Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΔΗΜΟΣΚΟΠΉΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ενόψει της επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης - Παράθεση ερευνών κοινής γνώμης για το πώς βλέπουν σήμερα οι πολίτες των τ. σοσιαλιστικών χωρών την περίοδο του σοσιαλισμού (ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ - updated 17-4-2019)

ΛΕΝΙΝ: Λοιπόν πώς τα περνάτε στον Καπιταλισμό; Αφιερωμένο στην τεράστια παρακαταθήκη της Οκτωβριανής Επανάστασης παρουσιάζουμε έρευνες...

Δυναμώνουμε το ΚΚΕ παντού! Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές 2019

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μπροστά στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας - Π.Α.ΜΕ. Ταξική Ενότητα


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΤΑΞΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ»

(του Συνδυασμού που στηρίζει το ΠΑΜΕ)
Μπροστά στις εκλογές του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας

Άλλαξε τους συσχετισμούς! Υπάρχει λύση, υπάρχει ελπίδα!
Είναι η πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ!


     Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ είναι η παράταξη στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας, που στηρίζει το πλαίσιο αιτημάτων και στόχων πάλης του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και επιδιώκει να γίνει βάση συσπείρωσης και ανάπτυξης των αγώνων της εργατικής τάξης κατά του Μαύρου Μετώπου κυβέρνησης - ΕΕ – κεφαλαίου. Αυτό το Μαύρο Μέτωπο έχει εξαπολύσει μια πρωτόγνωρη αντεργατική επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα. Με αφορμή την καπιταλιστική οικονομική κρίση, οι δυνάμεις του Μαύρου Μετώπου επιτίθενται στο βιοτικό επίπεδο της εργατικής τάξης, στην τιμή της εργατικής δύναμης, στις Συλλογικές Συμβάσεις, στα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα με σκοπό να τα ισοπεδώσουν και να βγάλουν όχι μόνο αλώβητο το μεγάλο κεφάλαιο από την κρίση, αλλά και με μια στρατηγικού χαρακτήρα νίκη ενάντια στην εργατική τάξη.
     Σ’ αυτήν την επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη και τα άλλα τμήματα του εργαζόμενου λαού, με το Μαύρο Μέτωπο συντάσσεται και η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ. Έχοντας υιοθετήσει όλες τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου και της μεγαλοεργοδοσίας (ανταγωνιστικότητα, όλες τις ευρωενωσιακές συμφωνίες, κλπ.), όχι μόνο συναινεί αλλά με ενεργητικό τρόπο βάζει πλάτη για να περάσουν οι αντεργατικοί νόμοι και τα μέτρα της κυβέρνησης. Οι όποιες κινητοποιήσεις αναγκάστηκε να εξαγγείλει, κάτω από την πίεση των εργαζομένων και του ταξικού κινήματος  ήταν εκ των προτέρων υπονομευμένες και κινούνταν σε πλαίσια που έβγαζαν λάδι την κυβέρνηση. Την ίδια τακτική, με μικροπαραλλαγές, ακολουθούν και οι ακόλουθοι της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.
     Η πλειοψηφία στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ), αυτήν την περίοδο που ξεδιπλώθηκε η επίθεση, όχι μόνο δεν ανέπτυξε καμιά αντίδραση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά παρέμεινε σε στάση απόλυτης ακινησίας. Καμιά διεκδικητική δράση. Οι λειτουργίες του Εργατικού Κέντρου σε κωματώδη κατάσταση. Μόνο με σαφείς άνωθεν εντολές από την ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ αναλάμβαναν δράση, με γενικές και αόριστες καταγγελίες για το κακό το ριζικό μας. Η πλειοψηφία στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, έχοντας εξουσιοδοτήσει την ηγετική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να διαχειρίζεται όλα τα ζητήματα εν λευκώ, περιορίστηκε στην στάση του θεατή της σφαγής των εργατικών δικαιωμάτων, του κομπάρσου σε «απεργίες» για τα μάτια του κόσμου, του αυλοκόλακα και χειροκροτητή της εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Απέδειξε έμπρακτα ότι είναι μέρος των οξυμμένων προβλημάτων των εργαζομένων και όχι μέρος της λύσης τους. Όσο στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος κυριαρχούν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις των κομμάτων της πλουτοκρατίας, όσο οι συσχετισμοί θα είναι αρνητικοί για την εργατική τάξη τόσο θα φρενάρουν και θα εμποδίζουν την ανάπτυξη της εργατικής αντεπίθεσης. Καθήκον των εργαζομένων είναι η απαλλαγή του συνδικαλιστικού κινήματος από τις συμβιβασμένες και υποταγμένες στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου συνδικαλιστικές ηγεσίες.



     Συνάδελφοι.
     Μεγάλα και δραματικά ερωτήματα απασχολούν καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Πώς θα απαλλαγούμε από την ανεργία; Τι θα γίνει με το μέλλον των παιδιών μας; Τι θα κάνουμε για να απαλλαγούμε από τη φτώχεια και την ανασφάλεια του αύριο; Μέχρι πότε θα δουλεύουμε για να αυξάνει ο πλούτος των λίγων και οι πολλοί να οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση; Μέχρι πότε θα έχουμε πάνω από το κεφάλι μας τους τραπεζίτες, τους μεγαλέμπορους, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, τα μνημόνια και την τρόικα που τους υπηρετούν και όλα τα αρπακτικά που απαιτούν φθηνή δουλειά  χωρίς δικαιώματα και ως τα βαθιά γεράματα, μας ληστεύουν και μας αρπάζουν το προϊόν του μόχθου μας; Πώς θα απαλλαγούμε από ένα κράτος που αρπάζει συνεχώς από το λαό και μοιράζει και με τα δυο χέρια στα μεγαθήρια του πλούτου;
     Απαντήσεις υπάρχουν και μπορούν να δοθούν μόνο μέσα από την αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στον ταξικό αγώνα, μέσα από την μαζική συμμετοχή και οργάνωση στα σωματεία, μέσα από την ενίσχυση του ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσα από το δυνάμωμα του ΠΑΜΕ.
ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
     Η ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ υιοθετεί το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων και τους στόχους πάλης του ΠΑΜΕ που εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και έχει σαν αφετηριακή αρχή ότι τα εκατομμύρια των εργατών και των εργατριών, τα εκατομμύρια των εργαζομένων, παράγουν όλον τον πλούτο και επιβάλλεται να τον διεκδικήσουν.

     Το ΠΑΜΕ, που συσπειρώνει στις γραμμές του δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπαλλήλους και τις οικογένειές τους, χιλιάδες απόμαχους της δουλειάς οργανωμένους σε ταξικά προσανατολισμένα Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα συντονίζει αυτές τις δυνάμεις και τους αγώνες τους με βάση τα ταξικά τους συμφέροντα και συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ρωμαλέου κινήματος πάλης και ανατροπής με άμεσο στόχο στις παρούσες συνθήκες να μπει ένα τέρμα στις θυσίες από τους εργαζόμενους για τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Τώρα να πληρώσει το κεφάλαιο για την κρίση που προκάλεσε.
     Το ΠΑΜΕ πρωτοστατεί για τη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου πάλης εργατών, υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών, νεολαίας για τη διεκδίκηση μιας αξιοπρεπούς ζωής για τις οικογένειές μας και ένα σίγουρο μέλλον για τα παιδιά μας. Η οικοδόμηση αυτής της λαϊκής συμμαχίας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκδικήσουμε αγωνιστικά το δικαίωμα και τη δυνατότητα να διαφεντεύουμε προς όφελός μας και προς όφελος όλου του λαού τον πλούτο που παράγουμε, για άλλο δρόμο ανάπτυξης και εξουσίας, που θα έχει ως σκοπό την ευημερία του λαού, την ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα μονοπώλια.
     Έχουμε συνείδηση των δυσκολιών του αγώνα. Ξέρουμε ακόμη ότι, ανάμεσά μας, υπάρχουν και διαφορές, αλλά προτάσσουμε τα κοινά συμφέροντα και τον κοινό αντίπαλο, που είναι το κεφάλαιο που μας ξεζουμίζει και ως εργαζόμενους - παραγωγούς του πλούτου και ως καταναλωτές. Είμαστε πεισμένοι, ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να διασφαλίσει σε όλους μας σταθερή και μόνιμη δουλειά με αξιοπρεπή εισοδήματα, δικαιώματα και ελεύθερο χρόνο είναι ο κοινός αγώνας για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης. Η οικονομική κρίση που ζούμε σήμερα και οι συνέπειές της, που πέφτουν στα κεφάλια μας, δεν είναι κάτι τυχαίο και προσωρινό. Είναι το αποτέλεσμα, αλλά και η απόδειξη, του ξεπερασμένου, σάπιου, παρασιτικού καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση στα πλαίσια αυτού του συστήματος δεν μπορεί να υπάρξει. Ούτε εξανθρωπίζεται, ούτε διορθώνεται. Γίνεται όλο και πιο βάρβαρο. Παλεύουμε για να αποκτήσει ο εργαζόμενος λαός την αυτοπεποίθηση, ότι μπορεί να γίνει κυρίαρχη δύναμη και να διεκδικήσει τη δική του εξουσία. Να παλέψει για αλλαγή τάξης στην εξουσία και όχι κομμάτων που αναπαράγουν το βάρβαρο, καταπιεστικό, εκμεταλλευτικό σύστημα. Να παλέψει για την εργατική - λαϊκή εξουσία. Με μέτωπο απέναντι στα μονοπώλια, τα κόμματα που τα υπηρετούν και την ΕΕ, καλούμε σε αγώνα για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών. Σε αγώνα επιβίωσης. Σε αγώνα για ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας. Μόνο αυτός ο αγώνας για άλλο δρόμο ανάπτυξης, για εργατική - λαϊκή εξουσία, μπορεί να ικανοποιήσει συνδυασμένα τις λαϊκές ανάγκες, που αφορούν στη διατροφή, στη στέγη, στην ολοκληρωμένη μόρφωση, στην προστασία της Υγείας, στη διασφάλιση του σταθερού χρόνου εργασίας, στην ξεκούραση, στη δημιουργική ψυχαγωγία, στη χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας, στα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να οδηγήσει στην ισόμετρη και ολόπλευρη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων, στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και των αναγκαίων υποδομών με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να εξασφαλίσει εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού και για την ανάπτυξη σχετικών κλάδων της εγχώριας μεταποιητικής βιομηχανίας. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να μεταβάλλει σε κοινωνικές παροχές το νερό, την τηλεπικοινωνία, την ενέργεια, τις μεταφορές, κατοχυρώνοντας την κοινωνική - κρατική ιδιοκτησία σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας. Μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να διευρύνει και να κατοχυρώσει τις λαϊκές ελευθερίες και τα εργατικά δικαιώματα. Οι παραγωγοί όλου του πλούτου, με την ανατρεπτική δράση τους, πρέπει να καταστήσουν τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής λαϊκή ιδιοκτησία, στην υπηρεσία της σχεδιασμένης παραγωγής για τη λαϊκή ευημερία. Σε αυτούς τους στόχους είναι αφοσιωμένη η συμμαχία που οικοδομούμε σήμερα με την απόφασή μας να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας.
     Απορρίπτουμε τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, ότι οι θυσίες των εργαζομένων πιάνουν τόπο, ότι υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ. Είναι θυσίες προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και απώλειες σε εισοδήματα και δικαιώματα, μόνιμες και χωρίς ημερομηνία λήξης για τους εργαζόμενους. Η όποια ανάπτυξη θα στηρίζεται στη βάρβαρη και ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων για να αυξηθούν τα κέρδη των μονοπωλίων, στη μαζική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς. Θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη συγκέντρωση κεφαλαίων σε λίγα χέρια.
     Καλούμε τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, να διαχωρίσουν τις ευθύνες τους από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, από τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις, να ξεπεράσουν τις όποιες αναστολές έχουν και να τους γυρίσουν την πλάτη. Τα κόμματα αυτά ,αλλά και όσα καλλιεργούν αυταπάτες ότι είναι δυνατό να γίνει πιο ανθρώπινος ο καπιταλισμός και η ΕΕ, - όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, - δεν υπηρετούν τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Το ίδιο έχει αποδειχθεί και για τις συνδικαλιστικές παρατάξεις, που στηρίζουν τα κόμματα αυτά. Είναι καιρός οι εργαζόμενοι να τους γυρίσουν την πλάτη και να αναδείξουν τους δικούς τους εκπροσώπους. Να στηριχθούν στις δυνάμεις τους και στην κοινωνική συμμαχία που οικοδομείται ανάμεσα σε εργατοϋπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες, την εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους, που αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης. Εδώ βρίσκεται η δύναμή τους, η ελπίδα και η προοπτική.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ.
ΑΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΗΝ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ, ΑΝΤΙΛΑΪΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ.


Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2013


ΣΥΣΚΕΨΗ 




Η γραμματεία Φλώρινας του Π.Α.ΜΕ. σας καλεί στην 

σύσκεψη που διοργανώνει την ΤΕΤΑΡΤΗ 24 Απρίλη 2013,

 στις 6:00μμ

στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας με θέμα:

«Οργανώνουμε την Πρωτομαγιάτικη Απεργία»

Κάντε την απεργία της Πρωτομαγιάς μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης και εκδήλωσης της αγανάκτησης και της οργής σας. Πυκνώστε τις γραμμές των σωματείων, μπείτε στους συλλογικούς αγώνες με πίστη στο δίκιο σας. Να πούμε όχι στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, στη σύγχρονη δουλεία. Να βροντοφωνάξουμε πως "δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε !

Οι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγου δείχνουν το δρόμο των αγώνων απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά !


Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΠΑΜΕ: Η απεργία της Πρωτομαγιάς, μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης και εκδήλωσης της αγανάκτησης και της οργής


ΠΑΜΕ: Η απεργία της Πρωτομαγιάς, μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης και εκδήλωσης της αγανάκτησης και της οργής

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μάη στο Σύνταγμα στις 10.30 π.μ. απευθύνει το ΠΑΜΕ. Επισημαίνει ότι «είναι καθήκον σήμερα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να πάρουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη. Η ανακούφιση και η λύτρωση από τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής-λαϊκής οικογένειας δε θα έρθει αυτόματα, δε θα πραγματοποιηθεί μονομιάς. Δε θα γίνει χωρίς την παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συλλογικές διαδικασίες, την οργάνωση στα σωματεία, τη σύγκρουση στους τόπους δουλειάς. Στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν αιτήματα αναχαίτισης της επίθεσης που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αιτήματα που πρέπει να γίνουν κτήμα των εργαζομένων, να μπουν στη ζωή των σωματείων, να παλεύονται χωρίς ηττοπάθεια στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ:
«ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ.
Δεν ανοίγουμε σήμερα δε δουλεύουμε γιορτή έχουμε
ξόδι έχουμε κόκκινα πουκάμισα κόκκινα γαρίφαλα. 
Μην τους φοβάσαι στο φόβο σου ποντάρουν
(Γιάννης Ρίτσος)
Oι εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγου δείχνουν το δρόμο των αγώνων απέναντι στη σύγχρονη σκλαβιά.
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, άνεργοι
Κάντε την απεργία της Πρωτομαγιάς μέρα αγωνιστικής διεκδίκησης και εκδήλωσης της αγανάκτησης και της οργής σας. Πυκνώστε τις γραμμές των σωματείων, μπείτε στους συλλογικούς αγώνες με πίστη στο δίκιο σας. Να πούμε όχι στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, στη σύγχρονη δουλεία. Να βροντοφωνάξουμε πως "δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε".
Η Πρωτομαγιά είναι μέρα αγώνα! Μέρα διεθνιστικής αλληλεγγύης βαμμένη με το αίμα των εργατών του Σικάγου, των αμέτρητων θυσιών και των αναρίθμητων ηρώων της εργατικής τάξης που έπεσαν στις συγκρούσεις της ταξικής πάλης. Μέρα που οι εργάτες σε όλο τον κόσμο δείχνουν τις γροθιές τους, επιδεικνύουν στους εκμεταλλευτές τη δύναμή τους. Μέρα που προβάλλονται τα σύγχρονα αιτήματα των εργαζομένων για αξιοπρεπή ζωή, αιτήματα ανακούφισης της εργατικής οικογένειας από τα βάρβαρα μέτρα των μονοπωλίων και του πολιτικού προσωπικού τους.
Τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δε χαρίστηκαν, δεν παραχωρήθηκαν από τους εκμεταλλευτές, από κυβερνήσεις και κοινοβούλια. Κατακτήθηκαν με αδιάκοπους σκληρούς αγώνες, με οργάνωση και αντοχή.
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Η 1η ΜΑΗ είναι απεργία.
Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς να μπουν μέσα στους τόπους δουλειάς.
Να περάσουν τις πύλες των εργοστασίων, να γίνουν μάθημα σε κάθε σχολείο και σχολή.
Οι σταθεροί σχεδιασμοί ευνουχισμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς και η προσπάθεια εκφυλισμού της, από την εργοδοσία και την κυβέρνηση, δε θα περάσει! Ο τρόμος που νιώθουν μπροστά στο δέος των αγώνων, που βάζουν σε κίνδυνο την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, να μεγαλώσει. Η μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού έχει το δίκιο και τη δύναμη να ανατρέψει σχεδιασμούς, να δημιουργήσει τριγμούς στην εξουσία των εκμεταλλευτών μας.
Όχι άλλες θυσίες για τα συμφέροντά τους!
Ανάπτυξη για το λαό και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων
Εργαζόμενοι, εργαζόμενες
Είναι καθήκον σήμερα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να πάρουμε την ατομική και συλλογική ευθύνη. Η ανακούφιση και η λύτρωση από τη θηλιά στο λαιμό της εργατικής-λαϊκής οικογένειας δε θα έρθει αυτόματα, δε θα πραγματοποιηθεί μονομιάς. Δε θα γίνει χωρίς την παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις, τη συμμετοχή των εργαζομένων στις συλλογικές διαδικασίες, την οργάνωση στα σωματεία, τη σύγκρουση στους τόπους δουλειάς.
Στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν αιτήματα αναχαίτισης της επίθεσης που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αιτήματα που πρέπει να γίνουν κτήμα των εργαζομένων, να μπουν στη ζωή των σωματείων, να παλεύονται χωρίς ηττοπάθεια στα εργοστάσια και στους τόπους δουλειάς.
Εμείς έχουμε τη δύναμη! Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά!
Δεν υπάρχει βήμα πίσω από το αίτημα για σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους και όλες, με κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, με υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.
Κανένας εργαζόμενος να μη δουλεύει χωρίς συλλογική σύμβαση. Να καταργηθεί ο άθλιος διαχωρισμός των εργαζομένων με βάση την ηλικία.
Κανένας νέος εργάτης να μη δουλεύει για ψίχουλα, κανένας εργαζόμενος σπουδαστής με βάση την πρακτική του να μη δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί.
Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων ανεργίας, της τζάμπα εργασίας στις επιχειρήσεις, της δουλειάς χωρίς δικαιώματα με ημερομηνία λήξης.
Να δυναμώσει το πλέγμα προστασίας της εργατικής-λαϊκής οικογένειας, της εργαζόμενης γυναίκας.
Να αγωνιστούμε για σύγχρονη αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία για όλους, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.
Να υπερασπιστούμε τα ταξικά μας αδέλφια, να δυναμώσει η κοινή οργάνωση και πάλη Ελλήνων και μεταναστών κατά της βαρβαρότητας και της εξουσίας των μονοπωλίων, ενάντια στο ρατσισμό και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του πολέμου.
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ισχυρό από τη δύναμη του εργατικού λαϊκού κινήματος!
Δεν υπάρχουν περιθώρια για μικρές ή μεγάλες νίκες αν δε στρέψουν οι εργαζόμενοι τα όπλα τους απέναντι σε αυτούς που σήμερα μας εξαθλιώνουν, κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε, είναι οι κερδισμένοι της κρίσης και των μέτρων, μας απειλούν και μας εκβιάζουν με την πείνα για να σκύψουμε το κεφάλι, να ζούμε γονατιστοί.
Σήμερα χρειάζεται κίνημα που θα πετάξει από πάνω του τα παραπλανητικά συνθήματα για δήθεν καλύτερη διαπραγμάτευση με την ΕΕ, για πιο ανθρώπινη διαχείριση του εκμεταλλευτικού συστήματος. Χρειάζεται κίνημα ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων, καμιά αναγνώριση από το λαό του χρέους και των ελλειμμάτων, έξοδο από τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ.
Κίνημα οργανωμένο και προσανατολισμένο απέναντι στην εργοδοσία, τους νόμους και το κράτος της, μαζικό, οργανωμένο στον τόπο δουλειάς και τον κλάδο. Κίνημα απαλλαγμένο από τους ανθρώπους της εργοδοσίας, που θα στηρίζεται και θα αναπτύσσει την κοινωνική συμμαχία, που δε θα παλεύει μόνο για επιμέρους, προσωρινές και αμφίβολες βελτιώσεις, αλλά για το σύνολο των αναγκών της λαϊκής-εργατικής οικογένειας, κίνημα που θα βάζει στην ημερήσια διάταξη το ερώτημα ποιος είναι ο παραγωγός του πλούτου, να φέρνει στην επιφάνεια το ερώτημα ή εμείς ή τα μονοπώλια.
Κίνημα που θα απαντάει με αγώνες σε κάθε τόπο δουλειάς και εργοστάσια, με πολλαπλασιασμό των πρωτοβουλιών σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο από σωματεία και λαϊκές επιτροπές, που θα φρενάρουν και θα σταματούν στην πράξη τα μέτρα πτώχευσης του λαού μας. Κίνημα που θα στέκεται κόντρα στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, στις φωνές της ταξικής συνεργασίας και των κοινωνικών διαλόγων.
Να συγχρονιστεί το βήμα των εργαζομένων με το βήμα όλων όσοι πλήττονται και βασανίζονται από τη δικτατορία των μονοπωλίων.
Να δυναμώσει το μέτωπο πάλης εργατών, υπαλλήλων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, γυναικών στη γραμμή της πάλης για την υπεράσπιση και της πιο μικρής κατάκτησης της εργατικής τάξης και του λαού. Να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων, να συγκεντρώνονται δυνάμεις ενάντια στα μονοπώλια, να ανοίγει ο δρόμος για πιο βαθιές αλλαγές.
Να σηκωθούν ψηλά οι σημαίες του αγώνα, οι σημαίες της ταξικής πάλης!
Στον κόκκινο δρόμο των εργατών του Σικάγου και των αγωνιστικών παραδόσεων του λαού μας, συνεχίζουμε ανυποχώρητα για την οργάνωση του λαού μας.
Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 1η ΜΑΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 10.30 π.μ.».
Ήδη έχουν οριστεί οι Προσυγκεντρώσεις Συνδικάτων, επιτροπών αγώνα και Λαϊκών Επιτροπών, για τις 10:00 το πρωί ως εξής:
Στήλες Ολυμπίου Διός: Ανατολικών συνοικιών, Νότιων συνοικιών εργαζόμενοι και συνδικάτα του Δημόσιου και των ΟΤΑ.
Προπύλαια: Εκπαιδευτικοί, ΜΑΣ και εργαζόμενοι στην Υγεία.
Ομόνοια: Συνδικάτα και εργαζόμενοι της Βιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών, των Μεταφορών, του Χρηματοπιστωτικού συστήματος, Καλλιτέχνες και ηθοποιοί, μαζικοί φορείς των συνοικιών του Κεντρικού τομέα, των Βόρειων συνοικιών και των Δυτικών συνοικιών.
Πλατεία Κάνιγγος: Συνδικάτα και εργαζόμενοι στις Κατασκευές, στις Υπηρεσίες. Ακόμα η ΠΑΣΕΒΕ με συλλόγους αυτοαπασχολούμενων και η ΟΓΕ με τους γυναικείους συλλόγους.
Μέχρι στιγμής έχουν οριστεί Πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε:
Θεσσαλονίκη: 10.30 π.μ.  Άγαλμα Βενιζέλου
Πειραιά: 10.30 π.μ. πλατεία Καραϊσκάκη
Ελευσίνα: 10.30 π.μ. κεντρική πλατεία

Λαύριο: 11 π.μ. άγαλμα Μεταλλωρύχων
Αλεξανδρούπολη: 10πμ Δημαρχείο

Κομοτηνή: 10:30πμ Κεντρική Πλατεία

Ξάνθη: 10:30πμ Κεντρική Πλατεία

Καβάλα: 10πμ Κεντρική Πλατεία

Δράμα: 10:30πμ Κεντρική Πλατεία

Έδεσσα: 11.30π.μ. «Μ.Καταρράκτες»

Γιαννιτσά: 11 π.μ. Πεζόδρομος ( Πλατ. ΕΠΟΝ )

Νάουσα: 9.30 π.μ. Εργατικό Κέντρο Νάουσας

Ζάκυνθος: 13.30 π.μ. Παλιό Εργατικό Κέντρο

Λευκάδα: 10 π.μ. Αη Μηνά

Ηγουμενίτσα: 10.30 π.μ. Πεζόδρομος Γρηγ. Λαμπράκη και 23ης Φεβρουαρίου

Λέσβος: 11 π.μ. Πλατεία Σαπφούς

Αγρίνιο: 10 π.μ. Πλατεία Δημοκρατίας

Ηράκλειο: 10 π.μ. Πλατεία Ελευθερίας
 ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΦΛΩΡΙΝΑΣ με θέμα την οργάνωση της Πρωτομαγιάτικης ΑΠΕΡΓΙΑΣ στην Φλώρινα, την Τετάρτη 24-04-2013 Ωρα 6μμ στο Εργατικό Κέντρο Φλώρινας

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς τους μαθητές, για την 21η Απριλίου .



Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς τους μαθητές,
για την 21η Απριλίου

     Το πρωί της 21ης Απριλίου του 1967, το ραδιόφωνο έπαιζε στρατιωτικά εμβατήρια και πληροφορούσε το λαό ότι "λόγω της εκρύθμου καταστάσεως από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας". Τανκς είχαν βγει στους δρόμους της Αθήνας, απαγορεύτηκε να μαζεύονται πάνω από τρεις άνθρωποι σε δημόσιους χώρους!
     Εκείνη τη μέρα έγιναν χιλιάδες συλλήψεις. Εκείνη τη μέρα σκοτώθηκε ο μαθητής Βασίλης Πεσλής (15 ετών) και η Μαρία Καλαβρού (24 ετών). Ο δολοφόνος αυτής της κοπέλας είπε τα εξής: "Βγάζω το πιστόλι και "μπαμ" πυροβολώ την παλιο... γιατί με μούντζωσε. Καλά της έκανα"...

Τι ήταν η χούντα;
     Το βιβλίο Ιστορίας της Γ' Λυκείου δε λέει τίποτα για το ποιοι ήταν πίσω από τη χούντα. Ο δικτάτορας Γ. Παπαδόπουλος π.χ., σε ομιλία τους προς τους εφοπλιστές (19 Μάρτη 1968), είπε: "Θα σας παράσχω το παν", τους είπε επίσης "Ελθέτε προς ημάς και πέστε μας τι θέλετε. Εκ προοιμίου σας βεβαιώ, ότι η κυβέρνησις θα σας το δώση".
     Η χούντα λοιπόν δεν ήταν έργο μόνο ορισμένων "ακραίων". Αποδεικνύεται ότι ήταν ανάγκη του συστήματος για να προστατέψει τα συμφέροντα αυτών που είχαν τον πλούτο.
     Σήμερα το ίδιο λέει και η Χρυσή Αυγή που καλεί το κράτος να στηρίξει παραπάνω τους καημένους τους εφοπλιστές με χρήμα και παραπάνω φοροαπαλλαγές. Η Χρυσή Αυγή αθωώνει τη στρατιωτική δικτατορία, που με τη βία και τα βασανιστήρια κατά του αγωνιζόμενου λαού και της νεολαίας υπηρέτησε τα μονοπώλια και το ΝΑΤΟ.
     Η δικτατορία ήταν ένα καθεστώς τρόμου - με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές, εκτελέσεις - που υπεράσπιζε την εξουσία των εκμεταλλευτών. Τα μονοπώλια βγήκαν ενισχυμένα από τη χουντική διακυβέρνηση. Τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν, ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, το εργατικό κίνημα βίωσε το βούρδουλα της καταστολής.
     Κάποιοι λένε ότι "τουλάχιστον τότε δεν υπήρχε διαφθορά. Δεν τα έτρωγε κανείς". Λένε ψέματα!    Να μερικά από αυτά που έκαναν:
  • Ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε, των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε κατά 75%.
  • Απαγόρεψαν τη διάθεση ντόπιων κρεάτων για να πουληθούν τα προβληματικά κρέατα Αργεντινής που "μαύριζαν" και "δεν τα 'θελε ο κόσμος".
  • Χάρισαν κυριολεκτικά δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις. Χρήματα του ελληνικού λαού.
  • Μάζεψαν περίπου 450 εκατ. δραχμές για να φτιάξουν ένα ναό (το περιβόητο ‘’τάμα’’). Μετά τη χούντα στο ταμείο βρέθηκαν μόλις 47 εκατομμύρια. Πάνω από 400 εκατομμύρια είχαν κάνει φτερά.
     Η δικτατορία κράτησε επτά χρόνια. Τα πρώτα χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας, κυριαρχούσε ακόμα ο φόβος και η ηττοπάθεια. Πολλοί ήταν αυτοί που λέγανε "η δικτατορία δεν πέφτει, είναι ανίκητη". Όμως ο λαός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Οι εργάτες, οι αγρότες, η νεολαία βγήκαν στους δρόμους. Έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973. Ο φασίστας συνταγματάρχης Ντερτιλής, που τον θεωρούν "ήρωα" οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, σκότωνε τις μέρες του Πολυτεχνείου τους νέους που έτρεχαν να ξεφύγουν από τους αστυνομικούς. Να τι λέει ο οδηγός του για εκείνες τις μέρες: «Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: "Με παραδέχεσαι, ρε; Σαράντα πέντε χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!"»...
     Δεν τα λένε όλα αυτά τα σχολικά βιβλία. Το σύστημα δεν θέλει να σκέφτεσαι τι είναι πίσω από τις ωραίες λέξεις "δημοκρατία" και "ελευθερία". Δεν θέλει να ρωτάς: δημοκρατία για ποιον; Για ποια δημοκρατία μιλάνε τάχα σήμερα υποκριτικά όλα τα άλλα κόμματα; Όποιος απεργεί απολύεται, όποτε ξεσηκώνεται ο λαός, του επιτίθενται. Μαθητές λιποθυμάνε στα σχολεία από την πείνα και οι χορτάτοι μιλάνε στους πεινασμένους για δημοκρατία!
     Σου λένε επίσης: "τι τους θες τους αγώνες, δεν έφεραν αποτέλεσμα, η γενιά που αγωνίστηκε ενάντια στη χούντα κατέστρεψε τη χώρα".
     Δεν πήγαν όλοι με την αστική εξουσία για να βολευτούν. Αρκετοί το έκαναν. Οι πραγματικοί αγωνιστές συνέχισαν και συνεχίζουν γιατί στην εξουσία βρίσκονται ακόμα οι εκμεταλλευτές.
     Ο λαός ακόμα κι αν είναι "μικρός", όταν είναι οργανωμένος και ενωμένος, όταν ξέρει για τι παλεύει και "πολεμά" είναι ανίκητος!

Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί! Σήμερα είναι η δική σου σειρά.
     Η πάλη για τις ανάγκες σου θα είναι σκληρή, αλλά είναι δίκαιη. Έτσι ήταν πάντα!
     Οργάνωσε τον αγώνα σου για τα δικαιώματά σου.
     Διάβασε και μάθε την αληθινή ιστορία του λαού και του τόπου σου.
     Απαίτησε να τη συζητήσεις μέσα στην τάξη, να τη λένε τα σχολικά βιβλία, να στην πουν οι καθηγητές σου!
«Όποιος σπίτι μένει σαν αρχίζει ο αγώνας
κι αφήνει άλλους ν' αγωνιστούν για την υπόθεσή του
πρέπει προετοιμασμένος να 'ναι: γιατί όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί
θα μοιραστεί την ήττα.
Ούτε μια φορά δεν αποφεύγει τον αγώνα
αυτός που θέλει τον αγώνα ν' αποφύγει:
γιατί θ' αγωνιστεί για την υπόθεση του εχτρού
όποιος για τη δικιά του υπόθεση δεν έχει αγωνιστεί».
(Μπ. Μπρεχτ)

20/4/2013

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Σημαντική άνοδος της ΠΑΝΣΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ. σε όλη την Ελλάδα αλλά και στις σχολές ΑΕΙ της Φλώρινας !


«Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία»
Οι χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που μαζί με τα μέλη της ΚΝΕ συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια, οι ακόμα περισσότερες χιλιάδες που τα στήριξαν με την ψήφο τους, είναι η κρίσιμη μάζα που μέσα στα έτη, τα εξάμηνα, τις σχολές και τα τμήματα μπορούν να δυναμώσουν τις προσπάθειες αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού-σπουδαστικού κινήματος, της ισχυροποίησης του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών και με νέες δυνάμεις.
Με καλύτερους όρους μπορεί να οργανωθεί η  αντίσταση στην προσπάθεια εκφυλισμού και διάλυσης των φοιτητικών οργάνων,  που πραγματοποιείται με βασική ευθύνη των παρατάξεων της συγκυβέρνησης, αλλά κι αυτών που επιδιώκουν την "κυβερνώσα αριστερά". Δεν είναι εύκολη υπόθεση.
...
Είναι ανάγκη σήμερα  να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην πολιτική  κυβέρνησης, ΕΕ που συνθλίβουν τα δικαιώματα της νέας γενιάς για τα κέρδη των μονοπωλίων. Να συσπειρωθούν και να παλέψουν ακόμα περισσότεροι φοιτητές και σπουδαστές, για να μη θυσιαστούν η μόρφωση και το μέλλον τους για την πλουτοκρατία. Για να μην είναι σήμερα πελάτες κι αύριο άνεργοι ή φτηνοί εργαζόμενοι. Για να ζωντανέψουν οι σύλλογοι και να ενισχύσουν την κοινωνική συμμαχία».
ΑΕΙ - ΦΛΩΡΙΝΑ, άνοδος σε ποσοστά και ψήφους: από 12,13%  στο 17,40%

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΑΕΙ & ΤΕΙ - 17 ΑΠΡΙΛΗ ΨΗΦΙΣΕ ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ Κ.Σ.


Καταψήφισε το ΚΚΕ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Τοπική Διοίκηση


Καταψήφισε το ΚΚΕ την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Τοπική Διοίκηση



Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το νομοσχέδιο για την κύρωση της από 31-12-2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία αποτελεί στην ουσία υλοποίηση του αντιδραστικού θεσμού του «Καλλικράτη», στην κατεύθυνση των αναδιαρθρώσεων, που οδηγεί την Τοπική Διοίκηση στην ιδιωτικοποίηση.
Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης τόνισε πως η επίκληση της «διαφάνειας», του «συμμαζέματος» και της «εξοικονόμησης πόρων» από την πλευρά της κυβέρνησης έχει στόχο να χρυσώσει το χάπι από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούνται.
Κατήγγειλε πως με τις διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου διασφαλίζεται η περαιτέρω συρρίκνωση των δαπανών για μια σειρά φορείς και προχωρά παραπέρα το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε δήμους και περιφέρειες.
Αναφορικά με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης περί διασφάλισης της χρηματοδότησής του, ο Ν. Μωραΐτης επισήμανε πως η χρηματοδότηση δεν γίνεται μέσω του κρατικού προϋπολογισμού, αλλά από το Λογαριασμό Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. «Κάνετε, δηλαδή, αυτό που λέει ο λαός μας, μνημόσυνα με ξένα κόλλυβα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας πως έχει αναδειχθεί σε παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία και για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς των εργαζομένων στην καθαριότητα. Πρόσθεσε πως αποτελεί πεδίο για την επέκταση της ιδιωτικοποίησης στο δημόσιο τομέα, με την εκχώρηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους. Απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζόμενους και το λαό να παλέψουν για κεντρικό εθνικό σχεδιασμό και στα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων, «που θα σέβεται το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, τους φυσικούς πόρους, το λαϊκό εισόδημα, μέσα από έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, της λαϊκής οικονομίας, της λαϊκής εξουσίας».
Τέλος, αναφέρθηκε στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο - όπως είπε - αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Πρόκειται για ξεχωριστά μνημόνια μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων φορέων των δήμων, στα οποία καταγράφονται οι παρεμβάσεις που θα γίνονται σε περίπτωση αποκλίσεων από τους οικονομικούς στόχους. Για τους δήμους, σε περίπτωση απόκλισης στους ισολογισμούς για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, προβλέπεται η υποχρεωτική υπαγωγή τους σε προγράμματα εξυγίανσης, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγεί σε καρατόμηση στις δαπάνες ακόμα και για τη μισθοδοσία, σε αναστολή προσλήψεων και σε μετατάξεις προσωπικού. Επίσης θα γίνεται παρακράτηση και των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων και της ΣΑΤΑ, υποχρεώνοντας τους Οργανισμούς να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη ακόμα και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας. Επίσης, εισάγονται αυτόματα σε δανεισμό μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και δεσμεύονται τα έσοδά τους για τα επόμενα χρόνια.


Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΚΑΛΕΣΜΑ της ΚΝΕ ενόψει των φοιτητικών εκλογών στις 17 Απρίλη




ΚΑΛΕΣΜΑ της ΚΝΕ
ενόψει των φοιτητικών εκλογών στις 17 Απρίλη

Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα για τις σπουδές και τη ζωή που έχουμε ανάγκη

     Η αποκαλούμενη σύνδεση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με την καπιταλιστική αγορά, "η σύνδεση του πανεπιστημιακού χάρτη της χώρας με τον αναπτυξιακό" σημαίνει: Αντί για επιστημονική γνώση, μάζεμα αποσπασματικών δεξιοτήτων που χρειάζεται η καπιταλιστική αγορά. Αντί για έρευνα στην υπηρεσία των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, έρευνα αποκλειστικά για την κερδοφορία των μονοπωλίων. Σημαίνει καλή επιστημονική μόρφωση για λίγους κι εκλεκτούς. Σημαίνει μεγαλύτερη σύνδεση με αυτό που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας, δηλαδή μισθοί χαρτζιλίκι, περιπλάνηση μεταξύ 5μηνης δουλειάς και ανεργίας, δουλειά όποτε και όσο θέλει το αφεντικό, χωρίς ένσημα και υγειονομική κάλυψη.
     Η κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς αφορά κάθε νέο και νέα που βρίσκεται στους χώρους εκπαίδευσης, που προσπαθεί να μορφωθεί, να σπουδάσει, να αντιμετωπίσει τους ταξικούς φραγμούς, για να του προσφέρει το σάπιο σύστημα στη συνέχεια ανεργία και κακοπληρωμένη ολιγόμηνη δουλειά. Όπως και με ένα από τα καινούρια προγράμματα του σχεδίου για την υπερεκμετάλλευση των νέων, που τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ τους ρίχνει σε επιχειρήσεις για 5 μήνες με 460 ευρώ το μήνα και τους αποφοίτους λυκείων για 400 ευρώ.

Σήμερα είναι ώρα ευθύνης για όλους μας!
     Δε μας ταιριάζει η απογοήτευση, η λογική "δεν αλλάζει τίποτα". Είναι η ώρα που πρέπει οι νέοι και οι νέες που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να ξεχωρίσουν φίλους απ' τους εχθρούς και να προχωρήσουν μπροστά.
     Ο συμβιβασμός και η απάθεια δεν έδωσαν ποτέ τίποτα καλό. Τίποτα δε χαρίστηκε. Υπάρχουν, όμως, και συγκεκριμένες αιτίες για το ότι οι αγώνες σήμερα δεν φέρνουν αποτελέσματα. Γι' αυτό σε καλούμε ν' αναλογιστείς.
     Μπορούν να γίνουν πολύ διαφορετικά πράγματα στο φοιτητικό κίνημα και τον αγώνα μας σήμερα:
     1) Να οργανωθούμε με αγωνιστικούς ζωντανούς συλλόγους και μαχητικά όργανα.
     * Κέντρο της οργάνωσης και του αγώνα πρέπει να είναι το τμήμα, το έτος, το εξάμηνο που θα έχουν και τις εκλεγμένες επιτροπές τους.
     * Σύλλογοι με συχνές και μαζικές γενικές συνελεύσεις με πραγματική συζήτηση. Που θα συζητούνται οι γνώμες και προτάσεις όλων και όχι μόνο των παρατάξεων. Για να οργανώνεται η πάλη και όχι να γίνεται διαγωνισμός «ατάκας». Σύλλογοι που παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, με σταθερή επαφή με το ταξικό εργατικό κίνημα, που διοργανώνουν εκδηλώσεις, συζητήσεις, πλούσια δραστηριότητα.
     * Διοικητικά συμβούλια αγωνιστικά, διεκδικητικά, που να συνεδριάζουν σταθερά, να ενημερώνουν, να κάνουν απολογισμό στους φοιτητές που το εξέλεξαν με την ψήφο τους στις φοιτητικές εκλογές.
     * Χρειάζονται πλέον συνολικότερες αλλαγές και στη δομή του φοιτητικού κινήματος που να βοηθούν να οργανώνεται καλύτερα η πάλη, να συμμετέχει μεγαλύτερο κομμάτι φοιτητών. Χρειάζεται σύλλογος ανά τμήμα, δευτεροβάθμιο όργανο στο ίδρυμα και πανελλαδικό όργανο αγώνα.
     2) Να γίνει το φοιτητικό κίνημα αναπόσπαστο μέρος του λαϊκού κινήματος. Έτσι αποκτάει τεράστια δύναμη.
     Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ συμβάλει στην προσπάθεια να χτίζεται καθημερινά η λαϊκή συμμαχία. Να γίνει ορμητικό ποτάμι που μπορεί να πνίξει την εξουσία των μονοπωλίων. Να βαδίσουν οι φοιτητές μαζί με τους εργάτες και το ΠΑΜΕ, τους φτωχούς απασχολούμενους και αγρότες, τις γυναίκες, τους μαθητές, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που μας πλήττει όλους. Αυτή η συμμαχία και η εξουσία της, είναι το μόνο πραγματικά καινούργιο, είναι η μόνη εγγύηση για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη, στα πλαίσια της οποίας και η εκπαίδευση θα μπορεί ταυτόχρονα να μορφώνει και να απελευθερώνει τον παραγωγό του πλούτου από το μόχθο και τα βάσανα.
     3) Να δυναμώσει η κατεύθυνση της πάλης που εκφράζει τις σύγχρονες ανάγκες μας. Το εκμεταλλευτικό σύστημα, η βαρβαρότητα δεν εξανθρωπίζεται.
     Ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί και να δεχτεί χτύπημα η γραμμή του συμβιβασμού και των αυταπατών. Αν δε θέλεις να πληρώσεις το χρέος, πάλεψε για μονομερή διαγραφή του. Αν θέλεις να φύγει η τρόικα, πάλεψε για την αποδέσμευση από την ΕΕ. Αν θέλεις φιλολαϊκή πολιτική και ανάπτυξη πάλεψε για την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων. Αν θέλεις να τσακιστεί η ταξική εκμετάλλευση, να έχεις μόρφωση, δουλειά, ζωή με δικαιώματα, πάλεψε ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων.
     Δεν υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο του σάπιου συστήματος. Υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης, με την εξουσία και τα κλειδιά της οικονομίας στα χέρια του εργαζόμενου λαού. Ο δρόμος της μόνης φιλολαϊκής ανάπτυξης, που βάζει στο επίκεντρο τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία των καπιταλιστών. Είναι ο μόνος δρόμος όπου η Παιδεία θα είναι λαϊκή, στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας. Όπου τα πανεπιστήμια, ως αναπόσπαστο στοιχείο φιλολαϊκής ανάπτυξης, θα παίζουν τον πραγματικό μορφωτικό, ερευνητικό και κοινωνικό τους ρόλο. Για να βοηθούν δηλαδή στην ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας, της έρευνας και στην αξιοποίησή τους προς όφελος των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών, όπως:
  • Στην αξιοποίηση όλων των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της χώρας, που σήμερα κάποιες υπηρετούν την κερδοφορία των μονοπωλίων και άλλες που δεν την υπηρετούν, καταστρέφονται.
  • Στην εξύψωση των ανθρώπινων δυνατοτήτων, που σήμερα τσακίζονται από το καθεστώς της ταξικής εκμετάλλευσης και καταπίεσης.
  • Στην επιμήκυνση του χρόνου ζωής, την καταπολέμηση ασθενειών, την εκμηδένιση των εργατικών ατυχημάτων, την απάλυνση του μόχθου του εργάτη, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την προστασία του περιβάλλοντος, την υπεράσπιση της νέας κοινωνίας.
     Να πάρουν απάντηση και να αποδυναμωθούν οι δυνάμεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ οι παρατάξεις της συγκυβέρνησης. Τους βολεύει η ανοργανωσιά και η αποχή των φοιτητών από τις συλλογικές διαδικασίες και τον αγώνα, γιατί θέλουν φοιτητικούς συλλόγους - όργανα του αστικού κράτους και των κομμάτων τους. Συνδιαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής και πλασιέ των επιχειρήσεων. Κάνουν τα πάντα για να υλοποιείται η αντιλαϊκή πολιτική σε ΑΕΙ - ΤΕΙ. Οι προτάσεις τους είναι copy - paste των θέσεων της κυβέρνησης και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κάνουν τα πάντα για να μην σηκώνουν κεφάλι οι φοιτητές, να μην έρχονται σε ρήξη με την πολιτική που χτυπάει τις ζωές τις δικές τους και των οικογενειών τους. Έχουν μετατραπεί σε μηχανισμό που στήνει ρουσφέτια και εξαγορά μαθημάτων. Η ΠΑΣΠ σε κάποιες περιπτώσεις αλλάζει "προσωπείο" για να "ξεπλύνει τις αμαρτίες" της και για να εγκλωβίσει τους φοιτητές ξανά.
     Απάντηση να πάρουν και οι ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και των ΕΑΑΚ η συμμαχία της "κυβερνώσας αριστεράς". Εχθρεύονται κάθε τι οργανωμένο. Θέλουν κίνημα χυμαδιό για να μιλάνε εξ ονόματός του, κίνημα που καπελώνεται ανά πάσα στιγμή από Πρυτάνεις και καθηγητές που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Δεν θέλουν οργανωμένη με διάρκεια διεκδίκηση, αλλά "εκρηκτικά" στιγμιότυπα που και που, όχι αγώνα ρήξης αλλά φαρσοκωμωδία και τυχοδιωκτισμούς. Όλη τη χρονιά, προσπαθούσαν παντού να διαλύσουν τις προσπάθειες οργάνωσης των φοιτητών σε κάθε έτος. Αλλού υπονόμευαν τον κοινό βηματισμό των φοιτητών με τους εργάτες και το λαό, ειδικά στις μεγάλες απεργίες, εκεί που οι διεκδικήσεις των φοιτητών θα αποκτούσαν δυναμική κι αλλού έστηναν τις συγκεντρώσεις των ξεπουλημένων εργατοπατέρων. Υπερασπίζονται το πανεπιστήμιο του σάπιου συστήματος. Κρύβουν την ουσία των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και μένουν μόνο σε πλευρές της γι' αυτό δεν έχουν πρόβλημα να καταγγέλλουν τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων και ταυτόχρονα μια σειρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι υποψήφιοι! Είναι οι πρωταγωνιστές της αντι - ΚΚΕ και αντι - ΠΑΜΕ επίθεσης παίρνοντας θέση πλάι σε πολιτικούς αστικών κομμάτων και τα ΜΜΕ των καπιταλιστών. Έφτασαν στο σημείο να καταψηφίζουν στα όργανα των συλλόγων τη στήριξη της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων επειδή "είναι του ΚΚΕ"! Καλλιεργούν την αυταπάτη ότι με μια "αριστερή" κυβέρνηση ή μια κυβέρνηση που "θα την ελέγχει το κίνημα", οι καπιταλιστές θα τρομάξουν, θα αρχίσουν να δίνουν αυξήσεις, θα σταματήσουν να εκμεταλλεύονται τους εργάτες.
     Απάντηση στον εκφυλισμό του φοιτητικού κινήματος, στην έλλειψη οργάνωσης, δεν είναι οι νέες δήθεν "ανεξάρτητες" παρατάξεις ή κινήσεις. Φτιάχνονται υπό την καθοδήγηση Πρυτάνεων, Προέδρων, Προϊσταμένων Τμημάτων, καθηγητών ακόμα και από τοπικούς παράγοντες για να υπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα. Στόχος τους είναι να υπονομεύουν, να κάμπτουν οργανωμένες και πολιτικοποιημένες αντιδράσεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και να περνούν πιο εύκολα οι σχεδιασμοί του συστήματος.


Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας σε καλεί σε ανυποχώρητη δράση
για την οργάνωση του αγώνα και του κινήματος:
  • Πάλεψε με τις επιτροπές αγώνα, με τους συλλόγους, με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σε όλες τις σχολές, τμήματα, έτη. Με τη δική σου γνώμη και πρόταση.
  • Κάνε δική σου υπόθεση την οργάνωση του αγώνα σε κάθε έτος, εξάμηνο, εργαστήριο, σύλλογο, με γενικές συνελεύσεις. Τη δημιουργία εκλεγμένων επιτροπών. Για το μέλλον σου, για τα δικαιώματά σου στις σπουδές και στη δουλειά.
  • Απαίτησε να κάνουν απολογισμό στους φοιτητές όσοι εκλέχτηκαν στις προηγούμενες φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές.
  • Πάρε πάνω σου τη διεξαγωγή των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών με στόχο ενεργούς και ζωντανούς φοιτητικούς συλλόγους και μαχητικά όργανα.
  • Ενίσχυσε τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής, που δημιουργούνται σε κάθε σχολή από τα μέλη της ΚΝΕ και κάθε φοιτητή που δεν ανέχεται τις μισές σπουδές, τη μισή δουλειά, τη μισή ζωή.

2/4/2013