεται δωρεάν πρόσβαση στους δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Άρθρο 6.

Καθ’ όλο το διάστημα που διαρκεί η ανεργία επέρχεται αναστολή κάθε είδους υποχρέωσης που έχει αναλάβει από δάνειο ο άνεργος ως δανειολήπτης από οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση. Επιπλέον απαγορεύεται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.

Άρθρο 7.

Κατά το διάστημα της ανεργίας οι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του ενοικίου που καταβάλλουν για την κύρια κατοικία αυτών και της οικογενείας τους στο 100% του ύψους του ενοικίου.

Άρθρο 8.

Απαγορεύεται κάθε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας που ανήκει κατά κυριότητα στον άνεργο και αντίστοιχα ακυρώνεται κάθε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης που έχει τυχόν ξεκινήσει, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκεται.

Άρθρο 9.

Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας, άνεργος θεωρείται αυτός που αναζητεί εργασία και αποδέχεται απασχόληση σε πλήρη και σταθερή εργασία που του προσφέρεται ή έστω σε εργασία με τους ίδιους ή παρεμφερείς τουλάχιστον όρους με τους οποίους απασχολούνταν στην τελευταία απασχόλησή του στον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο.

Ως εργασία στον ευρύτερο επαγγελματικό κλάδο θεωρείται εκείνη που εμπίπτει στην ομάδα επαγγελμάτων ή ειδικοτήτων ή εργασιών που ανάγονται στην τελευταία απασχόληση ή γνώση ή εμπειρία του ανέργου.

Παρεμφερείς θεωρούνται οι όροι που δεν έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση των αποδοχών ή τη χειροτέρευση των συνθηκών παροχής της εργασίας.

Άρθρο 10.

1. Επίδομα ανεργίας δικαιούνται και όσοι αυτοαπασχολούμενοι, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, από την στιγμή της δήλωσης της διακοπής αυτής στη αρμόδια ΔΟΥ και για όσο διαρκεί η ανεργία. Το επίδομα αυτό ανέρχεται στο 80% του βασικού μισθού.

2. Τα άρθρα 2, 4, 5, 6, 7, 8 και 14 ισχύουν και για τους αυτοαπασχολούμενους της προηγούμενης παραγράφου.

Άρθρο 11.

1. Οι αυτοαπασχολούμενοι που λόγω οικονομικής δυσπραγίας δεν μπόρεσαν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ασφαλιστικό τους φορέα, συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

2. Η κάλυψη της δαπάνης των ασφαλιστικών τους ταμείων βαρύνει εξολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άρθρο 12.

1. Από την ψήφιση του παρόντος απαγορεύεται η κατάσχεση και ακυρώνεται η αναγκαστική εκτέλεση που έχει τυχόν ξεκινήσει σε βάρος αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία μέχρι 300.000 για κάθε οικογένεια.

2. Οι συμβατικοί τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας που έχουν γεννηθεί μέχρι την ψήφιση του παρόντος διαγράφονται και από την ψήφιση αυτού αναστέλλεται κάθε είδους υποχρέωση που έχουν αναλάβει οι αγρότες για αγροτική εκμετάλλευση της παραγράφου 1 από δάνεια ως δανειολήπτες με οποιαδήποτε δανειακή σύμβαση.

3. Επιπλέον απαγορεύονται ο ανατοκισμός και η κεφαλαιοποίηση των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν κατά το πιο πάνω διάστημα της αναστολής.

4. Το άρθρο 8 της παρούσας πρότασης νόμου ισχύει και για τους αγρότες του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 13.

1. Οι αγρότες που, από οικονομική δυσπραγία, δεν έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΟΓΑ, συνεχίζουν να δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τόσο οι ίδιοι όσο και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.

2. Η κάλυψη της δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων βαρύνει εξολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό.

Άρθρο 14.

Άμεσα καταβάλλεται ένα έκτακτο επίδομα σε όλους τους άνεργους κατά την έννοια του παρόντος νόμου.

Άρθρο 15.

Κάθε άλλη διάταξη που έρχεται σε αντίθεση προς τις διατάξεις του παρόντος καταργείται.
Άρθρο 16.

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκτός αν άλλως ορίζεται στις επιμέρους διατάξεις του.