Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ και τον ΔΣΕ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΝΑ


Διδασκόμαστε από την Ιστορία του ΚΚΕ, συνεχίζουμε τον αγώνα για το σοσιαλισμό.

---

Ο Β' τόμος της Ιστορίας του ΚΚΕ παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που έγινε την Κυριακή με αφορμή και τη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ το Φλεβάρη του 1949

Τους ήρωες του Κόμματος και της επαναστατικής πάλης που έπεσαν στα πεδία των ένδοξων μαχών, εκτελέστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν, βρέθηκαν στην προσφυγιά, στην παρανομία ή έφυγαν από τη ζωή μετά από τόσες κακουχίες και βάσανα, τους ζώντες που πορεύονται για δεκαετίες πλάι στο ΚΚΕ, τίμησαν την Κυριακή το πρωί οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Δυτική Μακεδονία με ειδική εκδήλωση που έγινε στη Φλώρινα. Η εκδήλωση οργανώθηκε σε υπενθύμιση της μάχης για την κατάληψη της πόλης που έδωσε το Φλεβάρη του 1949 ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Είχε ειδικό αντικείμενο συνολικά την Ιστορία του ΚΚΕ με αφορμή την κυκλοφορία του β' τόμου της Ιστορίας του ΚΚΕ και κεντρικό ομιλητή τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από την εκδήλωση στην αίθουσα του δήμου


 
Σε μια Φλώρινα που ως προς το κλίμα παρέπεμπε στο χειμώνα του '49, με τα χιόνια να κατακλύζουν τις γύρω κορφές, την Γκιούπκα, την Μπασδρόβιστα, την Μπέλα Βόδα, το Λούτζε, με το Μπούφι, τ' Αλωνα, τ' Ανταρτικό, απ' όπου ξεκίνησαν οι μαχητές του ΔΣΕ για τη μάχη, κάτασπρα και μια οικονομική κατάσταση που έχει φέρει σε απελπισία τα λαϊκά στρώματα (στα καφενεία άκουγες για 3 και 4 χιλιάδες ευρώ λογαριασμό πετρελαίου που έχει ήδη καεί), η εμφάνιση εκατοντάδων κομμουνιστών σε διαδήλωση στο κέντρο της πόλης ήταν ανάσα. Το σύνθημα «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» αντιλαλούσε σ' όλη τη ρεματιά. «Αγώνας, ρήξη, ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» και «Εργατιά μπροστά, τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», αντιλαλούσαν σ' όλη τη διαδρομή από το κέντρο της πόλης ως έξω στο δρόμο που φεύγει για Τροπαιούχο, όπου και ο ομαδικός τάφος των μαχητών του ΔΣΕ που έπεσαν στη μάχη στις 12 Φλεβάρη του 1949.

Λίγο πριν στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου, όπου κυριαρχούσαν οι εικόνες από τη ζωή και δράση του ΔΣΕ, η Ελένη Γκόγκου, από την Οργάνωση Περιοχής του Κόμματος, αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό της μάχης, αλλά και στις χρόνιες προσπάθειες του Κόμματος να ανεγερθεί μνημείο στο χωράφι όπου ο αστικός στρατός έθαψε με μπουλντόζες κοντά 800 μαχητές του ΔΣΕ νεκρούς και τραυματίες. Υπενθύμισε πως πλέον, μετά από πολύχρονες προσπάθειες, το χωράφι πέρασε στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ και έχουν αρχίσει εργασίες για την προστασία και ανάπλαση του χώρου ώστε να γίνει τελικά δυνατή και η ανέγερση μνημείου αντάξιου της θυσίας.

Μετά την εκδήλωση έγινε διαδήλωση προς τον ομαδικό τάφο, όπου κατατέθηκε στεφάνι από την ΚΕ του ΚΚΕ (ας σημειωθεί ότι είναι η τρίτη κατά σειρά μνημειακή πλάκα που τοποθετείται στο χώρο. Οι άλλες δύο είχαν καταστραφεί από «αγνώστους»..

Συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος

Στη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης παρουσιάζοντας τον β' τόμο της Ιστορίας του ΚΚΕ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα στην ελληνική κοινωνία που μελετά την Ιστορία του. Εξετάζει σε βάθος όλη την πορεία του, τις ανοδικές και ηρωικές στιγμές με τις επιτυχίες αλλά και τις αρνητικές στιγμές που σημαδεύτηκαν από λάθη στη στρατηγική, πολιτικές ή άλλες αδυναμίες, παραλείψεις και στραβοπατήματα.



 
Αναφερόμενος ειδικότερα στην περίοδο από το 1949 μέχρι το 1968 που εξετάζει το δοκίμιο υπενθύμισε πως είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος, με το Κόμμα να δρα στην παρανομία, με διώξεις, εκτελέσεις από έκτακτα στρατοδικεία, με εξορίες, φυλακές, βασανιστήρια και βιασμούς γυναικών, από τους δωσίλογους, το αστικό κράτος και τις παρακρατικές συμμορίες του. Παράλληλα, είναι μια περίοδος που, λόγω των εξελίξεων και στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα και της διαπάλης στο εσωτερικό του Κόμματός μας, επεκτείνεται σε μια μεγαλύτερη περίοδο καθώς εκείνη την 20ετία συζητούνταν μέσα στα κομματικά σώματα η συνολική στρατηγική και η πορεία του Κόμματος και του κινήματος για όλη τη δεκαετία του 1940 ακόμα και πιο πριν.

Τόνισε ότι οι κομμουνιστές δεν παρελθοντολογούν μελετώντας την Ιστορία. Αυτή αφορά και το παρόν και το μέλλον του επαναστατικού κινήματος. Το ΚΚΕ μελετά την Ιστορία του από την άποψη της στρατηγικής του, των στρατηγικών επιλογών που τελικά οδήγησαν στην α' ή την β' θετική απόφαση, στην α' ή β' λαθεμένη επιλογή στην εξεταζόμενη περίοδο.

Η ίδια η μελέτη μάς βοηθά να ισχυροποιήσουμε την πεποίθηση για την αναγκαιότητα και την επικαιρότητα του αγώνα για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, ως τη ρεαλιστική και αντικειμενικά ώριμη διέξοδο απέναντι στην καπιταλιστική βαρβαρότητα, την καπιταλιστική κρίση και τα μεγάλα βάσανα που βιώνει ο λαός μας.

Η πάλη του ΚΚΕ τη δεκαετία 1940 - 1949 αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, μεγάλη προσφορά του ΚΚΕ στην εργατική τάξη και το λαό, στο διεθνές κίνημα.

Τα συμπεράσματα που περιέχονται στο β' τόμο της Ιστορίας για την εξέλιξη της στρατηγικής του Κόμματος είναι χρήσιμα όχι μόνο για τους ιστορικούς επιστήμονες, αλλά κυρίως χρήσιμα για το παρόν και το μέλλον του κομμουνιστικού κινήματος, του εργατικού κινήματος στο σύνολό του.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση θεμελιακών θέσεων για ένα κομμουνιστικό επαναστατικό κόμμα όπως για την εποχή μας, που είναι εποχή περάσματος στο σοσιαλισμό, για το χαρακτήρα της επανάστασης ως βασικό στοιχείο της στρατηγικής ενός ΚΚ, για το γεγονός ότι ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό δεν μπορεί να μεσολαβεί ενδιάμεσος τύπος εξουσίας. Για τον προλεταριακό διεθνισμό ως απαραίτητο όρο επιτυχούς έκβασης της πορείας των στόχων του κομμουνιστικού κινήματος, για τη διαρκή πάλη ενάντια στην αστική ιδεολογία και τον οπορτουνισμό ως όρο για την εξασφάλιση της επαναστατικής πορείας ενός ΚΚ. Για την αυτοτελή ιδεολογική πολιτική δράση του Κόμματος σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Για την οργανωτική αυτοτέλεια σε όλες τις συνθήκες νόμιμης, ημιπαράνομης - παράνομης δράσης, συμμαχίες ή μη με άλλες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε διεξοδικά με παραδείγματα στο πώς η στρατηγική του Κόμματος στην κάθε περίοδο επηρεάζει όλη τη δράση του Κόμματος και τόνισε πως αποτελεί ευθύνη και δικαίωμα κάθε ΚΚ να μελετά θεωρητικά ζητήματα του σοσιαλισμού, της διαμόρφωσης της επαναστατικής στρατηγικής, να αντλεί διδάγματα από το μέτωπο με τον οπορτουνισμό, να προετοιμάζει τις κομματικές και γενικότερα τις εργατικές δυνάμεις για τη μελέτη και την πορεία της ταξικής πάλης, τονίζοντας σ' αυτό το σημείο ότι τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι όπλα στην ιδεολογική μας αντεπίθεση ενάντια στο μπαράζ της αστικής αντιδραστικής αντικομμουνιστικής προπαγάνδας που ξανά οργιάζει.

Στην πρώτη γραμμή της λαϊκής πάλης

Με ειδική αναφορά στις σύγχρονες εξελίξεις τόνισε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι έτοιμο να θέσει τέρμα στο σάπιο τοπίο της αστικής δημοκρατίας - δικτατορίας, απαιτώντας ριζική αλλαγή πορείας της χώρας, ενάντια στα μονοπώλια, με κοινωνικοποίησή τους, με τον πλούτο και την εξουσία να περνούν στα χέρια της εργατικής τάξης, του λαού.

Αυτό σημαίνει, τόνισε, Κομμουνιστικό Κόμμα ετοιμοπόλεμο, εργατικό - λαϊκό κίνημα χειραφετημένο, που δρα παντού μέσα στους χώρους δουλειάς, που δεν αφήνει να πάρουν ανάσα οι εκμεταλλευτές του λαϊκού ιδρώτα, σε κοινωνική συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά. Κίνημα που δεν αφήνει μέτωπο πάλης, λαϊκό πρόβλημα που να μη γίνει δικό του, αλλά και που ταυτόχρονα διεκδικεί και ανοίγει δρόμο για την υλοποίηση της συνολικής πολιτικής πρότασης διεξόδου από την κρίση με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερή διαγραφή του χρέους, λαϊκή εξουσία.

Ο Δ. Κουτσούμπας καταθέτει το στεφάνι της ΚΕ του ΚΚΕ

 
Σε συνθήκες παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας, τόνισε, όπου κυβερνήσεις αστικές, μικροαστικές, ρεφορμιστικές εναλλάσσονται με στόχο να σώσουν τον καπιταλισμό και το πολιτικό του σύστημα, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΚΚΕ, η ΚΝΕ πρέπει να βρεθούν στο ύψος των περιστάσεων, να ηγηθούν της λαϊκής πάλης, να συσπειρώσουν μαζικά λαϊκές δυνάμεις που θα βρίσκονται στο δρόμο, θα αναζητούν διέξοδο.

Ριζοσπάστης 21-02-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog μας δεν έχει ούτε ειδησεογραφικό χαρακτήρα ούτε έχει θέση ενός φόρουμ.

Δοκιμαστικά ενεργοποιούμε την χρήση σχολίων. Αυτά όμως θα δημοσιεύονται ΜΟΝΟ εφόσον έχουν συμπληρωματικό χαρακτήρα σε σχέση με τις αναρτήσεις, όσα δηλαδή προσφέρουν κάποια επιπλέον συγκεκριμένη πληροφορία (άντε τις πρώτες μέρες μπορεί να κάνουμε μια εξαίρεση).
Γι αυτό είναι πιθανόν πολλοί φίλοι ή "φίλοι" να μην βλέπουν το σχόλιό τους δημοσιευμένο.
Αυτονόητα ΔΕΝ θα δημοσιεύονται απρεπή σχόλια.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, των μαζικών φορέων, των ταξικών σωματείων είναι διαρκώς παρόντα στην κοινωνία και μπορεί εύκολα να τους συναντήσετε. Όποια συζήτηση, απορία, διαφωνία καλό θα είναι να εκφράζεται δια ζώσης.